ISALA

WeBike2ChangeDiabetes: Terugblik van Henk Bilo

​Van zaterdag 21 t/m vrijdag 27 mei 2016 deed een groep enthousiaste mountanbikers mee met de WeBike2ChangeDiabetes Challenge in de Aragonese Pyreneeën in Spanje om samen geld op te halen voor Bas van de Goor Foundation (BvdGF). Henk Bilo, internist in het Isala Diabetescentrum, ging als begeleidend arts mee. Hij blikte terug op deze week.

'Na een prachtige week is het vandaag het moment van afscheid nemen van onze Spaanse vrienden. Er was binnen die tijd een hechte band gegroeid ondanks de taalbarrière. Opvallend hoe samen sporten en samen op pad zijn bijdraagt aan het gevoel van er samen voor gaan en elkaar het beste gunnen.
Gisteravond nog een songcontest gehad, waarbij tijdens het eten de tafels tegen elkaar op moesten zingen; er was duidelijk nog voldoende lucht over.

Deze week waren er gelukkig meer lekke banden dan valpartijen (ook als was Tjebbe daarbij eigenlijk heel ongelukkig met vijf lekken binnen een rit). Schaafwonden en kneuzingen, met daarbij last bij het rijden, dus wel wat pijnstillers uitgedeeld. Niets hoeven hechten, het ging allemaal met verband(spray) en zwachtels.

Een rustige tijd dus voor mij als begeleidende arts. Wel twee heel goede avonden gehad, een met de Spanjaarden en een met de Nederlanders; weer veel vragen kunnen beantwoorden op het gebied van de diabetes. De Spaanse arts, die er ook bij was, heeft ook veel dingen verteld aan de Spaanse deelnemers. Mijn Spaans is slecht, dus we hadden een vertaler in de vorm van Fernando, die een hele dag met ons is mee gegaan en met zijn vertalingen de contacten heeft bevorderd tussen de Spanjaarden en de Nederlanders.

 

Als we naar de heel goed getrainde Spanjaarden keken, dan was en is het petje af. In Spanje zijn er veel minder mogelijkheden dan in Nederland, als het gaat om de behandeling van mensen met type 1 diabetes mellitus. Pompen worden maar heel spaarzaam gebruikt, en er is een wachtlijst voor; continue glucoseregistratie wordt vrijwel niet gebruikt, mensen betalen dit dan vaak zelf als ze het gebruiken. Een aantal van de deelnemers vertelde, dat hun arts hen had aangeraden om vooral voorzichtig te zijn met sporten, en dan vooral heel lichte inspanningen te doen. Een van de Spaanse deelnemers meldde, dat zijn behandelaar het niet eens was met de intensiteit van sporten, die hij er op na hield (de “Iron man”), en hem dus naar een andere arts heeft verwezen. Deze manier van haast paternalistisch adviseren is natuurlijk ook in Nederland heel lang de gewoonte geweest, en soms gebeurt dat helaas nog steeds. Deze bewijst weer dat het gewoon “kan” met diabetes.

Het was ook een nieuwe ervaring om met mensen uit twee verschillende landen samen op pad te zijn. Heel duidelijk was daarbij, dat iedereen zich van zijn meest gunstige kant wilde laten zien. Goed volk, die Spanjaarden….

Dat heeft geleid tot een fantastische sfeer, en dat op zijn beurt heeft deze challenge weer tot een prachtig evenement gemaakt. Hopelijk kan dat de komende jaren nog heel vaak worden gedaan. De plannen zijn in de maak!

Meer informatie over de WeBike2ChangeDiabetes Challenge? Kijk op www.webike2changediabetes.nl en www.bvdgf.org.

Bron: Bas van de Goor Foundation