Contact
  1. 5347-Besnijdenis

Voorbereiding

​Bij een besnijdenis (circumcisie) wordt een gedeelte of de gehele voorhuid van de penis operatief verwijderd. In overleg met uw arts zal bij u een circumcisie worden verricht. Hier leest u meer over de ingreep.

Uitleg

De meest voorkomende reden voor een besnijdenis is een te nauwe voorhuid. Gevolg hiervan kan zijn dat er moeilijkheden optreden bij plassen, pijn tijdens erectie en geslachtsgemeenschap of een ontsteking van de eikel of voorhuid. Ook schrijven bepaalde godsdiensten besnijdenis van jongens voor.

Voorbereiding

Kinderen tot 16 jaar

Omdat bij kinderen de ingreep onder volledige verdoving (narcose) gebeurt, is het belangrijk dat uw zoon voor de ingreep nuchter is. Meer informatie hierover krijgt u tijdens het preoperatief spreekuur.

Volwassenen

Bij volwassenen kan de ingreep poliklinisch onder plaatselijke verdoving plaatsvinden. Hierbij wordt de penis verdoofd door meerdere injecties te geven rondom de basis van de penis. Vanwege deze plaatselijke verdoving, mag u na de ingreep niet zelfstandig een auto te besturen. Wij adviseren u dan ook om vooraf zorg te dragen voor vervoer naar huis.

Gebruikt u bloedverdunnende middelen? Breng uw arts hiervan dan op de hoogte. In overleg met uw arts staakt u namelijk tijdelijk het gebruik van deze middelen.

Operatie

De ingreep duurt gemiddeld ongeveer dertig minuten. Bij de operatie wordt de voorhuid verwijderd en worden er rondom oplosbare hechtingen geplaatst aan de basis van de eikel. Deze hechtingen lossen meestal na één tot twee weken op en hoeven dus niet verwijderd te worden.

Na de besnijdenis is de eikel meestal onbedekt. Dit kan met name de eerste dagen zeer gevoelig zijn. Ook kan de eikel er enkele dagen na de operatie rood en gezwollen uitzien. Dat komt doordat eventuele verklevingen die vóór de operatie aanwezig waren tussen voorhuid en eikel, zijn losgemaakt. Na ruim een week ontstaat er geleidelijk een nieuwe huidlaag. Na de operatie wordt de penis verbonden met vaseline en steriele gazen.

Illustratie besnijdenis 1

A​​​fbeeldi​ng 1

Illustratie besnijdenis 2Afbeelding 2

Illustratie besnijdenis 3A​​​fbeeldi​ng 3
Illustratie besnijdenis 4
Afbeelding 4
Illustratie besnijdenis 5
​​​A​​​fbeeldi​ng 5
Illustratie besnijdenis 6
Afbeelding 6

Nazorg thuis

Kinderen

Als bij uw kind de operatie op de verpleegafdeling heeft plaatsgevonden, kan hij dezelfde dag nog naar huis, meestal nadat hij geplast heeft. Uw zoon kan ongeveer drie tot vijf dagen niet naar school. Het is beter dat hij de eerste twee weken niet sport en zwemt.

De basisregel van de wondbehandeling is schoon en droog houden van het wondgebied. Laat het drukverband om de penis zo lang mogelijk zitten, tot 24 uur na de ingreep. Smeer daarna gedurende de eerste vier dagen na de operatie tweemaal per dag na het plassen, vaseline op de wond en dek het af met een gaasje. U krijgt van het ziekenhuis verband en vaseline mee naar huis. Om de penis te ondersteunen en het wondgebied rust te geven zijn gewone strakke onderbroeken het meest geschikt (geen wijde boxershorts).

De dag na de operatie mag uw kind weer douchen. Baden mag weer na zeven dagen. Dep de wond droog na het douchen of baden.

Pijnbestrijding voor thuis bespreken wij met u tijdens het ontslaggesprek.

Het wondje aan de penis van uw zoon is gehecht met oplosbare hechtingen. Die hechtingen verdwijnen vanzelf. Dit duurt ongeveer één à twee weken.

Volwassenen

Na de ingreep kunt u meestal weer naar huis. In een enkel geval wordt u opgenomen op een verpleegafdeling in verband met het eventueel ontstaan van een nabloeding. Wel is het verstandig het de rest van de dag rustig aan te doen. U zult waarschijnlijk enkele dagen niet kunnen werken.

Laat het drukverband om de penis zo lang mogelijk zitten, tot 24 uur na de ingreep. Smeer daarna gedurende vier dagen tweemaal per dag na het plassen, vaseline op de wond en dek af met een gaasje. U krijgt van het ziekenhuis verband en vaseline mee naar huis. Om de penis te ondersteunen en het wondgebied rust te geven zijn gewone strakke onderbroeken het meest geschikt (geen wijde boxershorts).

Na de ingreep kunt u enkele dagen een pijnlijk gevoel houden. Om dit te bestrijden kunt u paracetamoltabletten nemen. Neemt u geen ibuprofen of soortgelijke medicijnen, dit werkt bloedverdunnend. Op de plaats van de hechtingen kunnen korstjes ontstaan, die kunnen gaan schrijnen. De hechtingen lossen vanzelf op, dit kan één à twee weken duren.

De dag na de operatie mag u weer douchen. Baden is na zeven dagen weer toegestaan. Na het douchen of baden is het verstandig de wond droog te deppen. Wij adviseren u de eerste twee weken niet te sporten en te zwemmen. In deze periode mag u ook geen geslachtsgemeenschap hebben.

Complicaties

De mogelijke complicaties beperken zich bijna altijd tot de wond. Er kan een nabloeding optreden die zich kan uiten in een bloederig verband of een bloeduitstorting onder een hechting. Soms treedt een stoornis van de wondgenezing op in de vorm van een infectie of abces.

Als de pijn steeds erger wordt, er pus of bloed uit de wond komt, de penis steeds dikker wordt of u koorts krijgt boven 38,5 °C, neem dan contact op met uw uroloog.

Controle

Als een controle noodzakelijk is, krijgt u een afspraak mee voor het spreekuur van de uroloog.

Vergoeding

De behandeling circumcisie wordt vergoed op basis van de basiszorg van de zorgverzekeringswet als het medisch noodzakelijk is. Als de reden voor een circumcisie cultureel of religieus is, wordt de ingreep niet altijd vergoed. Vraag dit na bij uw zorgverzekering.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle of Kampen

Urologie
088 624  27 40 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Meppel

Urologie
088 624 96 33  (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Verantwoording tekst

Deze informatie is samengesteld door de maatschap Urologie afdeling Marketing en communicatie van Isala. De tekst ervan is gebaseerd op een folder van de Nederlandse Vereniging voor Urologie.

Laatst gewijzigd 24 augustus 2022 / 5347