Contact

Patiëntwaarde

  1. Patiëntwaarde

‘Ik wilde zo graag dat hij gelukkig was’

‘Het verhaal van deze patiënt maakt dat ik mij heel machteloos kan voelen. Ik zal hem daarom nooit vergeten. Er was een periode dat hij wel drie keer per week werd binnengebracht na een suïcidepoging. Echt waar, drie keer per week!! Zijn methode was altijd hetzelfde. Veel pillen innemen die hij bestelde via het internet. Hij belde als hij dat gedaan had met de huisarts en ging vast bij de deur zitten wachten op de ambulance. Een tas voor zijn verblijf in het ziekenhuis al gepakt.’ Lees het hele verhaal van Bert.

Bert Smit Bert Smit, verpleegkundig consulent psychiatrie

‘Ze zagen mijn kind zoals ze is’

In het najaar van vorig jaar werd het vier jaar oude dochtertje van Chantal Van Dyk opgenomen op de kinderafdelling. Twee weken bedrust met haar benen in het verband hoog in de lucht volgden. Gelukkig waren daar verpleegkundigen Femke en Annemijn, die – na een stroeve start – elke dag een lach op Sofie’s gezicht wisten te toveren. ‘Sofie heeft het nu thuis nog geregeld over deze twee kanjers.’ Lees het hele verhaal van Chantal.

Chantal van Dyk met dochter Chantal van Dyk met haar dochter Sofie

‘Zij is de eerste zorgverlener door wie ik me echt gehoord voel’

Yi-Ling Beijeman-Wind kampt al jarenlang met ernstig bloedverlies en hevige buikpijn. Ze ziet verschillende zorgverleners voor haar klachten, maar niemand die voor haar gevoel echt voor haar vecht. Tot ze Natascha de Lange leert kennen, gynaecoloog bij Isala. ‘Er was gelijk een vertrouwde klik.’ Lees het hele verhaal van Yi-Ling.

Yi-Ling Yi-Ling Beijeman-Wind

‘Het is de menselijkheid van dokter Podlogar die mij raakt’

Al eerder was Jenny Sterling geopereerd aan een hernia. Vorig jaar zomer was het weer raak. ‘Een forse hernia bleek uit MRI-onderzoek. Die uitslag kreeg ik op een maandag in Deventer. En een dag later kon ik al worden opgenomen in Zwolle, liet dokter Podlogar mij weten. Hij was in Deventer omdat hij daar ook opereert en hij beloofde vast mijn dossier mee te nemen.’ Lees het hele verhaal van Jenny.

Jenny Sterling Jenny Sterling, patiënt

‘Het beeld wat zij van hiv had, had ze meegekregen uit haar opvoeding’

‘Ze komt uit Afrika en woont al jaren in Nederland. Toen ik haar voor het eerst op mijn spreekuur zag, was ze enorm angstig. Ze durfde nauwelijks iets te vragen of over zichzelf te vertellen. Lees het hele verhaal van Merle.

Merle Kruiper Merle Kruiper, verpleegkundige consulent op de hiv-poli

‘Of ik wel wist wat ik haar afnam’

‘Ik leerde haar kennen toen ik nog als longverpleegkundige werkte in het UMCU en ik zie haar nog zo voor mij. Ze was jong, ongeveer van mijn leeftijd, zwanger en had taaislijmziekte. Het ging niet goed met haar en daarom was ze opgenomen op onze afdeling. Ze stond erop om zichzelf te wassen en aan te kleden, maar dat koste haar enorm veel energie. Zij kreeg daarna steeds een dip en wij moesten vervolgens alle zeilen bijzetten om haar weer goed te krijgen.’ Lees het hele verhaal van Karen.

Karen Dalhuizen Karen Dalhuisen – Landman, verpleegkundige consulent Longgeneeskunde

‘De situatie is vaak anders dan dat je op het eerste gezicht verwacht’

‘Ik had avonddienst op de afdeling verloskunde en een nieuwe opname werd aangekondigd. Een zwangere vrouw moest veel overgeven en was niet fit. Samen met haar partner kwam zij naar mijn afdeling. Ze maakten beiden een bozige en afwerende indruk. Zij gaf aan dat ze echt niet opgenomen wilde worden. Lees hele verhaal van Anja.

Anja Kersjes Anja Kersjes – van Voornveld, verpleegkundige O&G en tele / thuismonitoring risicozwangeren

‘Ik ruilde zijn brood om voor twee appelpunten’

‘Deze patiënt kan ik mij altijd nog goed herinneren. Ik heb zelfs nog een briefje van hem.’ Lees het hele verhaal van Marlies.

Marlies Hoving Marlies Hoving, onderzoeksverpleegkundige

‘Doordat ik transparant was, bleef ik in contact met het gezin‘

‘Dit verhaal gaat over een zoektocht van alweer een aantal jaren geleden. Ook toen werkte ik als maatschappelijk werker in Isala. Het was net rond de tijd dat de landelijke meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling er kwam. Ik noem het een zoektocht, omdat dit verhaal voor mij aantoont hoe ongrijpbaar kindermishandeling kan zijn.’  Lees het hele verhaal van Henrica.

Henrica Elburg Henrica Elburg, maatschappelijk werker en aandachtsfunctionaris huiselijk geweld en kindermishandeling

‘Ik realiseerde mij niet hoe veel ik voor iemand kon betekenen’ 

‘Ze was een jonge vrouw en had net de diagnose reumatoïde artritis gekregen. In een rolstoel met een informatieboekje op haar schoot kwam zij na de afspraak met de reumatoloog bij mij. Ze had een baan en een jong gezin. Hoe moest dit verder?’ Lees het hele verhaal van Harriët. 

Harriët de Vries Harriët de Vries, reumaconsulent

‘Hij was bang dat zijn vrouw het niet aankon’

‘Hij had kanker en wilde er alles aan doen om te overleven. Daarom ging hij naar een ziekenhuis in het buitenland waar ze hem misschien wel konden helpen. Terug in Nederland ging het achteruit en moest hij worden opgenomen. Omdat hij in het buitenland in een ziekenhuis had gelegen, was er risico op MRSA-besmetting en dus moest hij in isolatie worden verpleegd.' Lees het hele verhaal van Maren.

Maren Overbosch Maren Overbosch, geestelijk verzorger

‘Niemand wordt voor zijn lol een chagrijn’

‘Mevrouw was rond de tachtig toen zij voor lange tijd op de afdeling chirurgie lag. Ik weet bijna zeker dat artsen en verpleegkundigen haar zagen als een “moeilijke patiënt”. Ik werd ingeschakeld omdat ze zo vaak belde. Als geestelijk verzorger zie ik vaak “moeilijke patiënten”. Dat zijn mensen die meestal een slechte start hebben gehad. Lees het hele verhaal van Annie.

Annie Hasker Annie Hasker, geestelijk verzorger

'Zij besloten niet voor die openhartoperatie te gaan, en dat maakte veel indruk op me'

Engeline Plaggenmarsch, programmamanager Verpleegkundigen Nieuwe Stijl 2020

‘Ik realiseerde me weer hoeveel impact het kan hebben als je zelf geen kinderen kunt krijgen’

‘Het was een jong stel en ze wilden dolgraag kinderen. Omdat dit niet vanzelf  ging, verwees de huisarts hen door naar ons Fertiliteitscentrum. Al snel begreep ik dat het vooral voor haar enorm belangrijk was om kinderen te krijgen. Ze zei letterlijk: “Als ik geen moeder word, heeft het leven voor mij geen zin. Ik schrok daar van..." Lees het hele verhaal van Ben.

Ben Cohlen Ben Cohlen, gynaecoloog en specialist voortplantingsgeneeskunde

Wij staan naast de patiënt

Isala levert patiëntgerichte zorg. We bejegenen onze patiënt prettig, gastvrij en met compassie. Onze artsen en zorgverleners staan als partner naast de patiënt en zijn naasten om hen bij te staan bij het maken van de juiste keuze en het geven van gepaste zorg. Zij beslissen niet voor de patiënt, maar samen met de patiënt. Samen kijken zij wat gepaste zorg is.

Soms is dat hoogtechnologische zorg en soms is dat juist helemaal niets doen. De inzet van een behandeling is niet ‘alles doen wat mogelijk is’, maar dat doen wat de patiënt meerwaarde oplevert. Wij geven patiënten daarbij steeds meer de regie over hun zorg en gezondheid, vanuit hun eigen leefsituatie, ondersteund met de modernste e-health oplossingen. Waar mogelijk verlenen we zorg bij hen thuis. Connected care helpt daarbij. Isala gelooft in deze ontwikkeling en zet technologische vernieuwingen zo in dat ze de zorg voor onze patiënten merkbaar beter maakt.

Patiëntwaarde is de combinatie van kwaliteit (veiligheid, uitkomsten van zorg en belevenis) en aandacht voor kosten & verspilling, ook wel uitgedrukt in de volgende formule:

Patiëntwaarde = 

Veiligheid + Uitkomsten van Zorg + Beleving
------------------------------------------------
Kosten + Verspilling

Continu verbeteren

Binnen Isala werken we met continu verbeteren (Kaizen) als managementfilosofie en -aanpak. We geloven erin onze mensen goed op te leiden en de ruimte te geven om continu te verbeteren, zowel individueel als binnen verbeterteams. We streven naar 7000 verbeteraars (alle Isala-medewerkers!) om onze patiënten zoveel mogelijk toegevoegde waarde te bieden. Binnen heel Isala werken verbeterteams die knelpunten binnen de zorg in beeld brengen en oplossen. Zo maken we onze zorg steeds beter en daar zijn we trots op.

Ervaringen