ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

De TIA-service van Isala

Informatie over de dagopname

De TIA-service is een dienstverlening waarbij een patiënt binnen enkele dagen na een mogelijke voorbijgaande beroerte door artsen van Isala wordt onderzocht. Uw huisarts heeft u - na overleg met de neuroloog - hiervoor aangemeld. Hier leest u hoe deze dagopname zal verlopen.

Deze folder is voor u bestemd als u patiënt bent bij afdeling Neurologie, Isala Zwolle.

Welkom bij de TIA-service

Binnenkort nemen wij u een dag op in Isala vanwege uw klachten die waarschijnlijk verband houden met een TIA. TIA staat voor Transient Ischemic Attack, dat wil zeggen: een voorbijgaande beroerte waarbij de bloedstroom naar de hersenen tijdelijk is verstoord. De TIA-service is een dienstverlening waarbij u binnen enkele dagen na de eerste verschijnselen door artsen wordt onderzocht. Wij nemen u hiervoor één dag op in het ziekenhuis.

Tijdens deze dagopname voeren wij enkele onderzoeken uit om te achterhalen hoe uw klachten zijn ontstaan en of er iets gedaan kan worden om te voorkomen dat de klachten zich herhalen.

Voorbereiding op de opname

 • Voor de dagopname is het de bedoeling dat u vanwege het bloedonderzoek nuchter bent. Dat wil zeggen dat u vanaf de avond voorafgaand aan de dagopname na 24.00 uur niets meer kunt eten en drinken.
 • Medicatie: u moet zich nuchter melden, maar mag wel uw eigen medicatie hebben ingenomen. De medicatie die tijdens een maaltijd ingenomen moet worden, kan na het bloedonderzoek bij het ontbijt worden ingenomen. Het is belangrijk dat u zelf zorgt voor uw medicatie en ze in eigen beheer houdt. Vergeet daarom op de opnamedag niet uw medicijnen + AMO mee te nemen.
Bent u diabetespatiënt?
Informeer bij uw huisarts wat u het beste kunt doen als voorbereiding op de opname wat betreft voeding en medicatie.   
 • Wij vragen u gemakkelijk zittende kleding te dragen in verband met de onderzoeken.
 • Als u zwanger bent of zou kunnen zijn, wilt u dit dan melden voordat de onderzoeken plaatsvinden?
 • Voor de momenten dat u moet wachten, raden wij u aan iets te lezen mee te nemen.
 • Wij verzoeken u maximaal 1 begeleider mee te nemen tijdens de opname. Deze begeleider mag de hele dag bij u blijven. Deze begeleider krijgt ook een lunch aangeboden. In het gesprek waarbij de uitslagen besproken worden, mogen meerdere naasten van u aanwezig zijn.

Dag van opname

De dag ziet er als volgt uit:

 • Meldt u zich op de afgesproken dag om 8.00 uur bij de centrale balie in de Centrale hal van Isala. Een gastheer of – vrouw brengt u vervolgens naar de afdeling bloedafname. 
 • Daarna wordt u door de gastheer/vrouw rond 8.45 uur naar de dagverpleging gebracht. Daar bieden wij u een ontbijt aan.
 • Om 9.15 uur gaat u naar de functieafdeling Cardiologie (V2.2) voor het maken van een hartfilmpje (ECG). Daarna gaat u terug naar de dagverpleging.
 • Tijdens uw opname - tussen 9.30 en 11.00 uur - komt een arts-assistent Neurologie bij u langs voor een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek.
 • Om 11.00 uur verwachten wij u op de afdeling Klinische neurofysiologie (KNF, V4.1) voor een echo van de halsvaten. Tijdens dit onderzoek brengen wij met behulp van geluidsgolven de bloedvaten in uw hals in beeld. Hierbij brengt een KNF-medewerker (laborant) gel aan op uw hals en beweegt hij of zij met een kleine taster over uw huid. Dit onderzoek is niet pijnlijk.
 • Daarna wordt u door de brancardier weer teruggebracht naar de dagverpleging.
 • Tussen 11.30 en 12.30 uur krijgen u en uw begeleider een broodmaaltijd.
 • Na de lunch brengen wij u naar de afdeling Radiologie voor een CT-scan van het hoofd. Bij een CT-scan worden met behulp van röntgenstralen grafische doorsneden van uw hoofd in beeld gebracht. Hierbij ligt u stil op een tafel. Het CT-apparaat draait om u heen. Ook de tafel wordt bewogen, zodat er vanuit verscheidene hoeken foto's kunnen worden genomen. Dit onderzoek duurt ongeveer vijftien minuten. Soms krijgt u een contrastvloeistof ingespoten, waardoor de gemaakte beelden scherper te zien zijn.
Let op
De genoemde tijden zijn niet bindend en kunnen afwijken. Ook kan het zijn dat u eerst naar de afdeling Radiologie gaat en daarna naar de afdeling Klinische neurofysiologie. De resterende tijd verblijft u op de dagverpleging. In de loop van de middag ontvangt u de uitslag via de afdeling Neurologie.

Uitslag van de onderzoeken

Aan het eind van de middag beoordelen de arts-assistent en de neuroloog de onderzoeksuitslagen. Hierna ontmoet u de arts-assistent of neuroloog weer. Tijdens dit gesprek krijgt u enkele adviezen en/of een behandelplan. Ook ontvangt u een ontslagbrief voor uw huisarts en een eventueel recept voor medicijnen. Het kan zijn dat een vervolgafspraak wordt gemaakt. Na dit gesprek kunt u weer naar huis.

Contact

Heeft u na het lezen van deze tekst nog vragen of wilt u meer informatie, dan kunt u bellen met:

Afdeling Klinische Neurofysiologie (KNF)
t (038) 424 24 63
(bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 11.00 uur en van 13.30 tot 16.00 uur)
Het kan handig zijn om uw vragen van tevoren op papier te zetten.

Als u verhinderd bent, wilt u dan de afspraak afzeggen en een nieuwe afspraak maken? Dan kan door te bellen:

Polikliniek Neurologie
t (038) 424 24 58
(bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur)


24 oktober 2017 5577 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht