ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Onderzoek van de borst: Mammografie

Verloop van het onderzoek

Bij een mammografie wordt de weefselstructuur van de borsten zichtbaar gemaakt met behulp van röntgenstralen. Afhankelijk van de aard en de dikte van het weefsel zal een gedeelte van de straling worden tegengehouden. Op die manier ontstaan verschillende schaduwen op de röntgenfoto. De structuur van het klier- en spierweefsel wordt op deze wijze vastgelegd. Hier leggen we u uit hoe een mammografie in zijn werk gaat.

Let op
Zwangerschap of het vermoeden van zwangerschap dient u te melden, want in principe worden er dan geen röntgenfoto’s gemaakt.

Voorbereiding op het onderzoek

Wij verzoeken u op de dag van het onderzoek geen crème of bodylotion op uw borsten te gebruiken.

Verloop van het onderzoek

Een radiologisch laborant (medewerker van de röntgenafdeling) legt de borst op de filmhouder (zie afbeelding 1). De borst wordt met redelijke druk van een compressorplaatje stil en vlak gehouden. Dit is noodzakelijk om het borstweefsel duidelijk afgebeeld te krijgen. Van elke borst worden ten minste twee opnamen gemaakt.

 
Afbeelding 1: mammografie
 

Soms wordt een mammografie aangevuld met echo-onderzoek om maximale beeldinformatie te verkrijgen. Hierover beslist de radioloog (de arts op de röntgenafdeling).

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer twintig minuten.

Uitslag van het onderzoek

De radioloog beoordeelt het onderzoek en stuurt de uitslag naar de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Van hem ontvangt u de definitieve uitslag.

Tot slot

Waar ‘hij’ of ‘hem’ staat, kan ook ‘zij’ of ‘haar’ worden gelezen. Als u na het lezen van deze informatie vragen hebt, kunt u terecht bij de receptie van de röntgenafdeling. De laborant vertelt tijdens het onderzoek steeds wat er gaat gebeuren. U kunt de laborant ook vragen stellen, vooraf en na afloop.

Contact

Heeft u vragen of opmerkingen? Natuurlijk kunt u ook telefonisch contact opnemen met de röntgenafdeling,
t (038) 424 28 82.​

Een aantal onderzoeken kent risico's en mogelijke bijwerkingen. Die heeft uw arts met u besproken. Deze risico's zijn afhankelijk van het type onderzoek.

Heeft u binnenkort een afspraak? Dan vindt u tijd en plaats waar u verwacht wordt in uw afspraakbevestiging.


30 juni 2016 5483 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht