Contact
  1. 5329-Trommelvliessluiting

U heeft een gaatje in uw trommelvlies en wordt binnenkort geopereerd. Hier leest u meer over de operatie en hoe u zich kunt voorbereiden.

Hoe werkt een oor?

Het oor is nodig voor het horen van geluid. Geluid is een luchttrilling. Deze trilling komt via de gehoorgang bij een dun vlies aan, dat eveneens in trilling raakt. Dit zogenaamde trommelvlies geeft deze trilling over aan een keten van gehoorbeentjes. Dit zijn drie zeer kleine, met gewrichtjes aan elkaar vastzittende botjes: hamer, aambeeld en stijgbeugel.

Deze gehoorbeentjes bevinden zich in een ruimte achter het trommelvlies, het middenoor genaamd. De geluidstrilling wordt uiteindelijk door de stijgbeugel doorgegeven aan het eigenlijke gehoorzintuig, het binnenoor of slakkenhuis. De signalen die als gevolg van het geluid in het slakkenhuis ontstaan, worden via de gehoorzenuw naar de hersenen getransporteerd. Wanneer deze signalen ten slotte aan de buitenkant van de hersenen, de hersenschors, zijn aangekomen, dan nemen we het geluid gewaar of anders gezegd: dan horen we het geluid.

 

Illustratie het oor
Afbeelding 1: het oor
  1. gehoorgang
  2. trommelvlies
  3. hamer
  4. aambeeld
  5. stijgbeugel
  6. middenoor
  7. evenwichtsorgaan
  8. buis van Eustachius
  9. slakkenhuis
  10. gehoorzenuw

Doel van de operatie

U heeft een gaatje in uw trommelvlies. Uw middenoor heeft hierdoor een directe verbinding met de buitenwereld. Hierdoor kan uw oor slecht tegen water en kunt u sneller last hebben van oorontsteking (een loopoor). Ook kan het zijn dat u door het gaatje in uw trommelvlies minder goed hoort. Dit komt doordat een kapot trommelvlies de geluidstrillingen minder goed kan doorgeven aan de rest van het oor.

Voor de operatie

Preoperatief onderzoek

Voor de operatie heeft u een afspraak op de afdeling Preoperatief onderzoek. Om u goed voor te bereiden op de operatie vult u een vragenlijst in en heeft u een gesprek met de apothekersassistente (als u medicijnen gebruikt), de anesthesioloog en de verpleegkundige. U spreekt hen alle drie apart. De anesthesioloog geeft u uitleg over de vorm van anesthesie die tijdens de operatie gebruikt wordt. Ook krijgt u uitleg over de pijnbestrijding. De totale afspraak duurt ongeveer een uur.

Opname

Een verpleegkundige haalt u op uit de wachtkamer van het Behandelcentrum voor een opnamegesprek. Tijdens het opnamegesprek bespreekt zij een aantal zaken met u, zoals medicijngebruik en wie uw contactpersoon is. Daarna mag u opnieuw plaatsnemen in de wachtkamer.

Vlak voor de operatie wordt u opgeroepen en naar de omkleedruimte gebracht. U krijgt speciale operatiekleding van het ziekenhuis aan. U doet uw sieraden af en uw eventuele gebitsprothese uit. Ook verwijdert u uw nagellak en make-up. De verpleegkundige brengt u daarna naar de operatiekamer.

Operatie

Tijdens de operatie wordt het gaatje in het trommelvlies dichtgemaakt. Om het gaatje dicht te maken gebruikt de arts het liefst weefsel van uzelf. Uw lichaam accepteert eigen weefsel het beste. Uw arts haalt dit weefsel tijdens de operatie weg in de buurt van uw oor. Meestal is dit een stukje bindweefselvlies dat zich op een spier achter uw oor bevindt of weefsel bij de ingang van uw gehoorgang.

Na de operatie

Naar huis

Uw operatie gebeurt in dagbehandeling. Dit betekent dat u dezelfde dag nog naar huis mag, tenzij het nodig is om een nacht in het ziekenhuis te blijven. Wij raden aan om de eerste nacht na de operatie niet alleen thuis te zijn.

Meer informatie

In de folder 'Naar huis na een trommelvliessluiting' leest u informatie over adviezen voor thuis. Of bezoek de website van de Nederlandse Vereniging voor Keel-, Neus- en Oorheelkunde.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met:

Keel-, neus- en oorheelkunde

088 624 23 84 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)
088 624 50 00 (bij spoed na 17.00 uur en in het weekend)

Laatst gewijzigd 13 december 2022 / 5329