ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Blaastrainen

met een katheter à demeure

Met blaastrainen wordt na een operatie gekeken of de blaas weer goed werkt. Hierbij wordt gecontroleerd of u voldoende uitplast. Hier leest u hoe het in zijn werk gaat bij een katheter à demeure.

Uitleg

Tijdens de operatie hebt u een katheter à demeure gekregen. Dit is een slangetje dat is ingebracht in de urinebuis, naar de blaas toe. Om te voorkomen dat de katheter uit de blaas glijdt, bevindt zich aan het uiteinde (in de blaas) een ballonnetje dat gevuld is met water. De urine wordt opgevangen in een opvangzak.

Stappenplan

Het doel van blaastrainen is te zien of uw blaas zich goed heeft hersteld.

 • Op de eerste dag na de operatie start u 's ochtends na het wassen met het blaastrainen.
 • De katheter wordt verwijderd.
 • Uw blaas vult zichzelf nu weer en u krijgt weer aandrang om te plassen.
 • U wordt verzocht goed te drinken, ten minste 2 liter (dit zijn ongeveer 14 glazen) in 24 uur.
 • Het is de bedoeling dat u plast bij aandrang. U mag dan gewoon urineren op het toilet.

Niet geplast

Mocht u binnen vier uur niet geplast hebben, dan kijkt de verpleegkundige met een bladderscan naar de hoeveelheid urine die in de blaas zit. Een bladderscan (bladder is het Engelse woord voor blaas) is vergelijkbaar met het maken van een echo. Is de inhoud van de blaas op dat moment meer dan 200 ml, dan wordt u eenmalig gekatheteriseerd. Als de inhoud minder dan 200 ml is, is dit niet nodig.

Vervolgens gaat een nieuwe periode van vier uur in, waarvoor dezelfde instructies gelden: goed drinken, binnen vier uur plassen.

Wel geplast

 • Als u wel geplast heeft, kijkt de verpleegkundige met de bladderscan naar de hoeveelheid achtergebleven urine in de blaas (het residu).
 • De verpleegkundige noteert de hoeveelheid residu.
 • Hierna begint een nieuwe periode van goed drinken en binnen vier uur plassen.
 • Heeft u twee keer minder dan 150 ml residu, dan wordt het blaastrainen afgesloten. In overleg met de arts zou u naar huis mogen.

Boven 150 ml

Zijn de residu's twee keer boven de 150 ml, dan gaat u verder met blaastrainen. Als u weer moet plassen, vraagt de verpleegkundige u dit op een po te doen, zodat zij kan kijken hoeveel u spontaan plast.

Mocht het residu op de eerste dag niet twee keer onder de 150 ml zijn, dan krijgt u voor de nacht opnieuw een katheter ingebracht. De volgende dag begint u 's ochtends dan weer met de blaas­training.

Als het residu na twee dagen nog te hoog blijft, dan wordt eerst nog geprobeerd om met medicijnen uw blaas te legen.

Lukt dit niet, dan gaat u - in overleg met de arts - starten met het aanleren van zelfkatheterisatie. In sommige gevallen gaat u voor een week naar huis met een katheter. U krijgt dan een afspraak voor de polikliniek Gynaecologie en u ontvangt richtlijnen voor thuis. Ook zal de continentieverpleegkundige van de afdeling contact met u opnemen.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan staat de verpleegkundige of arts u graag te woord. U kunt hen bereiken via

 • Polikliniek Gynaecologie/Verloskunde Zwolle, t (038) 424 56 04.
 • Polikliniek Gynaecologie Diaconessenhuis Meppel, t (0522) 23 38 11.

Bent u door uw huisarts of medisch specialist doorverwezen naar de polikliniek Gynaecologie in Zwolle, Kampen of Heerde? Of heeft u een vervolgafspraak? Dan bepaalt u voortaan zelf het best passende moment voor uw afspraak.

Heeft u binnenkort een afspraak bij de polikliniek Gynaecologie in Meppel of Steenwijk? Dan vindt u de tijd en plaats waar u wordt verwacht in uw afspraakbevestiging.


11 januari 2017 5539 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht