Contact
  1. 5331-Gehoorverbeterende operatie: herstel gehoorbeentjes

Wanneer de gehoorbeentjes in het oor niet meer goed functioneren, kunnen we minder goed horen. Bij een gehoorverbeterende operatie probeert de keel-, neus- en oor-arts (KNO-arts) de stijgbeugel in het oor te herstellen. Hier leest u meer over de operatie en hoe u zich kunt voorbereiden.

Hoe werkt een oor?

Het oor is nodig voor het horen van geluid. Geluid is een luchttrilling. Deze trilling komt via de gehoorgang bij een dun vlies aan, dat eveneens in trilling raakt. Dit zogenaamde trommelvlies geeft deze trilling over aan een keten van gehoorbeentjes. Dit zijn drie zeer kleine, met gewrichtjes aan elkaar vastzittende botjes: hamer, aambeeld en stijgbeugel.

Deze gehoorbeentjes bevinden zich in een ruimte achter het trommelvlies, het middenoor genaamd. De geluidstrilling wordt uiteindelijk door de stijgbeugel doorgegeven aan het eigenlijke gehoorzintuig, het binnenoor of slakkenhuis. De signalen die als gevolg van het geluid in het slakkenhuis ontstaan, worden via de gehoorzenuw naar de hersenen getransporteerd. Wanneer deze signalen ten slotte aan de buitenkant van de hersenen, de hersenschors, zijn aangekomen, dan nemen we het geluid gewaar of anders gezegd: dan horen we het geluid.

Illustratie het oor
Afbeelding 1: het oor
  1. gehoorgang
  2. trommelvlies
  3. hamer
  4. aambeeld
  5. stijgbeugel
  6. middenoor
  7. evenwichtsorgaan
  8. buis van Eustachius
  9. slakkenhuis
  10. gehoorzenuw

Doel van de operatie

Het doel van deze ingreep is om de gehoorbeentjesketen te herstellen. Over het algemeen geldt dat hoe meer gehoorbeentjes nog intact zijn, des te groter de kans is op succes. Wanneer bijvoorbeeld alleen het aambeeld ontbreekt, is de kans op een functioneel gehoor ruim tachtig procent. Als ook de stijgbeugel ontbreekt, dan daalt die kans naar ongeveer zestig procent. Het kan ook zijn dat tijdens de operatie blijkt dat geen kans op gehoorverbetering mogelijk is.

Gehoorapparaat

In plaats van een operatie kan ook gedacht worden aan een gehoorapparaatje. Aan het dragen daarvan zijn uiteraard geen risico's verbonden. Als een gehoorapparaatje in uw geval een mogelijkheid is om uw klachten te verhelpen, dan heeft de KNO-arts dit tijdens uw polikliniekbezoek reeds met u besproken.

Vóór de operatie

Preoperatief onderzoek

Voor de operatie heeft u een afspraak op de afdeling Preoperatief onderzoek. Om u goed voor te bereiden op de operatie vult u een vragenlijst in en heeft u een gesprek met de apothekersassistente (als u medicijnen gebruikt), de anesthesioloog en de verpleegkundige. U spreekt hen alle drie apart. De anesthesioloog geeft u uitleg over de vorm van anesthesie die tijdens de operatie gebruikt wordt. Ook krijgt u uitleg over de pijnbestrijding. De totale afspraak duurt ongeveer een uur.

Opname

Een verpleegkundige haalt u op uit de wachtkamer van het Behandelcentrum voor een opnamegesprek. Tijdens het opnamegesprek bespreekt zij een aantal zaken met u, zoals medicijngebruik en wie uw contactpersoon is. Daarna mag u opnieuw plaatsnemen in de wachtkamer.

Vlak voor de operatie wordt u opgeroepen en naar de omkleedruimte gebracht. U krijgt speciale operatiekleding van het ziekenhuis aan. U doet uw sieraden af en uw eventuele gebitsprothese uit. Ook verwijdert u uw nagellak en make-up. De verpleegkundige brengt u daarna naar de operatiekamer.

Operatie

Na de operatie gaat u voor korte tijd (één à twee uur) naar de uitslaapkamer. Als u voldoende bij kennis bent en als de controles van bloeddruk en ademhaling in orde zijn, gaat u naar de verpleegafdeling.

Na de operatie

Naar huis

Meestal gebeurt de operatie in dagbehandeling. Dat betekent dat u dezelfde dag naar huis mag. Omdat een operatie aan de gehoorbeentjes kan leiden tot duizeligheid direct na de operatie, kan het zijn dat u het advies krijgt om een nacht in het ziekenhuis te blijven.

Meer informatie

In de folder 'Naar huis na het herstellen van de gehoorbeentjes' leest u meer informatie over adviezen voor thuis. Of bezoek de website van de Nederlandse Vereniging voor Keel-, Neus- en Oorheelkunde.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met:

Keel-, neus- en oorheelkunde

088 624 23 84 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)
088 624 50 00 (bij spoed na 17.00 uur en in het weekend)

Laatst gewijzigd 13 december 2022 / 5331