ISALA

Winnen op de World Transplantation Games

​Roelina Huijer (44) leeft al sinds haar twaalfde jaar met de ziekte van Berger (vorm van nierfilterontsteking) en onderging twee niertransplantaties. Ze komt een paar keer per jaar voor controle bij dokter J. Offerman, internist bij Isala. Ondanks haar ziekte speelt sport een grote rol in haar leven. Ze deed twee keer mee aan de World Transplantation Games (WTG), die dit jaar plaatsvonden in Argentinië. In deze nationale Donorweek 2015 deelt Roelina haar blog.

Tweeëndertig atleten kwamen het vliegtuig uit, gevolgd door vijftien medische ondersteuning en supporters. Dan voelt het ineens heel echt. Nu gaat het gebeuren; hier hebben we twee jaar voor getraind en naartoe geleefd. Dit zijn de World Transplantation Games 2015 en ik ben er weer bij. Wat een fantastisch gevoel om hier te zijn met mijn man André en mijn dochter Daphne. Toen bekend werd dat de spelen zouden plaatsvinden in Argentinië, wilden we mijn deelname combineren met een vakantie. De afgelopen achttien dagen vlogen voorbij en we hebben veel gezien. Vandaag op het vliegveld in Buenos Aires gaat de vakantieknop om. Zondag eerst trainen, en dan maandag DE wedstrijddag.

Dankzij donoren

Het Oranje legioen verbleef samen met atleten uit andere landen in een hotel. Oranje viel op en daardoor wisten we elkaar goed te vinden. Ook op de speelvelden. Uiteraard ga je ook bij de andere sporten kijken en aanmoedigen. Tijdens de WTG deden 1200 atleten mee, uit vierenveertig verschillende landen. Dat zijn dus 1200 mensen die allemaal een orgaan- of stamceltransplantaties hebben ondergaan. 1200 mensen met verschillende verhalen die weer kunnen sporten dankzij donoren…

De dag van de spelen

We speelden goed tijdens de poulewedstrijden in de ochtend en we gingen door naar de finales! Deze waren pittig. Al gauw kleurde de tribune oranje en voelden we de energie van de supporters. We stonden tegenover thuisspelers Argentinië, het land waar we twee jaar geleden in Zuid-Afrika van verloren. Dus een spannende revanche. We wonnen de eerste set, verloren de tweede, maar kropen tijdens de laatste set door mooie smashes weer dichterbij. Uiteindelijk wonnen we met 25 – 23! Na het laatste punt waren we compleet los en hielden we de tranen van geluk en blijdschap niet meer binnen. Na alles wat je hebt meegemaakt; het ziek zijn, de operaties en herstel en dan de overwinning op deze grote spelen… Het voelde zo machtig en fantastisch om mee te maken. Daarna konden we alleen nog maar genieten. We wonnen zessenveertig medailles, waarvan zeven goud, tweeëntwintig zilver en zeventien brons. De onderdelen waar we een medaille voor kregen waren: atletiek, badminton, golf, squash, tafeltennis, tennis, volleybal, wielrennen en zwemmen.

Vergeten dat je ziek bent

Ik ben heel trots dat ik (wij) een gouden medaille hebben gewonnen met de WTG. Dat ik hier aan mee mocht doen en vooral ook KAN doen. Het besef dat je dit hebt bereikt, en even vergeet dat je ziek bent. Dat je dankzij een donor de energie weer hebt om een ‘normaal’ leven te lijden, kunt sporten en mensen kunt ontmoeten. Dat hoop ik met dit verhaal te laten zien.

Ziekte van Berger

Op mijn twaalfjarige leeftijd kreeg ik de diagnose voor de ziekte van Berger. Nadat ik de eerste jaren onder behandeling was bij een kinderarts, werd ik doorgestuurd naar dokter Offerman in Isala. Ik onderging twee niertransplantaties in het UMCG, maar bleef onder controle in Zwolle. Het gaat goed met mij, maar we hebben door mijn ziekte veel meegemaakt.

Sporten

Volleybal deed ik als kind al graag en daar geef ik nu ook wekelijks les in. Na mijn zwangerschap en tweede niertransplantatie voelde ik mij heel lang niet fit. Toen ik mij weer beter voelde, pakte ik het meteen weer op. In het blad van de Nierstichting las ik toen over de Stichting Sport en Transplantatie. Ik trainde een keer mee en het voelde gelijk goed. Er kan een hoop gebeuren in twee jaar tijd, maar ik hoop er de volgende keer weer bij te zijn in Malaga, Spanje.

Bent u al donor?

U kunt uw keuze vastleggen in het Donorregister met behulp van uw DigiD. Ook kunt u uw eigen registratie inzien en eventueel wijzigen. Stuurt u liever een fysiek donorformulier? Dan kunt u via bovenstaande link het formulier uitprinten, invullen en opsturen.

Roelina Huijer viert haar gouden medaille

 

Het Oranje legioen