Contact

Isala Hartcentrum

 1. Isala Hartcentrum

'Het briefje stimuleerde mij om op te komen voor mijn patiënten'

‘Het was begin jaren tachtig en ik was in opleiding tot verpleegkundige. Ik volgde de in-service opleiding en liep stage op de operatiekamer. De eerste patiënt was een mevrouw die mogelijk borstkanker had. In die tijd werd tijdens een operatie een stukje weefsel afgenomen. Als dan bleek dat het foute boel was, werd meteen de borst geamputeerd. Borstbesparende operaties bestonden nog niet.Lees het hele verhaal van Willemien.

Willemien Reinds Willemien Reinds-Fikse, verpleegkundige afdeling Thoraxchirurgie

Isala Hartcentrum ontwikkelt door

Het hart is de motor van het lichaam. Bij klachten aan het hart willen patiënten zeker weten dat ze in de allerbeste handen zijn. Onder andere bij Isala Hartcentrum hebben zij die zekerheid. Jaarlijks helpen wij duizenden patiënten die wij de hoogste kwaliteit van zorg, veiligheid en de nieuwste technologie bieden. Isala Hartcentrum wil een toonaangevend, kwalitatief hoogstaand hartcentrum zijn, dat zich in kwaliteit kan meten met de beste centra in Europa.

Binnen Isala Hartcentrum staat een team van professionele en betrokken cardiologen, thoraxchirurgen en medewerkers klaar om patiënten met een grote diversiteit aan hartklachten te behandelen. De focus van Isala Hartcentrum ligt op zowel algemene cardiologische zorg binnen het adherentiegebied als topklinische zorg binnen en buiten het adherentiegebied.

Bij de algemene cardiologische zorg staat de persoonlijke, laagdrempelige relatie met de patiënt voorop. Bij topklinische zorg is dat onze state-of-the-art zorg. Naast patiëntenzorg staan opleiden en wetenschappelijk onderzoek hoog in het vaandel.

Dichtbij als het kan, ver weg als het moet

Isala Meppel profileert zich met een focus op non-invasieve diagnostiek op de algemene cardiologische zorg. De topklinische zorg is geconcentreerd in Isala Zwolle. Dit past bij de strategie van Isala: zorg dichtbij als het kan, ver weg als het moet.

Isala Hartcentrum werkt hard aan het realiseren van het virtuele Hartcentrum. We nemen de patiënt steeds vaker thuis op, in zijn eigen vertrouwde omgeving, waar de behandeling wordt gegeven door de specialistische verpleegkundigen van het Chance@home-team onder supervisie van de specialisten (cardiologen en longartsen) in het ziekenhuis. Daarnaast zet Isala Hartcentrum in op het gebruik van telemonitoring en het aanbieden van bijvoorbeeld telehartrevalidatie. Met telemonitoring houden we de gezondheidstoestand van de patiënt nauwlettend in de gaten en kan de specialistisch verpleegkundige of specialist vroegtijdig ingrijpen/bijsturen. Zo voorkomen we opnames en polibezoeken. Door telerevalidatie helpen we de patiënt in zijn eigen omgeving en via eigen gekozen activiteiten werken aan het herstel van zijn of haar conditie. Het Isala Hartcentrum is een belangrijke pijler van de connected care-aanpak van Isala.

Door samen te werken met andere ziekenhuizen in de regio geven we uitwerking aan de focus van Isala Hartcentrum, waardoor het aandeel complexe zorg binnen Isala Zwolle groeit. Tegelijkertijd kan de algemene cardiologische zorg buiten het adherentiegebied plaatsvinden bij het betreffende ziekenhuis.

Belangrijkste behandelingen

De belangrijkste behandelingen waarmee Isala Hartcentrum zich profileert:

 • Minimaal invasieve interventies inclusief hybride-ingrepen
  • coronair lijden
  • kleplijden
  • niet-cardiale thoracale ingrepen
 • Hartritmestoornissen (atriumfibrilleren, devices)
 • Vroegdetectie en behandeling van (acuut) coronair lijden
  • waaronder beeldvorming (invasief en niet-invasief)

Van verwachting naar beleving

Isala Hartcentrum biedt maatwerk en goede dienstverlening en werkt samen met andere zorgaanbieders in de keten. Het gaat bij ons om meer dan techniek alleen. De patiënt komt met een verwachting en gaat weg met een beleving. 

Er zijn nu zestien hartcentra in Nederland. De verwachting is dat er in de toekomst verdere concentratie plaatsvindt. Isala Hartcentrum zal bij de overgebleven hartcentra horen.

We zetten Isala op de kaart
Met onze speerpunten zetten we Isala landelijk op de kaart, om zo verwijzers en patiënten uit een grotere regio of zelfs landelijk voor Isala te laten kiezen. Gedurende de looptijd van de strategie wordt de speerpunten gevraagd keuzes te maken op welke terreinen zij willen groeien of zich willen specialiseren.

Ervaringen