ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Dagbehandeling bij ernstige chronische huidaandoeningen

​Mensen met een ernstige chronische huidaandoening, zoals psoriasis of eczeem, hebben veel baat bij een dagbehandeling. Hier leggen we uit wat deze behandeling inhoudt.

Uitleg

De dagbehandeling biedt u een combinatie van bad-, zalf- en lichttherapie. Met deze therapie proberen we de symptomen van uw huidaandoening zo veel mogelijk te verminderen en uw huid in een betere conditie te brengen.

De therapie vindt plaats in een rustige, ontspannende omgeving, waarbij persoonlijke aandacht voor de patiënt centraal staat. De behandelingen verlopen volgens een behandelprotocol. Dit protocol (een serie regels en afspraken) wordt voortdurend bijgesteld naar gelang de resultaten van de behandeling en de behoeften van de patiënt.

De behandeling is ook / vooral geschikt voor mensen die vaak met onvoldoende resultaat een jarenlange behandeling – thuis of poliklinisch – achter de rug hebben.

Psoriasis

Voor patiënten met psoriasis zijn er twee behandelingsmogelijkheden: de korte dagbehandeling en de lange dagbehandeling. Voor beide behandelingen krijgt u twee à drie keer per week een intensieve behandeling op maandag, woensdag en/of vrijdag, gedurende ongeveer tien weken.

Een korte behandeling duurt ongeveer 1,5 uur.

 • Elke behandeling begint met een ontspannend bad, waaraan zout of olie is toegevoegd.
 • Daarna volgt een zalfronde met Dithranolzalf. Deze zalf heeft een ontschilferende en genezende werking.
 • Nadat de zalf een kwartier is ingetrokken, wordt deze afgedoucht.
 • Hierna volgt de lichttherapie. Het lichtschema wordt aangepast aan uw huidtype. Volgt u de korte behandeling, dan is uw behandeling voor deze dag afgerond.

Bekijk de film over dagbehandeling van psoriasis en eczeem.

 

 

Een lange behandeling ongeveer 3,5 uur.

 • Volgt u de lange behandeling, dan wordt u voor de tweede keer ingezalfd. Dit gebeurt met teerzalf.
 • Hieroverheen krijgt u een speciaal zalfpak. De zalf moet twee uur intrekken. Gedurende deze twee uur kunt – onder het genot van een kopje koffie, thee of een glaasje fris – in de recreatieruimte televisie, een spelletje doen, een boek lezen of met andere patiënten (lotgenoten) praten.
 • Twee uur later wordt de zalf afgedoucht en is de therapie voor die dag klaar.

Eczeem

Voor patiënten met eczeem bestaat de dagbehandeling uit twee behandelingen per week. In overleg met u, is de behandeling op maandag en woensdag of op woensdag en vrijdag. De totale behandeling duurt ongeveer tien weken, afhankelijk van het resultaat.

 • De behandeling begint met een ontspannend bad met een vette badolie.
 • Gevolgd door lichttherapie. Het lichtschema wordt aangepast aan uw huidtype.
 • Na de lichttherapie wordt u ingezalfd met teerzalf of met een andere zalf, afhankelijk van wat de dermatoloog u heeft voorgeschreven. Over de zalf heen krijgt u een speciaal zalfpak. De zalf moet twee uur intrekken. Gedurende deze twee uur kunt u – onder het genot van een kopje koffie, thee of een glaasje fris – in de recreatieruimte tv kijken, een spelletje doen, een boek lezen of met andere patiënten (lotgenoten) praten.

Verwijzing

 • De verwijzing voor een dagbehandeling verloopt via de dermatologen van het Dermatologisch centrum. Door hen wordt u aangemeld en komt u op de wachtlijst te staan.
 • Zodra u aan de beurt bent, neemt de dermatologisch assistente van het dagbehandelingscentrum contact met u op voor het maken van een afspraak voor een eerste (intake)gesprek. Na dit gesprek maakt de dermatologisch assistente een afspraak met u voor de eerste behandeling. Zij zal u dan ook vertellen wat u moet meenemen. Wij raden u aan in ieder geval een paar badslippers mee te nemen.
 • De begeleiding tijdens de dagbehandeling verloopt via de dermatologisch assistente.
 • Tussendoor volgen er controlebezoeken bij uw dermatoloog.

Contact

Heeft u nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op via telefoonnummer (038) 424 55 06. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 16.30 uur.

Heeft u binnenkort een afspraak? Dan vindt u tijd en plaats waar u verwacht wordt in uw afspraakbevestiging.


19 mei 2014 5564 Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht