ISALA

Nog steeds last van die blessure?

Dan kan de sportarts uitkomst bieden. Vanaf 1 januari 2016 valt een groot deel van de behandelingen door de sportarts binnen de basiszorgverzekering. Uw huisarts kan u hierover meer vertellen.

Wat kan een sportarts voor u betekenen?

De behandeling door de sportarts wordt vanaf 1 januari 2016 vergoed uit de basisverzekering. Voor een bezoek aan de sportarts is wel een verwijzing van de huisarts nodig.

Basis- en aanvullende verzekering

Per 1 januari 2016 wordt sportgeneeskundige zorg vergoed uit het basispakket. Patiënten hoeven deze gespecialiseerde zorg dus niet meer zelf te betalen. Denk aan blessureconsulten, maar ook aan sportmedische onderzoeken die nodig zijn voor revalidatietrajecten van chronisch zieken. Ook een onderzoek bij inspanningsgebonden klachten valt voortaan onder de basisverzekering.

Sportmedische onderzoeken in het kader van prestatieverbetering of screening moeten door de sporters zelf worden betaald of worden bekostigd uit een aanvullende verzekering. Voor deze onderzoeken is geen verwijzing van de huisarts nodig.

Wat doet een sportarts?

Sportartsen van Isala zijn gespecialiseerd in het bewegingsapparaat van de mens. Zij werken nauw samen met andere afdelingen binnen Isala, een multidisciplinaire aanpak, binnen speciale spreekuren voor bijvoorbeeld hartpatiënten en voor (top)sporters met blessures of andere klachten. Klachten over pijn in de schouders, de rug, heup, knie of enkel kunnen redenen zijn voor de huisarts om naar een sportarts door te verwijzen. Maar ook bijvoorbeeld onverklaarbare grote vermoeidheid bij inspanning. Ook gaan tegenwoordig steeds meer mensen - voor het eerst of opnieuw - sporten. Vooral voor de leeftijdsgroep boven de 35 jaar is een bezoek aan de sportarts een verstandig begin.

Verder zijn er natuurlijk direct met sport samenhangende redenen voor een bezoek aan een sportarts: een hardnekkig terugkerende blessure, een door een sportbond vereiste medische keuring of een uitgebalanceerd revalidatieprogramma.

Nieuw is dat de sportarts als medisch specialist voortaan rechtstreeks aanvullend onderzoek kan aanvragen. Voor een MRI-scan, röntgenfoto of bloedonderzoek, hoeft een patiënt dus niet opnieuw de huisarts te bezoeken.

Meer informatie

Overleggen met uw huisarts is altijd de eerste en meest verstandige stap. Meer informatie over afdeling Sportgeneeskunde vindt u op www.isala.nl/sportgeneeskunde