ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Scheelzien

(Strabismus)

Bij scheelzien (of strabismus) kijken de beide ogen niet naar hetzelfde punt. Bij latent of verborgen scheelzien kunnen de ogen wel recht kijken, maar hebben een neiging tot scheelzien.

Als de orthoptist na onderzoek scheelzien of latent scheelzien bij u of uw kind heeft geconstateerd, dan vindt u hier meer informatie over de behandeling.

Wat is scheelzien?

Scheelzien (of strabismus) wil zeggen dat beide ogen niet naar hetzelfde punt kijken. Het afwijkende oog kan

  • naar binnen of naar buiten staan (dit heet horizontaal scheelzien)
    of
  • naar boven of naar beneden staan (dit heet verticaal scheelzien).

Ook is een combinatie van horizontaal en verticaal scheelzien mogelijk.

Als de orthoptist na onderzoek scheelzien of latent scheelzien bij u of uw kind heeft geconstateerd, dan vindt u hier meer informatie over de behandeling.

Hoe ontstaat scheelzien?

Meestal is er een aangeboren neiging tot scheelzien. In dat geval komt scheelzien bij meer mensen in de familie voor. Verziendheid kan meespelen bij het ontstaan van scheelzien. Hierbij moeten de ogen zo ingespannen worden om scherp te zien, dat de ogen als het ware ’doorschieten’ naar binnen toe. Verder komt scheelzien vaker voor bij te vroeg geboren kinderen en bij kinderen met een afwijking in de hersenen.

Wat zijn de gevolgen van scheelzien?

Een kind dat constant scheel kijkt, ziet geen diepte. Hierdoor kan het moeite hebben met afstanden en dieptes inschatten. De meeste kinderen leren vanzelf hoe ze hiermee moeten omgaan.

Jonge kinderen zien meestal niet dubbel, doordat het beeld van het afwijkende oog uitgeschakeld wordt. Het nadeel hiervan is dat de gezichtsscherpte van dat oog achteruitgaat, het oog wordt ‘lui’. Meer informatie hierover kunt u vinden in de folder 'Een lui oog'.

Hoe wordt scheelzien behandeld?

Allereerst wordt er alles aan gedaan om de gezichtsscherpte zo goed mogelijk te maken. Bij een duidelijke afwijking van de oogsterkte adviseert de opthoptist een bril. Bij een lui oog wordt het goede oog afgeplakt om het luie oog beter te leren zien.

Soms wordt het scheelzien hiervan minder erg, maar soms erger. Meestal zijn er een of meer oogspieroperaties nodig om de ogen recht te krijgen. Het is ook mogelijk dat de ogen jarenlang recht blijven staan, maar later weer geleidelijk gaan afwijken. De orthoptist kan dan onderzoeken of een nieuwe operatie mogelijk is.

Wat is latent scheelzien?

Bij latent of verborgen scheelzien kunnen de ogen wel recht kijken. De ogen hebben echter een neiging tot scheelzien. Het kan dan bij ziekte of vermoeidheid lastig zijn om de ogen recht te houden. Dit kan op elke leeftijd voorkomen.

Wat zijn de gevolgen van latent scheelzien?

Als dit latente scheelzien onvoldoende onder controle wordt gehouden, kunnen er allerlei klachten ontstaan. Voorbeelden hiervan zijn hoofdpijn, pijnlijke ogen, wazig zien, dubbelzien, met name na inspanning van de ogen, dus bijvoorbeeld na een tijd lezen.

Hoe wordt latent scheelzien behandeld?

Allereerst is het belangrijk om een eventuele afwijking van de oogsterkte te corrigeren met een bril. Verder is met oefeningen het vermogen om de oogstand onder controle te houden vaak te verbeteren.

Soms is een prismabril het beste. Hiermee wordt het beeld verplaatst. Het kost dan doorgaans minder moeite om de ogen recht te houden. Nadeel is wel dat de afwijking na verloop van tijd kan toenemen.

 In sommige gevallen is een oogspieroperatie nodig. Hierbij worden de oogspieren verplaatst, zodat de ogen minder neiging hebben om af te wijken. Daardoor worden de ogen beter recht gehouden.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen of wilt u meer weten, neem dan contact op met de polikliniek Oogheelkunde, (038) 424 30 40. Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur. Het kan handig zijn om uw vragen van tevoren op papier te zetten. Voor vragen kunt u ons ook mailen: poli.oogheelkunde@isala.nl

Als u voor een afspraak verhinderd bent, belt u dan zo spoedig mogelijk met de polikliniek om uw afspraak af te zeggen. U kunt dan meteen een nieuwe afspraak maken.


2 november 2017 5189 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht