ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Cervixpolikliniek

Onderzoek (en behandeling) van de baarmoederhals

Als bij een uitstrijkje afwijkende cellen worden gevonden, verwijst de huisarts door naar de Cervixpolikliniek. Hier leest u wat onderzoek/behandeling op de poli inhoudt en wat u daarbij kunt verwachten.

Cervix betekent baarmoederhals. Al jaren wordt in Nederland bij vrouwen tussen de 30 en 60 jaar eens in de vijf jaar een uitstrijkje gemaakt. Hiermee kunnen voorstadia van baarmoederhalskanker zo vroeg mogelijk worden opgespoord. Als deze voorstadia niet worden behandeld, bestaat de kans dat zich later baarmoederhalskanker ontwikkelt.

Op de Cervixpolikliniek wordt nader onderzoek gedaan naar de afwijkende cellen die in een uitstrijkje zijn gevonden. Meestal zal de gynaecoloog het afwijkende weefsel meteen weghalen.

Onderzoek

Voorbereiding

De afspraak met de gynaecoloog bestaat uit een kort gesprek met meteen daarna het onderzoek. Het onderzoek duurt 20 minuten. U hoeft hiervoor niet nuchter te zijn. Wel is het belangrijk dat u niet ongesteld bent op het moment dat het onderzoek plaatsvindt. Is dit wel het geval, dan kunt u een nieuwe afspraak maken.

Colposcopie

Tijdens het onderzoek (colposcopie) ligt u op een gynaecologische onderzoeksbank. Er wordt een speculum (spreider) ingebracht, net als bij het uitstrijkje. Daarna zal de gynaecoloog de baarmoederhals bekijken met een colposcoop. Dit is een soort microscoop die buiten de vagina blijft. Door de sterke vergroting van de colposcoop kan de baarmoederhals goed worden bestudeerd. De gynaecoloog vertelt tijdens of na het onderzoek hoe de baarmoederhals eruitziet.

Behandeling

Meestal zal de gynaecoloog meteen een lisexcisie doen. Hiermee wordt het afwijkende weefsel geheel of grotendeels weggehaald. De baarmoederhals wordt dan soms plaatselijk verdoofd door een dunne naald. Het inspuiten van deze verdoving kan enigszins pijnlijk zijn.

Een lisexcisie gebeurt met een dun metalen lusje, dat elektrisch verhit wordt. Hierdoor worden tegelijkertijd een laagje van de baarmoederhals 'afgeschild' en een aantal bloedvaatjes dichtgeschroeid. Om de elektrische stroom te geleiden, wordt er een plakker op uw been geplakt. Het schroeien van weefsel geeft vaak een branderige geur. Het verwijderde afwijkende weefsel wordt opgestuurd voor nader onderzoek.

Na de behandeling 

  • Na een lisexcisie kan zelfstandig naar huis reizen lastig zijn. Wij raden u aan iemand mee te nemen die u kan begeleiden.
  • U kunt na de behandeling nog 1 tot 2 weken wat bloederige afscheiding hebben, die vies kan ruiken. 
  • Het is het beste om, zolang u nog bloedverlies of afscheiding heeft, te wachten met het gebruik van tampons en met zwemmen en baden; douchen is geen probleem. 
  • Geslachtsgemeenschap wordt afgeraden zolang nog sprake is van bloedverlies of afscheiding.

Wanneer contact opnemen?

  • Als u na de lisexcisie veel vloeit, dus meer dan bij een forse menstruatie, is het verstandig contact op te nemen met de gynaecoloog. 
  • Ook als u na de lisexcisie zonder verklaring koorts (meer dan 38,5°C) krijgt, is dit een reden om contact op te nemen met de polikliniek.

Uitslag weefselonderzoek

De uitslag van het weefselonderzoek is na ongeveer 10 dagen bekend. De doktersassistente brengt u telefonisch op de hoogte van deze uitslag. Aan de hand hiervan wordt ook besproken of u nog verder behandeld moet worden.

Controle

Meestal vindt een half jaar na de colposcopie (en lisexcisie) een controle­uitstrijkje plaats. Afhankelijk van de uitslag hiervan worden met u afspraken gemaakt voor verdere controle­uitstrijkjes. Deze worden door de doktersassistente gedaan. Voor deze uitstrijkjes ontvangt u een oproep. `

Als alle controle-uitstrijkjes normaal zijn, hoeft u niet meer onder controle te blijven bij een gynaecoloog. U kunt dan via het bevolkingsonderzoek bij de huisarts de volgende uitstrijkjes laten maken.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle, Kampen of Heerde

Gynaecologie
(038) 424 56 04 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Meppel of Steenwijk

Gynaecologie
(0522) 23 38 11 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Meer informatie vindt u ook op de website van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG): www.nvog.nl, rubriek 'voorlichting'.​

 

8 augustus 2017 5390 131631 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht