ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Bronchoscopie

Een bronchoscopie wordt gedaan om de conditie van de luchtwegen (bronchiën) te beoordelen. Hier leest u wat u van de bronchoscopie kunt verwachten.

Bronchoscopie

Bij een bronchoscopie wordt via de mond of neus een dunne flexibele slang met aan het uiteinde een camera, in de luchtpijp ingebracht. Het doel van dit onderzoek is om een goed beeld te krijgen van de structuur van het slijmvlies, de aanwezigheid van ontstekingen en eventuele afwijkingen. Ook kan er via de bronchoscoop een longspoeling gedaan worden, of kunnen er kleine stukjes weefsel worden weggenomen voor onderzoek.

Voorbereiding

 • Vier uur vóór het onderzoek mag u nog een beschuitje en een kopje thee hebben.
  Daarna mag u niets meer eten en drinken.
 • Wanneer u medicijnen gebruikt, wilt u dan uw medicatieoverzicht meenemen?*
 • Gebruikt u insuline, overleg dan met uw behandelend arts wat u mag spuiten in verband met het nuchter zijn voor het onderzoek. U mag uw glucosemeter meenemen.
 • Gebruikt u 's ochtends medicijnen? Overlegt u dan met uw behandelend arts of u die kunt overslaan of later kunt innemen.
 • Het gebruik van bloedverdunners moet u in overleg met uw arts indien nodig enkele dagen vóór het onderzoek stoppen.
 • Draag tijdens het onderzoek geen knellende kleding.
 • We raden u aan om niet zelf naar huis rijden. Neem daarom iemand mee die u naar huis kan brengen. Komt u met het openbaar vervoer, ook dan raden we u aan, om iemand mee te nemen.*

Waar moet u zijn?

 • Locatie Meppel: u meldt zich bij de receptie van het ziekenhuis. Vanuit daar wordt opgenomen op de dagverpleging.
 • Locatie Zwolle: u meldt zich bij de meldzuil bij de hoofdingang, daarna meldt u zich bij de meldzuil op de afdeling V2.2.

Verhinderd?*

Wanneer u niet op het afgesproken tijdstip naar het onderzoek kunt komen, wilt u dit dan tijdig melden en een nieuwe afspraak maken? Wij kunnen dan in uw plaats een andere patiënt helpen.

Onderzoek

U verblijft op de dagverpleging van de bronchoscopieafdeling.
Voordat het onderzoek begint, legt een verpleegkundige u uit wat er precies gaat gebeuren. Het kan voorkomen dat het onderzoek door een andere longarts dan uw eigen behandelend longarts wordt uitgevoerd.

Verdoving

U krijgt een knijpertje aan een vingertop. Het knijpertje registreert uw hartslag en het zuurstofgehalte in uw bloed. De endoscopiemedewerker zal u verzoeken uw eventuele gebitsprothese uit te doen. Daarna zullen uw keel en stembanden worden verdoofd met behulp van een spray en een vloeistof. Deze hebben een bittere smaak en geven u een gevoelloze keel. Als de bronchoscoop via de neus wordt ingebracht, wordt ook uw neusgat verdoofd. Verder krijgt u indien nodig van de endoscopiemedewerker een zuurstofslangetje in de neus, zodat er extra zuurstof toegediend kan worden.

Inbrengen scoop

Het onderzoek vindt plaats in liggende houding. U krijgt een bijtring tussen uw kaken ter bescherming van de bronchoscoop en van uw tanden. Als u denkt dat uw gebit schade kan ondervinden van het te hard bijten op de bijtring, bespreekt u dit dan voorafgaande aan het onderzoek met de arts die voor u het onderzoek heeft doorverwezen. Vervolgens brengt de longarts de bronchoscoop in via uw mond of neus. Er blijft genoeg ruimte over in de mond of neus, zodat u rustig kunt doorademen. Tijdens het onderzoek wordt uw hartslag, bloeddruk en het zuurstofgehalte in uw bloed gecontroleerd

Het onderzoek zelf

Het kan zijn dat de longarts tijdens het onderzoek wat weefsel wegneemt. Hier voelt u niets van. Het weefsel en ook de eventuele spoeling worden opgestuurd naar het laboratorium waar deze zullen worden onderzocht.

Duur van het onderzoek

De voorbereidingen, het onderzoek en de nazorg nemen samen ongeveer 1,5 uur in beslag.

Na het onderzoek

Het kan zijn dat u na het onderzoek enige tijd een geïrriteerd gevoel in uw keel heeft. En wanneer er weefsel is afgenomen, bestaat er de kans dat u bloederig slijm ophoest. Ook is het mogelijk dat u lichte verhoging kunt krijgen. Dit zal vanzelf verdwijnen binnen 1 à 2 dagen. Eventueel kunt u hier een paracetamol voor nemen. In verband met de verdoving mag u de eerste twee uur na het onderzoek niet eten en drinken, omdat anders de kans bestaat dat u zich verslikt.

Complicaties

Een bronchoscopie is over het algemeen een veilig onderzoek. Complicaties treden zeer zelden op en kunnen bestaan uit een bloeding of een klaplong.  

Uitslag

Uw behandelend arts krijgt de uitslag meestal binnen vijf werkdagen na het onderzoek. Wij maken hiervoor een afspraak met u.

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer informatie, dan kunt u tijdens kantooruren van 8.30 tot 17.00 uur contact opnemen met de polikliniek Longgeneeskunde:

 • Locatie Zwolle, via telefoonnummer (038) 424 24 56.
 • Locatie Meppel, via telefoonnummer (0522) 23 38 60.

Het kan handig zijn uw vragen van tevoren op papier te zetten.

* Geldt alleen voor een poliklinische afspraak.


16 augustus 2017 5522 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht