ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Cardioversie in dagbehandeling

Cardioversie is een behandeling waarbij wordt geprobeerd uw hart weer een normaal en regelmatig hartritme te geven. Dit gebeurt door middel van een elektrische stroomstoot. U heeft in overleg met uw specialist gekozen voor een cardioversie.

Voorbereidingen

  • In verband met de narcose is het belangrijk dat u vanaf 0.00 uur ’s nachts niets meer eet of drinkt. Komt u om 11.30 uur, dan mag u om 7.00 uur nog licht ontbijten. Daarna mag u niets meer gebruiken.
  • Het is van belang dat u uw medicijnen inneemt, met uitzondering van plasmedicijnen. Hierbij mag u enkele slokjes water drinken.
  • In verband met de narcose (algehele verdoving) mag u niet zelf naar huis rijden. Zorg dus van tevoren dat uw vervoer naar huis geregeld is.

Wat neemt u mee?

Op de opnamedag neemt u een lijst mee van de medicijnen die u slikt (of alle doosjes). Laat kostbaarheden zo veel mogelijk thuis.

Melden

Voor elke afspraak in het ziekenhuis meldt u zich met uw identiteitsbewijs (ID, paspoort of rijbewijs) aan bij een aanmeldzuil. Als u de stappen van aanmelden heeft doorlopen, verschijnt op het scherm hoe laat en bij welke afdeling u moet zijn. Ook ziet u op het scherm of er een wachttijd is bij het spreekuur. Alle afspraakgegevens worden geprint op uw afsprakenticket.

U hoeft pas kort voor het tijdstip van uw afspraak op de polikliniek te zijn. Tot die tijd kunt u plaatsnemen in de centrale hal of in de passage. Als het tijdstip van uw afspraak nadert, gaat u naar de polikliniek waar u een afspraak heeft. Daar aangekomen houdt u uw afsprakenticket opnieuw voor een aanmeldzuil. Op het scherm verschijnt in welke wachtruimte u plaats kunt nemen.

Om te beoordelen of de cardioversie kan plaatsvinden, zijn er twee onderzoeken gepland. U krijgt formulieren om bloed af te laten nemen en een hartfilmpje te laten maken. Afhankelijk van deze uitslagen kan de cardioversie wel of niet doorgaan.

De uitslag van deze onderzoeken neemt minimaal een uur in beslag. Kan uw opname vanwege de uitslagen niet doorgaan, dan wordt er een nieuwe afspraak met u gemaakt.

Opname op de afdeling

Als de bloeduitslagen goed zijn en op het hartfilmpje de onregelmatigheid te zien is, gaat de behandeling door. Op de afdeling wordt u voorbereid op de cardioversie:

  • draagt u een pacemaker of een ICD dan vraagt de verpleegkundige aan welke kant u deze draagt
  • u krijgt een ziekenhuisjasje aan
  • u wordt aangesloten op de monitor zodat tijdens en na de behandeling uw hartritme gecontroleerd kan worden
  • u krijgt een infuusnaald ingebracht, meestal in uw onderarm of hand
  • uw bloeddruk wordt gemeten.

Fotoboek

Hoe kunt u zich voorbereiden en wat kunt u verwachten tijdens uw opname op de afdeling?
Met deze fotoreportage krijgt u een beeld van de voorbereidingen, de ingreep, onze afdeling en de dagelijkse handelingen. 

Verloop van de behandeling

De arts dient via de infuusnaald de narcose toe. U valt langzaam in slaap. Als u diep genoeg slaapt, wordt de stroomstoot toegediend. Hiermee wordt geprobeerd uw ritmestoornis op te heffen en uw hart weer regelmatig te laten kloppen. Als het nodig is worden meer stroomstoten gegeven. Omdat u onder narcose bent, merkt u hier niets van.

Resultaat van de behandeling

De behandeling is geslaagd als uw hart regelmatig blijft kloppen. Het komt voor dat de cardioversie niet het gewenste resultaat heeft. Mogelijk krijgt u dan andere medicijnen om de cardioversie binnen enkele weken te herhalen. Ook kan het zijn dat er een andere oplossing nodig is. Uw cardioloog zal dit beoordelen en verder met u bespreken.

Na de behandeling

Na de behandeling kunt u last hebben van gevoelige plekken op de huid. Soms is er sprake van spierpijn. Deze klachten verdwijnen binnen enkele dagen.

Als u goed wakker bent, krijgt u voordat u naar huis gaat nog een broodmaaltijd.

Weer naar huis

Voor een cardioversie moet u rekenen op een opname van een halve dag. Het kan echter gebeuren dat de arts het beter vindt om u wat langer onder controle te houden.

Houdt u er rekening mee dat u vanwege de narcose niet zelf per auto naar huis mag rijden?

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen of wilt u meer weten, dan kunt contact opnemen met de polikliniek Cardiologie, t (038) 424 23 74 (tussen 8.30 en 17.00 uur).

Het kan handig zijn om uw vragen van tevoren op papier te zetten.

Bent u door uw huisarts of medisch specialist doorverwezen naar de polikliniek Cardiologie in Zwolle, Kampen of Heerde? Of heeft u een vervolgafspraak? Dan bepaalt u voortaan zelf het best passende moment voor uw afspraak.

Heeft u binnenkort een afspraak bij de polikliniek Cardiologie in Meppel of Steenwijk? Dan vindt u de tijd en plaats waar u wordt verwacht in uw afspraakbevestiging.


7 februari 2017 5060 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht