ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Orale endo-echografie

Uitleg onderzoek

Een endo-echografie is een onderzoek waarbij beeldopnamen worden gemaakt van de slokdarm, maag, alvleesklier en de bloedvaten en klieren die dicht tegen deze organen aan liggen. Hier leest u wat dit onderzoek inhoudt en hoe u zich hierop voorbereidt.

Endo-echografie

Bij een endo-echografie worden de opnamen gemaakt met behulp van onhoorbare geluidsgolven (echografie). Het maken van de opnamen is daarom geheel onschadelijk.
De echo-opnamen worden ’van binnenuit’ gemaakt via een endoscoop. Dat is een flexibele slang met een doorsnede van een centimeter, met aan het uiteinde een echoapparaatje en een kleine camera. Het beeld van de camera wordt op een monitor weergegeven.

Voorbereiding

  • Om ervoor te zorgen dat tijdens de behandeling geen voedsel meer in uw slokdarm of maag zit, moet u ‘nuchter’ zijn. Dit houdt in dat u de avond vóór de behandeling vanaf 24.00 uur tot na het onderzoek niet mag eten of drinken. Als de behandeling ’s middags plaatsvindt, mag u ’s ochtends om 7.00 uur een licht ontbijt nemen, bijvoorbeeld twee beschuiten of een boterham met thee. Eventuele medicijnen kunt u met een klein beetje water innemen.
  • Tijdens het onderzoek krijgt u een slaapmiddel (sedatie). Dit is geen narcose. Bij de gerelateerde folder 'Sedatie' vindt u hierover meer informatie. Lees deze informatie vóór het onderzoek goed door. 
  • Vóór het onderzoek is het belangrijk dat we weten welke medicijnen u gebruikt en dat we op de hoogte zijn van uw medische voorgeschiedenis. Daarom vragen we u de vragenlijst zo volledig mogelijk in te vullen, uit te printen en mee te nemen als u naar het onderzoek komt.
  • Bent u diabetespatiënt? Neem dan vóór het onderzoek contact op met de arts die uw medicijnen heeft voorgeschreven. Deze spreekt met u af hoe u uw medicijnen moet innemen ter voorbereiding op dit onderzoek. 
  • Heeft u een kunstmatige hartklep? Neem dan vóór het onderzoek contact op met de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. 
  • Houd er rekening mee dat u na de behandeling enkele uren op de afdeling Dagverpleging wordt opgenomen. Neem daarom eventuele medicijnen voor 24 uur mee.
  • Vanwege de sedatie mag u na het onderzoek niet zelf naar huis. Regel daarom vooraf iemand die u kan begeleiden bij het naar huis gaan.

Belangrijk: bloedverdunners

Gebruikt u bloedverdunners? De meeste mensen moeten een aantal dagen vóór het onderzoek met de inname van coumarinen (sintrom of marcoumar) stoppen. In het geval van sintrom drie dagen vóór het onderzoek, bij marcoumar vijf dagen vóór het onderzoek. Overleg altijd met de behandelend arts of met de arts die het onderzoek gaat doen of u met coumarinen moet stoppen. Soms is het nodig om tijdelijk fraxodiespuitjes (heparine) te gebruiken.

Gebruikt u ascal (asetylsalicylzuur)? Dan is er geen verhoogd risico op bloedingen bij een endoscopie. De ascal kunt u gewoon innemen.

Gebruikt u plavix, persantin of een combinatie van ascal met plavix of persantin? Met plavix of persantin moet u in principe vijf dagen vóór de endoscopie stoppen. Overleg altijd met uw behandelend arts of met de arts die het onderzoek gaat doen of u tijdelijk met plavix en persantin moet stoppen.

Melden

U meldt zich op de afgesproken tijd en plaats. Deze informatie staat in de afspraakbevestiging. Voor elke afspraak in het ziekenhuis meldt u zich met uw identiteitsbewijs (ID, paspoort of rijbewijs) aan bij een digitale aanmeldzuil in de centrale hal. Als u de stappen van aanmelden heeft doorlopen, verschijnt op het scherm hoe laat en bij welke afdeling u moet zijn. Ook ziet u op het scherm of er een wachttijd is. Alle afspraakgegevens worden geprint op uw afsprakenticket.

U hoeft pas kort voor het tijdstip van uw afspraak op de polikliniek te zijn. Tot die tijd kunt u plaatsnemen in de centrale hal of in de passage. Als het tijdstip van uw afspraak nadert, gaat u naar de polikliniek waar u een afspraak heeft. Daar aangekomen houdt u uw afsprakenticket opnieuw voor een aanmeldzuil. Op het scherm verschijnt in welke wachtruimte u plaats kunt nemen. Als u een aanvraagformulier van uw arts heeft gekregen, kunt u deze aan de secretaresse van de afdeling Endoscopie afgeven.

Als u in het ziekenhuis bent opgenomen, brengen de verpleegkundigen van uw afdeling u op het afgesproken tijdstip naar de endoscopieafdeling.

Onderzoek

Op de endoscopiekamer ligt u op uw linkerzij op de behandeltafel. Uw bloeddruk wordt gemeten en u krijgt een knijper aan uw vinger om tijdens de behandeling uw hartslag en het zuurstofgehalte in uw bloed te controleren. Als u een gebitsprothese heeft, moet u deze aan het begin van de behandeling uitdoen.

Verdoving

U krijgt een keelverdoving tijdens het onderzoek, waardoor u de slang minder voelt en minder gaat kokhalzen. Via een infuusnaaldje krijgt u een slaapmiddel (sedatie) toegediend, waardoor u slaperig en ontspannen bent.

Inbrengen endoscoop

De endoscoop wordt met een glijmiddel ingesmeerd. Vervolgens brengt de arts de endoscoop via uw mond in en vraagt u te slikken. Dit kan een vervelend gevoel geven. Tijdens het onderzoek houdt u voldoende ruimte over in uw keelholte om normaal te kunnen ademen.

Opnamen

De arts maakt vervolgens de gewenste opnamen van de organen, klieren en bloedvaten. Ook zal hij indien nodig een klein stukje weefsel of wat vocht wegnemen voor verder onderzoek. Dit gebeurt met een holle naald die via de scoop wordt ingebracht. Dit is geheel pijnloos.

Duur

Het onderzoek duurt ongeveer 45 minuten.

Na het onderzoek

Na het onderzoek wordt u meestal een paar uur opgenomen op de afdeling Dagverpleging.

Mogelijke complicaties

Een endo-echografie onderzoek is een veilig onderzoek. Toch kan er een enkele keer een complicatie optreden, zoals een longontsteking. Dit kan gebeuren als u zich zou verslikken in de maaginhoud. Daarom is het belangrijk om nuchter te komen.

Klachten

Als u na afloop klachten heeft, kunt u contact opnemen met de arts die de behandeling heeft uitgevoerd. Buiten kantooruren kunt u via de receptie contact opnemen met de dienstdoende maag-, darm- en leverarts.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen of wilt u meer weten? Neem dan gerust contact op met de afdeling Endoscopie, telefoon (038) 424 33 20 (tijdens kantooruren) en (038) 424 50 00 (buiten kantooruren).

Heeft u binnenkort een afspraak? Dan vindt u de tijd en plaats waar u wordt verwacht in uw afspraakbevestiging.

Bent u verhinderd? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op om een nieuwe afspraak te maken. In uw plaats kunnen we dan een andere patiënt helpen.


12 mei 2015 5412 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht