ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Na een liesbreukoperatie

Informatie voor ouders of verzorgers

De chirurg heeft tijdens een operatie een breuk in het lieskanaal opgeheven. Nu uw kind weer naar huis mag, geldt een aantal adviezen en instructies. U leest ze hier.

Verzorging

Op het wondje zit een pleister of zitten enkele plakkertjes, die als het ware extra steun geven aan de wond. De wond is meestal met oplosbare hechtingen gehecht. Die hechtingen verdwijnen op den duur vanzelf. Soms moeten de knoopjes na één week bij de huisarts afgeknipt worden. Is dat bij uw kind het geval, dan krijgt u daarvoor een speciaal advies mee.

De pleister of de plakkertjes kunt u na twee dagen verwijderen. Er hoeft daarna geen nieuwe pleister op, tenzij uw kind dit prettig vindt.

Eten en drinken

Het is mogelijk dat uw kind door de narcose nog misselijk is. Een paar keer overgeven is normaal. Het drinken kunt u in dat geval beter beperken tot water, thee, appelsap of bouillon. Soms is het ook goed om een dag te wachten met het geven van fruit of warm eten. De dag na de operatie mag uw kind weer gewoon alles eten en drinken.
Mocht uw kind nog borst­ of flesvoeding krijgen, dan mag hij of zij na de ingreep op de verpleegafdeling weer drinken uit de borst of fles.

Activiteiten

Uw kind mag zich gewoon wassen en douchen, maar de eerste vijf dagen na de operatie mag hij of zij niet in bad. In principe is het geen bezwaar dat uw kind, zodra u zelf denkt dat dit mogelijk is, weer naar de crèche, kinderopvang of school gaat. Het is verstandig om uw kind gedurende een dag of tien niet te laten sporten of deelnemen aan de gymnastieklessen. Ook mag uw kind de eerste veertien dagen na de ingreep niet deelnemen aan de zwemles of het baby/peuterzwemmen.

Controle

Uw zoon wordt voor controle bij de medisch specialist verwacht. Hiervoor krijgt u een afspraak mee naar huis.

Problemen?

Het kan zijn dat zich problemen voordoen. U kunt dan contact opnemen met het secretariaat van de behandelend chirurg. Het telefoonnummer vindt u op de afspraakbevestiging van controleafspraak. Buiten kantooruren belt u met de telefooncentrale van het ziekenhuis en vraagt u naar de dienstdoend chirurg. Het nummer is: (038) 424 50 00.

U waarschuwt in ieder geval bij:

  • langdurig braken,
  • koorts hoger dan 38 °C,
  • toenemende pijn,
  • dikke blauwrode wond,
  • bloedende wond.

16 juli 2013 5268 Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht