ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Uroflowmetrie (onderzoek plaspatroon)

Een onderzoek naar het plaspatroon wordt uroflowmetrie genoemd. U heeft een afspraak voor dit onderzoek. Hier leggen wij de gang van zaken uit.

Voorbereiding

Het is de bedoeling dat u met een goed gevulde blaas naar de polikliniek Urologie komt, zodat u een behoorlijke plas kunt doen. Dit houdt echter niet in dat u met zo’n volle blaas komt dat u het gevoel heeft op springen te staan. Daarom vragen wij u om de dagen voorafgaand aan het onderzoek erop te letten om de hoeveel tijd u moet plassen; deze tijd kunt u dan ongeveer aanhouden als laatste plastijd voordat u zich bij de polikliniek voor uw afspraak meldt.

Probeer vóór het onderzoek ook extra te drinken. Heeft u een katheter via de plasbuis, dan hoeft u niet per se met een volle blaas te komen. Via de katheter kan uw blaas (verder) gevuld worden met water tot u aandrang heeft om te plassen. Zodra dit het geval is, haalt de verpleegkundige de katheter eruit en mag u in een apparaat met een trechter plassen.

Als u zichzelf katheteriseert geldt het volgende: als u helemaal niet meer zelf plast, hoeft u niet met een volle blaas te komen. Als u nog wel zelf plast maar daarnaast ook uzelf katheteriseert, dient u wel met een volle blaas te komen.  

Onderzoek

Voor elke afspraak in het ziekenhuis meldt u zich met uw identiteitsbewijs (ID, paspoort of rijbewijs) aan bij een digitale aanmeldzuil. Als u de stappen van aanmelden heeft doorlopen, verschijnt op het scherm hoe laat wij u op de polikliniek Urologie verwachten. Ook ziet u op het scherm of er een wachttijd is. Alle afspraakgegevens worden geprint op uw afsprakenticket.

Als u op de polikliniek bent aangekomen, kunt u aangeven dat u een plastest moet doen en graag direct wilt plassen. De polikliniekverpleegkundige neemt u vervolgens mee naar een behandelkamer. Daar wordt u verzocht in een speciaal apparaat met een trechter een plas te doen. Dit apparaat registreert de hoeveelheid die u plast, de kracht van de straal en de snelheid waarmee u plast. Na afloop wordt bepaald of u alles heeft uitgeplast. Dit gebeurt door middel van een echo van de blaas en vindt plaats in dezelfde ruimte. 

Na het onderzoek

Na afloop kunt u weer in de wachtkamer plaatsnemen. Aansluitend wordt u bij de uroloog verwacht, die de uitslag van het onderzoek met u bespreekt.

Contact

Deze informatie is bedoeld als aanvulling op uw gesprek met uw behandelend uroloog. Heeft u na het lezen ervan nog vragen? Dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Urologie via (038) 424 27 40 (bereikbaar op werkdagen van 08.30 - 17.00 uur).

Bent u verhinderd? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op om een nieuwe afspraak te maken.


13 februari 2018 5393 328056 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht