ISALA

Symposium World Kidney Day

​Donderdag 12 maart was het World Kidney Day, deze dag staat in het teken van chronisch nierfalen. Isala organiseerde samen met Nierpatiëntenvereniging Zwolle, de Nierstichting en de Willem Kolffstichting een symposium met als thema innovatie van de nieren vanuit het belang van de patiënt.

Afbeelding 1 Jannie Smit, voorzitter Nierpatiëntenvereniging Zwolle

Uitvinding kunstmatige nier

Er werd gestart met een stukje geschiedenis over de uitvinding van de kunstmatige nier door dr. Kolff tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wat heeft dit voor effect gehad voor patiënten en hoe is deze nier doorontwikkeld in de loop der jaren? Hierover vertelde Herman Broers, directeur van de Willem Kolffstichting.

Dr. Offerman, internist-nefroloog bij Isala, sloot hierop aan door in te gaan op de huidige situatie. Hij ging met name in op de aanslag op het lichaam van een dialysepatiënt en hoe belangrijk goedwerkende nieren zijn. Nierpatiënten dialyseren namelijk drie keer per week vier uur, wat neerkomt op achttien uur per week inclusief reistijd.

Afbeelding 2 Joop Offerman, internist-nefroloog Isala


Draagbare kunstnier

Met de komst van de draagbare kunstnier zal deze impact aanzienlijk veranderen. De draagbare kunstnier is volop in ontwikkeling. Jasper Boomker van de Nierstichting vertelde dat de schatting is dat deze nier over enkele jaren kan worden gebruikt. Het prototype is nog niet draagbaar, deze weegt momenteel nog 24 kilo.