ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Gynaecologische ingreep op de polikliniek

Gang van zaken voor en na de ingreep

Sommige gynaecologische ingrepen vinden op de polikliniek plaats. Hier leest u over de gang van zaken voor en na zo’n ingreep, zodat u zich hierop kunt voorbereiden.

Voorbereiding

Nuchter?

U mag vóór de ingreep gewoon eten en drinken en hoeft dus niet nuchter te blijven. Het kan weliswaar zijn dat de ingreep onder verdoving plaatsvindt, maar dit is een plaatselijke verdoving via een injectie; hiervoor is het niet nodig dat u nuchter bent.

Pijnstiller

Een gynaecologische ingreep kan pijnlijk zijn. U wordt daarom geadviseerd om de avond te voren en één tot twee uur vóór de ingreep een pijnstiller in te nemen, bijvoorbeeld Naproxen 2x 275 mg.

Begeleiding

Omdat een gynaecologisch onderzoek of behandeling toch vaak spannend is en iedere vrouw anders reageert, is het verstandig u te laten begeleiden door uw partner of een vriendin/kennis. De gemiddelde tijdsduur totdat u weer naar huis kunt, zal ongeveer dertig minuten tot twee uur zijn.

In het ziekenhuis

Op de polikliniek wordt u opgehaald door een doktersassistente. Zij begeleidt u en uw eventuele partner/begeleider tijdens de ingreep.

Uitkleden

In de speciale omkleedruimte van de behandelafdeling kleedt u zich uit. Uw bovenkleding en eventueel uw sokken kunt u gewoon aanhouden.

Rustruimte

Na de behandeling wordt u in de rustruimte gelegd. Daar kan de doktersassistente u nog even in de gaten houden. Ook biedt zij u een kopje koffie of thee aan. Na een korte herstelperiode en eventuele pijnstilling kunt u weer naar huis.

Naar huis

Het is beter om niet zelf met de auto naar huis te rijden.

Weer thuis

We raden u aan om het op de dag van de ingreep rustig aan te doen. Bij pijn kunt u paracetamol (4 tot 6 keer per dag 500 mg) nemen.

Heeft u direct na de ingreep erge buikpijn, koorts of last van overmatig vloeien? Neem dan contact op met de polikliniek Gynaecologie. Buiten kantoortijden kunt u bellen naar de dienstdoende gynaecoloog (bereikbaar via de receptie van het ziekenhuis) of uw huisarts.

Nazorg per ingreep

Curettage en hysteroscopie

 • Het vloeien kan één week duren, maar is vaak minder dan bij een normale menstruatie. 
 • Gebruik in deze periode geen tampons, maar maandverband.
 • Als u niet meer vloeit, mag u zwemmen en gemeenschap hebben.
 • U mag baden en douchen.

Colposcopie

 • Gedurende enkele dagen kunt u gering vloeien.
 • Gebruik in deze periode geen tampons, maar maandverband.
 • Als u niet meer vloeit, mag u zwemmen en gemeenschap hebben.

Lisexcisie

 • Het vloeien kan één week duren, maar is vaak minder dan bij een normale menstruatie.
 • Gebruik in deze periode geen tampons, maar maandverband.
 • U kunt nog enkele weken een waterige afscheiding hebben.
 • Als u niet meer vloeit, mag u zwemmen en gemeenschap hebben.
 • U mag baden en douchen.

Uitslag

Als onderzoek heeft plaatsgevonden, ontvangt u de uitslag ervan tijdens uw volgende polikliniekbezoek. Het kan ook zijn dat de gynaecoloog u telefonisch over de uitslag informeert. Hierover wordt met u een afspraak gemaakt.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de polikliniek Gynaecologie. Telefoonnummer (038) 424 56 04, bereikbaar op werkdagen van 08.30 - 17.00 uur.

Bent u door uw huisarts of medisch specialist doorverwezen naar de polikliniek Gynaecologie in Zwolle, Kampen of Heerde? Of heeft u een vervolgafspraak? Dan bepaalt u voortaan zelf het best passende moment voor uw afspraak.

Heeft u binnenkort een afspraak bij de polikliniek Gynaecologie in Meppel of Steenwijk? Dan vindt u de tijd en plaats waar u wordt verwacht in uw afspraakbevestiging.

Bent u verhinderd? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op om een nieuwe afspraak te maken.


11 januari 2017 5424 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht