ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Arteriepunctie

Voor het meten van bloedgassen

Doel van het onderzoek is het meten van uw bloedgassen, zoals de aanwezige hoeveelheid zuurstof en koolzuur in het bloed.

Algemene voorbereiding

  • Vijftien minuten voor het onderzoek geen lichamelijke activiteiten ondernemen. Indien dit onderzoek poliklinisch plaatsvindt, dient u dus minimaal 15 minuten voor het onderzoek aanwezig te zijn.
  • Tenminste zestig minuten voor het onderzoek niet meer roken. 

Het onderzoek

In de meeste gevallen meten wij eerst uw lengte en gewicht en vragen wij of u wel of niet longmedicatie heeft gebruikt. De longfunctieanalist neemt wat bloed af uit uw polsslagader. Door middel van zorgvuldig voelen wordt de plaats van de polsslagader bepaald. Deze slagader wordt met een dunne naald aangeprikt. Het aanprikken kan als vervelend/ onprettig ervaren worden. Na de prik krijgt u op de plek waar geprikt is een drukverband. Dit verband dient u vier uur te laten zitten.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.

Lichamelijke klachten

Op de plek waar geprikt is, kan een blauwe plek ontstaan.

Waar moet u zijn?

Zwolle

Voor uw afspraak meldt u zich eerst aan bij de digitale aanmeldzuil in de Centrale hal. De aanmeldzuil geeft u direct de meest actuele informatie over uw afspraak, bijvoorbeeld in welk gebouw en op welke verdieping u verwacht wordt en of een spreekuur uitloopt.

Meppel

Op de dag van onderzoek volgt u de lichtbruine lijn van de hoofdingang naar balie 49 (1e etage). Hier kunt u zich melden. Daarna neemt u plaats in wachtruimte 3 (longfunctie). Een longfunctieanalist haalt u op uit deze wachtruimte. Het is gewenst dat familieleden tijdens het onderzoek in de wachtkamer blijven zitten (uitzondering: kinderen).

Vragen en contact

Zwolle

Als u vragen heeft, kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de polikliniek Longgeneeskunde, via telefoonnummer (038) 424 24 56, bereikbaar op werkdagen van 08.30 - 17.00 uur.

* Als u niet op de afgesproken dag kunt komen, wilt u dit dan tijdig melden en een nieuwe afspraak maken? Wij kunnen dan in uw plaats een andere patiënt helpen.

Meppel

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel deze dan gerust aan de longfunctieanalisten. Zij zijn op werkdagen van 08.30 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op: (0522) 23 32 84.

Bent u verhinderd of wilt u de afspraak verzetten, neem dan contact op met het secretariaat van de longartsen. Zij zijn van 08.00 tot 16.30 uur telefonisch bereikbaar op: (0522) 23 38 60.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen of wilt u meer weten, dan kunt u terecht bij de afdeling Longgeneeskunde, via telefoonnummer (038) 424 24 56.

* Geldt alleen voor een poliklinische afspraak.


10 april 2017 5128 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht