Contact
  1. 5103-Opname kind rotavirus

Ziekteverloop en hygiëneregels

Het rotavirus komt over de hele wereld voor. In het najaar en de winter is het verantwoordelijk voor ongeveer de helft van alle diarreegevallen bij kinderen onder de twee jaar. Hier leest u wat het virus inhoudt en welke hygiëneregels bij opname op de kinderafdeling gelden.

Het rotavirus

Het rotavirus is genoemd naar het Latijnse woord voor wiel: rota. Onder de microscoop heeft het virus namelijk de vorm van een wiel.

Symptomen

Als uw kind is besmet met het rotavirus, uit zich dat in braken en diarree. Vaak heeft uw kind ook een beetje koorts. Het braken duurt een paar dagen, de diarree kan wel een week aanhouden. Hierdoor is uitdroging de belangrijkste complicatie die kan optreden.
Het rotavirus tast ook de binnenbekleding van de darm aan. Hierdoor ontstaan problemen met de vertering van vetten en suikers. Het kan wel twee maanden duren voordat de darmen weer helemaal zijn hersteld.

Ziekteverloop

Het lichaam reageert op het virus door verschillende soorten antistoffen te produceren. Vaak blijven die antistoffen levenslang aanwezig in het lichaam. Bij 90 procent van de kinderen van vier jaar zijn de antistoffen al aan te tonen. Oudere kinderen en volwassenen worden meestal niet meer ziek als ze al eerder met het rotavirus zijn besmet.
Het duurt over het algemeen minimaal 2 tot maximaal 12 dagen voordat het rotavirus via de ontlasting het lichaam verlaat. Het virus kan maximaal 3 dagen buiten het lichaam overleven.

Behandeling

Mogelijkheden om het rotavirus te bestrijden bestaan niet. De behandeling bestaat slechts uit het voorkomen van uitdroging en de gevolgen daarvan.

Voorkomen van overdracht

Zonder strenge hygiënische maatregelen kan het rotavirus zich snel verspreiden. Daarom is het van belang dat ouders/verzorgers en medewerkers de volgende regels zorgvuldig in acht nemen.

Uw kind wordt in principe op een sluiskamer verpleegd (als deze beschikbaar is).

Als ouder/verzorger moet u de volgende maatregelen nemen:
Wanneer u verblijft of op bezoek bent bij uw kind, blijft u bij uw kind op de box.

  • Bij het verlaten van de box: desinfecteert u uw handen met handalcohol. Dit doet u als volgt: breng handalcohol op droge handen aan. Wrijf uw handen nu zorgvuldig over elkaar tot ze droog zijn. Let op: wrijf vingertoppen, duimen, gebieden tussen de vingers en de polsen goed in.
    Of wast u uw handen met water en zeep. Dit doet u als volgt: maak uw handen nat met water en zeep. Let op: was vingertoppen, duimen, gebieden tussen de vingers en de polsen goed. Droog vervolgens uw handen met een papieren handdoekje goed af.
  • Was of desinfecteer ook uw handen na: luierverschoning (doe de luier na verschoning direct in de afvalemmer en toiletbezoek.
  • Na toiletbezoek van uw kind: neem de bril af met een wegwerpreinigingsdoekje.
  • Wordt uw kind bij uitzondering op zaal verpleegd? Vermijd dan direct contact met andere patiënten.

Medewerkers moeten de volgende maatregelen nemen:

  • Bij elk direct contact met uw kind draagt elke medewerker handschoenen.
  • Na contact met uw kind desinfecteert de medewerker de handen.
  • Ook na het uittrekken van de handschoenen desinfecteert de medewerker de handen.
  • Bij elke handeling waarbij kans bestaat op spatten en spuiten, draagt de medewerker een schort.
    Medewerkers van de kinderafdeling leven deze regels uiterst zorgvuldig na.

Speelgoed en materiaal die opnieuw worden gebruikt bij andere patiënten, worden na gebruik gedesinfecteerd.

Als uw kind waterdunne diarree heeft, mag het niet in de speelkamer komen. Wanneer de ontlasting weer vast is, mag uw kind wel naar de speelkamer.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Kindergeneeskunde
088 624 1 4  35 (bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 5103