Contact
Kopbeeld

Gebouw en duurzaamheid

  1. Gebouw en duurzaamheid

Het Isala ziekenhuis in Zwolle is duurzaam gebouwd. Bij alle materiaalkeuzes die zijn gemaakt, stond (naast uiteraard kwaliteit) duurzaamheid voorop. Het ziekenhuis bestaat uit vier gebouwen, ook wel vlinders genoemd (door de vorm van het gebouw), met elk zijn eigen functie. Isala Zwolle is officieel geopend in oktober 2013.

Duurzaam

Het Isala ziekenhuis is duurzaam gebouwd. Bij alle materiaalkeuzes die zijn gemaakt, stond (naast uiteraard kwaliteit) duurzaamheid voorop. Hierbij waren met name een lange levensduur en een laag energieverbruik belangrijk. Er werd ook gekeken naar de mate van milieuvervuiling en energieverbruik tijdens productie, transport en verwijdering (na gebruik). De volgende voorbeelden geven een idee hoe duurzaam het ziekenhuis is.

Extra isolerend glas

De gevel van het ziekenhuis moest voldoen aan bepaalde isolatienormen. Er is gekozen voor een glassoort die zelfs boven die normen ligt. Hierdoor zijn de kosten lager voor koeling en verwarming van het gebouw.
Warmte-/koudeopslag onder de grond In de zomer wordt uit de warme lucht energie opgeslagen. In de winter wordt deze energie gebruikt om de lucht in het gebouw te verwarmen, en vice versa. Energiebesparende lichtschakelingen In douches en toiletten gaat het licht automatisch aan als er iemand binnenkomt en kort na vertrek weer uit. Ook zijn op diverse plaatsen daglichtafhankelijke verlichtingsarmaturen geplaatst. Deze lampen stemmen de lichtsterkte automatisch af op basis van het beschikbare daglicht.

Duurzame liften

De energie die vrijkomt als een lift stopt, wordt opgeslagen en hergebruikt om de lift weer op gang te brengen.

Natuurlijke materialen

Er werden zo veel mogelijk duurzame en natuurlijke materialen gebruikt, die bij intensief gebruik toch 15 tot 20 jaar en veelal levenslang meegaan. Bijvoorbeeld bakstenen gevels en een combinatie van marmoleum, natuursteen, bamboe en pvc op de vloeren.

Intelligente zonwering

De zonwering bevat een sensor die snel aanvoelt als het warm wordt. Om de warmte buiten te houden, gaan de schermen dan automatisch naar beneden. Waar nodig is de zonwering per ruimte op een andere stand te zetten. Zo worden kamers die niet in gebruik zijn ook niet onnodig gekoeld.

Regionale leveranciers

Waar mogelijk schakelde Isala regionale leveranciers in. Behalve dat het leuk is om producten uit de regio te gebruiken, werden zo ook transportkosten bespaart. Bovendien betekent minder transport minder milieuvervuiling.

Structuur van gebouw

Isala Zwolle bestaat uit vier gebouwen (ook wel vlinders genoemd door de vorm van het gebouw). Elk gebouw heeft zijn eigen functie. Het ziekenhuis is onder meer ingedeeld op basis van doelgroepen en ziektebeelden. Dit betekent dat de poliklinieken laag in de gebouwen zijn gevestigd, omdat deze afdelingen een grote patiëntenstroom hebben. Daarnaast is er ingedeeld op basis van gebouwtypologie.

De gebouwindeling is als volgt:

Gebouw V1

Biedt onderdak aan alle laboratoria. Daarnaast zijn in dit gebouw het mortuarium, het logistiek centrum en de centrale sterilisatieafdeling gevestigd. Het logistiek centrum is via ondergrondse tunnels verbonden met alle gebouwen.

Gebouw V2

Is met acht bouwlagen het hoogste gebouw van het hele ontwerp. Op de eerste drie verdiepingen liggen diverse poliklinieken, daarboven de verpleegafdelingen. Op de bovenste verdieping is plek voor ziekenhuisgerelateerde ouderenzorg.

Gebouw V3

De zware ziekenhuisfuncties zijn gehuisvest in dit gebouw. De operatiekamers, intensive cares, poliklinieken en de afdelingen Radiologie, Nucleaire geneeskunde en de Spoedeisende hulp zijn hier gevestigd. In de top van het gebouw zit een grote techniekruimte. Het dak is voorzien van een helikopterdek.

Gebouw V4

De begane grond van dit gebouw is bestemd voor de poliklinieken, het afnamelaboratorium en therapiefuncties. Op de derde verdieping, waar ook poliklinieken gevestigd zijn, komen verpleegafdelingen. Op bouwlaag vier en vijf zit de kinderafdeling. Hier zitten onder meer de high care couveuses en de kinderverpleegafdeling. Ook is hier een huiskamer van Ronald McDonald gevestigd.

Hoofdingang en Centrale hal

Tussen gebouw V3 en V4 bevindt zich de hoofdingang. Via deze ingang komen alle bezoekers het ziekenhuis binnen in de Centrale hal. Boven de hal is een open ruimte die is ingericht met zitjes. Op de volgende twee bouwlagen liggen de verlos- en kraamkamers en de voorzieningen voor hartkatheterisatie en hartbewaking.

Passage

Alle gebouwen zijn met elkaar verbonden door een straat, de Passage. De Passage biedt naast diverse voorzieningen als een restaurant, winkel en apotheek, toegang tot de gebouwen door fraaie trappenhuizen en comfortabele liften.

Architectuur

Voor de nieuwbouw van Isala werd een architectenmaatschap opgericht. De Architectenmaatschap Isala (AMI) bestond uit drie bureaus: Alberts & Van Huut, a/d Amstel architecten en Alberts, Van Huut & Partners. De insteek van de architecten was om een beter-huis te ontwerpen, in plaats van een ziekenhuis. De organische bouwstijl en de groene omgeving moeten het genezingsproces van patiënten versnellen. De architecten van het ziekenhuis hebben de omgeving rondom Isala onder meer als inspiratiebron gebruikt. Het groene landschap uit de omgeving komt in het ziekenhuis terug in de verschillende binnentuinen (atria). Op het terrein rondom en tussen de vier vlinders zijn verschillende groene ruimten, zoals daktuinen en omsloten tuinen. Copijn Boomspecialisten heeft in samenwerking met architectenbureau Alberts & Van Huut het groene ontwerp gemaakt.

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.