Contact
  1. 5228-Polysomnografie: Slaaponderzoek in ziekenhuis

Tijdens een polysomnografie wordt gedurende een nacht de kwaliteit van de ademhaling en slaap gemeten. Het doel is om eventuele ademhalingsstoornissen en invloed daarvan op de slaap op te sporen of uit te sluiten.

 

Voorbereiding

Op de dag van het onderzoek meldt u zich aan bij de digitale aanmeldzuil in de centrale hal. Voordat u naar de verpleegafdeling gaat, moet u zich altijd eerst melden met uw identiteitsbewijs bij de digitale aanmeldzuil. Hier ontvangt u een afsprakenticket met informatie over de afdeling waar u eerst moet zijn. Voor het onderzoek brengt de KNF-laborant op de polikliniek meetinstrumenten aan. Daarmee gaat u vervolgens naar de verpleegafdeling Neurologie.

Op de dag van het onderzoek meldt u zich uiterlijk om 15.00 uur bij de aanmeldzuil in het hoofdgebouw, gebouw V.
Omdat u de avond en nacht in het ziekenhuis doorbrengt, moet u het volgende mee te nemen:
  • nachtkleding en ochtendjas;
  • toiletartikelen;
  • eventueel uw eigen medicijnen;
  • een nauwsluitend T-shirt, dat u draagt tijdens het onderzoek;
  • als u een CPAP-apparatuur of een beugel (bijvoorbeeld Herbst) gebruikt, neem deze dan mee. Het onderzoek kan zonder niet plaatsvinden, tenzij dit anders met u is afgesproken.

Wilt u op de dag van het onderzoek:

  • Uw haren wassen en geen gel of haarlak gebruiken? Er worden elektroden tussen uw haar op de hoofdhuid aangebracht. Als u extensions in uw haar draagt, kan dit problemen geven. Overleg dit voor het onderzoek met de afdeling.
  • Geen nagellak of kunstnagels dragen? Via een sensor op uw vinger worden het zuurstofgehalte en uw hartslag gemeten.
  • Zorgen voor een gladgeschoren kin of volle baard? Er worden elektroden op uw kin aangebracht.

’s Avonds krijgt u een brood- of warme maaltijd.
Tijdens uw opname in het ziekenhuis kunt u op bed gratis gebruik maken van televisie. U kunt bij uw verpleegkundige terecht voor meer informatie. Uw mobiele telefoon kunt u gewoon gebruiken en met uw eigen laptop kunt u gebruik maken van een draadloze internetverbinding.

Onderzoek

Om de metingen te kunnen uitvoeren, brengt de laborant elektroden en sensoren aan. Deze sensoren worden over het shirt of hemd aangebracht. Zo krijgt u om de borst en buik elastische banden aangelegd die uw borst- en buikademhaling kunnen meten.

Daarnaast wordt er een aantal elektroden op het hoofd, op de kin en rondom de ogen geplakt. Hiermee wordt uw slaappatroon geregistreerd, zoals onder andere de slaapdiepte en slaapduur.

Verder krijgt u aan een vinger een sensor bevestigd dat in staat is om het zuurstofgehalte in het bloed te meten. Alle sensoren worden in een recorder geplugd die u om uw borst draagt. Deze recorder is voorzien van een zender, waardoor u zich vrij over de afdeling kunt bewegen.

Ademhaling

Voor het slapen gaan brengt de verpleegkundige onder de neus twee sensoren aan die de ademhaling door mond en neus registreren.
Voor het meten van de beenbewegingen worden op beide onderbenen twee elektroden geplakt. Gedurende de hele nacht wordt er een videoregistratie gemaakt om mogelijke onrust tijdens de slaap te observeren.

Voldoende nachtrust

Voor een geslaagd onderzoek is voldoende nachtrust belangrijk. De ervaring heeft geleerd dat, doordat de sensoren tijdig zijn aangebracht, een goede gewenning aan de apparatuur heeft plaatsgevonden en de patiënt voldoende slaapt voor het slagen van het onderzoek.

Na het onderzoek

’s Ochtends rond 8.15 uur verwijdert de laborant alle sensoren. Daarna krijgt u een ontbijt en kunt u weer naar huis. Het onderzoek veroorzaakt na afloop geen klachten en is pijnloos.

Let op
Als blijkt dat u slaapapneu heeft, kan dat tijdelijk gevolgen hebben voor uw rijbevoegdheid. Kijk voor meer informatie hierover op de website van het CBR.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u contact opnemen met:

Neurologie

088 624 24 58 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Het kan handig zijn om uw vragen van tevoren op papier te zetten.

Laatst gewijzigd 7 november 2023 / 5228