ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Fietsproef (fiets-ergometrie)

​Met een fietsproef (ook wel: fiets-ergometrie) kijken we naar het functioneren van het hart tijdens inspanning. Hier leest u hoe dit onderzoek in zijn werk gaat.

Voorbereiding

Er is geen specifieke voorbereiding nodig. Als u het prettig vindt, kunt u een korte broek of sportieve kleding meenemen.

Onderzoek

U neemt plaats op een 'hometrainer' en de laborant(e) sluit u aan op de diverse apparatuur. Hij of zij plakt een aantal elektroden (rubberen dopjes) op uw borst en rug. Ook krijgt u een bloeddrukband om uw arm. Als alles aangesloten is, begint u te fietsen. Na enkele minuten voert de laborant(e) de belasting op, zodat u zich meer moet inspannen. Dit blijft zich herhalen. De laborant(e) controleert tijdens het hele onderzoek uw hartactiviteit en bloeddruk.

Het is belangrijk dat u niet plotseling stopt met fietsen. Als u moe bent of klachten krijgt, meld dit dan aan de laborant(e). Hij of zij laat u weten wanneer er voldoende gegevens beschikbaar zijn, waarna u kunt stoppen met fietsen. Ook tijdens het uitrusten worden uw hartritme en bloeddruk geregistreerd.

Let op
Familie en kennissen kunnen bij dit onderzoek niet aanwezig zijn.

Het onderzoek duurt 30 tot 45 minuten.

Na het onderzoek

Of en hoe u de uitslag van de fietstest hoort, is afhankelijk van waarom u de fietstest ondergaat. Bent u onder behandeling van een cardioloog, dan ontvangt u tijdens het spreekuur de uitslag. Ondergaat u de fietstest als deelnemer aan het hartrevalidatieprogramma? De fietstest wordt in dat geval gebruikt om een goed beeld te krijgen van wat uw lichaam aan kan tijdens het verdere revalidatieprogramma.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen of wilt u meer weten? Neem dan contact op met de polikliniek Cardiologie, bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur, telefoon (038) 424 23 74.

Bent u door uw medisch specialist doorverwezen naar de polikliniek Cardiologie in Zwolle, Kampen of Heerde? Of heeft u een vervolgafspraak? Dan bepaalt u voortaan zelf het best passende moment voor uw afspraak.

Heeft u binnenkort een afspraak bij de polikliniek Cardiologie in Meppel of Steenwijk? Dan vindt u de tijd en plaats waar u wordt verwacht in uw afspraakbevestiging.


7 maart 2017 5023 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht