ISALA

Theatervoorstelling Het verlies van Viviane

​Een verrassende theatervoorstelling op maandag 26 oktober over het leven van Viviane dat steeds meer wordt beheerst door het feit dat ze last heeft van ongewenst urineverlies. Totdat ze besluit er definitief iets aan te doen. Het theaterstuk verbaast, shockeert en amuseert. Na afloop gaan gynaecologen en urologen van Isala in gesprek met het publiek en informeren over het ontstaan en de behandeling van urine-incontinentie. Toegang is gratis; kaarten zijn verkrijgbaar via Schouwburg Odeon. Meer informatie: www.isala.nl/gynaecologie 

   Theatervoorstelling Het verlies van Viviane 


Behandelbaar

Marian Engberts, gynaecoloog Isala: ‘Het is belangrijk dat wij hier aan meewerken, omdat één op de twee vrouwen weleens last heeft van urineverlies. Één op de vier vrouwen heeft hier echt last van. Er wordt weinig over gesproken terwijl er goed wat aan te doen is. Het taboe rond incontinentie moet worden opgeheven.’ Marleen Trompetter, uroloog Isala vult aan: ‘Incontinentie komt veel voor en niet alleen bij oude vrouwen, maar op elke leeftijd. Of je een probleem hebt met “droog worden” als kind of je kunt het niet meer “droog houden” als volwassen vrouw of man; er is wat aan te doen!’

Taboedoorbrekend

‘Ik ben Viviane. Er is niets aan mij te zien. Toch heb ik een aandoening waaraan één op de vier vrouwen lijdt. Ik heb namelijk last van incontinentie. Ik pies in mijn broek.’ Zo begint de voorstelling, te zien op maandag 26 oktober om 20.00 uur in Schouwburg Odeon te Zwolle.
Het theaterstuk is een taboedoorbrekende monoloog waarin Viviane, gespeeld door Frederiek Voskens, op tragikomische wijze de bezoekers meeneemt op haar reis van ontkenning naar bevrijding. Frederiek wil hiermee het taboe op incontinentie doorbreken. Ze hoopt ook dat vrouwen daardoor makkelijker de stap zetten om hulp te zoeken.

St. Bekkenbodem Patiënten

Initiatiefnemer Stichting Bekkenbodem Patiënten (SBP) wil het onderwerp ongewild urineverlies bij vrouwen, breed bespreekbaar maken. Zij hebben daartoe de samenwerking gezocht met Frederiek Voskens van PodiumT. PodiumT wil onder andere lichamelijke taboes in de zorg en sociale problematiek bespreekbaar maken met theaterconcepten en aansluitende nagesprekken met deskundigen en het publiek. Willem Mensink, bestuurslid SBP, vertegenwoordigt de stichting tijdens de avond zelf en is beschikbaar voor vragen.