ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Longfunctie: Uitgebreid inspanningsonderzoek bij kortademigheid

Tijdens een uitgebreid inspanningsonderzoek wordt onder andere onderzocht waarom u zich niet maximaal kunt inspannen.

Algemene voorbereiding

  • U moet uw medicijnen gewoon blijven gebruiken!
  • Trek gemakkelijke (sportieve) kleding aan. U hoeft deze kleding niet speciaal te kopen.

Het onderzoek

In de meeste gevallen meten wij eerst uw lengte en gewicht en vragen wij of u wel of niet longmedicatie heeft gebruikt. Voordat het inspanningsonderzoek begint, wordt eerst een eenvoudig longfunctieonderzoek gedaan. Hierna neemt u plaats op de hometrainer. Wij plaatsen elektroden op uw borst en op uw rug om uw hartslag te meten. Verder krijgt u een bloeddrukmeter om uw arm om tijdens het onderzoek de bloeddruk te meten. Ook krijgt u een masker op uw mond/neus om de ademhaling te registreren. Tot slot nemen we bloed af uit uw pols.

Nu gaat u fietsen. Dit gaat in het begin makkelijk maar wordt langzaam zwaarder. Het is belangrijk voor het onderzoek dat u zich maximaal inspant. Als u moe wordt of mogelijk andere klachten krijgt, geeft u dit aan. Wij kijken dan of u nog even moet volhouden of dat u kunt stoppen. Voordat u stopt, wordt er weer bloed uit uw pols afgenomen. Daarna krijgt u een drukverband. Hierna kunt u rustig uitfietsen. Het drukverband moet u vier uur laten zitten.

Wanneer krijgt u geen uitgebreid inspanningsonderzoek?

Er zijn bepaalde situaties waarin het verstandiger is om een uitgebreid inspanningsonderzoek niet te laten plaatsvinden. Deze situaties worden contra-indicaties genoemd. In onderstaande situaties kunt u contact opnemen met het secretariaat van de afdeling Longgeneeskunde.

  • Bij koorts.
  • 1 week na een staar-operatie.
  • Bij hoge bloeddruk.
  • Bij een hartinfarct minder dan 5 dagen.
  • Bij een ernstige aortastenose (vernauwing van de hartklep).
  • Bij onbehandelde hartritmestoornissen.
  • Bij een acute longembolie (een bloedstolsel sluit een bloedvat in de longen af).

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 45 tot 60 minuten.

Klachten?

Tijdens het onderzoek kunt u last krijgen van kortademigheid en vermoeidheid. Deze klachten gaan vanzelf over.

Waar moet u zijn?

Zwolle

Voor uw afspraak meldt u zich eerst aan bij de digitale aanmeldzuil in de Centrale hal. De aanmeldzuil geeft u direct de meest actuele informatie over uw afspraak, bijvoorbeeld in welk gebouw en op welke verdieping u verwacht wordt en of een spreekuur uitloopt.

Meppel

Op de dag van onderzoek volgt u de lichtbruine lijn van de hoofdingang naar balie 49 (1e etage). Hier kunt u zich melden. Daarna neemt u plaats in wachtruimte 3 (longfunctie). Een longfunctieanalist haalt u op uit deze wachtruimte. Het is gewenst dat familieleden tijdens het onderzoek in de wachtkamer blijven zitten (uitzondering: kinderen).

Vragen en contact

Zwolle

Als u vragen heeft, kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de polikliniek Longgeneeskunde, via telefoonnummer (038) 424 24 56, bereikbaar op werkdagen van 08.30 - 17.00 uur.

Als u voor een afspraak verhinderd bent, belt u dan zo spoedig mogelijk met de polikliniek om uw afspraak af te zeggen. U kunt dan meteen een nieuwe afspraak maken.

Meppel

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel deze dan gerust aan de longfunctieanalisten. Zij zijn op werkdagen van 08.30 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op: (0522) 23 32 84.

Bent u verhinderd of wilt u de afspraak verzetten, neem dan contact op met het secretariaat van de longartsen. Zij zijn van 08.00 tot 16.30 uur telefonisch bereikbaar op: (0522) 23 38 60.


10 april 2017 5133 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht