ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Het oprekken van de slokdarm (oesophagusdilatatie)

Informatie over de werkwijze

Het oprekken van de slokdarm (ook wel oesophagusdilatatie genoemd) wordt gedaan bij patiënten met een slokdarmvernauwing om zo de voedsel- en speekselpassage te verbeteren. Hier leest u hoe de behandeling in zijn werk gaat.

Uitleg

Het oprekken van de slokdarm (ook wel oesophagusdilatatie genoemd) gebeurt tijdens een endoscopisch onderzoek. Deze behandeling wordt uitgevoerd door een maag-,
darm- en leverarts met behulp van een endoscoop. Dat is een flexibele slang met een doorsnede van ruim een halve centimeter, met aan het uiteinde een heel kleine camera. Het beeld van de camera wordt op een monitor weergegeven. Het doel van het oprekken van de slokdarm is om bij patiënten met een slokdarm-vernauwing de voedsel- en speekselpassage te verbeteren.

Voorbereiding

 • Voor het onderzoek wordt u meestal een middag opgenomen op de Dagverpleging.
 • Om ervoor te zorgen dat er geen voedsel meer in uw slokdarm of maag aanwezig is tijdens de behandeling moet u ‘nuchter’ zijn. Dat houdt in dat u tenminste zes uur vóór het onderzoek niet mag eten of drinken. Als u medicijnen gebruikt, kunt u deze met een klein beetje water innemen.
 • Omdat u tijdens het onderzoek een slaapmiddel (sedatie) krijgt, ontvangt u een aparte sedatiefolder waarin dit wordt uitgelegd. U wordt aangeraden deze sedatiefolder goed door te lezen. Dit is geen narcose.
 • Vanwege de sedatie mag u na het onderzoek niet zelfstandig naar huis. Regelt u daarom voor het onderzoek iemand die u begeleidt tijdens de weg naar huis.
 • Voorafgaand aan het onderzoek is het belangrijk dat we weten welke medicijnen u gebruikt en dat we op de hoogte zijn van uw medische voorgeschiedenis. Daarom vragen we u om bijgesloten vragenlijst zo volledig mogelijk in te vullen en mee te nemen als u naar het onderzoek komt.
Let op
Als u diabetespatiënt bent, dan moet u vóór het onderzoek contact opnemen met de arts die uw medicijnen heeft voorgeschreven. Deze spreekt met u af, hoe u uw medicijnen moet innemen ter voorbereiding op dit onderzoek.

Hebt u een kunstmatige hartklep, neem dan vóór het onderzoek contact op met de arts die het onderzoek aangevraagd heeft.
 
Röntgenonderzoek kan tijdens de zwangerschap schadelijk zijn voor de ongeboren vrucht. Het is belangrijk, als u zwanger bent of zou kunnen zijn, de behandelende arts zo spoedig mogelijk hiervan op de hoogte te brengen.

Belangrijk om te weten als u bloedverdunners gebruikt

Het gebruik van coumarinen
Bij de meeste patiënten die voor een endoscopie komen, moet het gebruik van coumarinen (Sintrom of Marcoumar) een aantal dagen voor het onderzoek gestaakt worden. In het geval van Sintrom drie dagen voor het onderzoek, in het geval van Marcoumar vijf dagen voor het onderzoek. Of het gebruik van coumarinen voor het onderzoek gestaakt mag worden, moet altijd met de behandelend arts of met de arts die het onderzoek gaat doen overlegd worden. Soms is het nodig om tijdelijk Fraxodie (Heparine) spuitjes te gebruiken op de dagen dat de coumarinen gestaakt worden.

Het gebruik van Ascal
Komt u voor een endoscopie en gebruikt u Ascal (asetylsalicylzuur)? Dan kunt u Ascal gewoon doorgebruiken. Ascal geeft geen verhoogd risico op bloedingen bij een endoscopie.

Het gebruik van Plavix of Persantin
Gebruikt u Plavix of Persantin of een combinatie van Ascal met Plavix of Persanti? Dan moet Plavix of Persantin vijf dagen voor de endoscopiesonde gestaakt worden. Of Plavix en Persantin gestaakt mogen worden, moet altijd met de behandelend arts of met de arts die het onderzoek gaat doen overlegd worden.

Melden

Op de afgesproken tijd meldt u zich zoals in de afspraakbevestiging staat beschreven.

 • Komt u via de polikliniek, dan moet u er rekening mee houden dat u na de behandeling enkele uren op de afdeling Dagverpleging wordt opgenomen. Het is dan belangrijk dat u uw medicijnen voor 24 uur meeneemt.
 • Wanneer u in het ziekenhuis bent opgenomen, brengen de verpleegkundigen van uw afdeling u op het afgesproken tijdstip naar de röntgenkamer.

Behandeling

De verpleegkundigen van de afdeling brengen u op het afgesproken tijdstip naar de afdeling Radiologie (röntgenafdeling). In de onderzoekkamer wordt u gevraagd op een onderzoekstafel plaats te nemen. De behandeling duurt ongeveer een half uur.

 • Tijdens het onderzoek ligt u op uw linkerzij.
 • U krijgt een knijper aan uw vinger om tijdens het onderzoek uw hartslag en het zuurstofgehalte in uw bloed te controleren en uw bloeddruk wordt gemeten.
 • Als u een gebitsprothese heeft, dan moet u die aan het begin van het onderzoek uitdoen.
 • U krijgt een bijtring tussen uw tanden (kaken) ter bescherming van de endoscoop.
 • Via een infuusnaaldje krijgt u een medicijn (sedatie) toegediend, waardoor u tijdens de behandeling een beetje slaperig en ontspannen bent. Dit is geen narcose.
 • De endoscoop wordt met een glijmiddel ingesmeerd.
 • Vervolgens brengt de arts de endoscoop, via uw mond in en vraagt u te slikken. Dit kan een vervelend gevoel geven. Tijdens het onderzoek houdt u voldoende ruimte over in uw keelholte om normaal te kunnen ademen.
 • De vernauwing wordt via de endoscoop op de monitor in beeld gebracht.
 • Tijdens het terugtrekken van de endoscoop wordt een voerdraad achtergelaten.
 • Over deze voerdraad wordt een flexibel siliconen buisje geschoven die van smal naar breder uitloopt en de vernauwing geleidelijk oprekt.
 • In sommige gevallen vindt het oprekken plaats door middel van een ballon. Over de achtergelaten voerdraad wordt dan een kleine, lege ballon geschoven die kan worden opgeblazen zodat de vernauwing wordt opgerekt.
 • Met behulp van röntgenstralen wordt de positie van het buisje of de ballon gecontroleerd.

Na de behandeling

Na afloop wordt u over getild op uw ziekenhuisbed. U bent dan waarschijnlijk nog slaperig. De verpleegkundigen van de afdeling komen u dan weer ophalen.

Na een half uur krijgt u een slokje water aangeboden om te bepalen of u pijnklachten heeft tijdens het slikken. Als het slikken geen pijn veroorzaakt, de gegeven medicatie uitgewerkt is en u geen andere klachten heeft, mag u dezelfde dag weer onder begeleiding naar huis, tenzij de arts anders afspreekt.

Bij Sedatie staan belangrijke adviezen voor de rest van de onderzoeksdag. Leest u deze ook door.

 • In veel gevallen is het noodzakelijk dat de behandeling meerdere keren wordt herhaald, voordat de vernauwing geheel is opgeheven. U krijgt daarvoor meerdere afspraken.
 • Het eten en drinken kunt u langzaam uitbreiden. U wordt aangeraden de eerste dag zacht voedsel te gebruiken. Als dit goed gaat, mag u in principe alles weer eten en drinken.
 • Goed gekauwd, smeuïg voedsel zult u zonder meer kunnen doorslikken. Grotere brokken voedsel, droog voedsel en harde stukjes zullen echter problemen kunnen geven.
 • Als u geen eetlust heeft of moeite heeft uw lichaamsgewicht op peil te houden, kunt u tussen de maaltijden door ijs, milkshakes, yoghurt of andere dranken nuttigen. Voeg eventueel extra suiker of room toe.
 • Als u problemen heeft met het innemen van medicijnen, kunt u deze na overleg met de arts eventueel fijnmaken en daarna doorslikken met ruim water.

Controle

De uitslag van de behandeling wordt opgestuurd naar de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Bij eventuele klachten kunt u contact met hem/haar opnemen. Vaak is er al een controleafspraak gemaakt.

Complicaties

Het oprekken van de slokdarm is een veilig onderzoek. Toch kan er een enkele keer een complicatie optreden:

 • Een longontsteking. Dit kan gebeuren als een patiënt zich verslikt in de maaginhoud. Daarom is het belangrijk om nuchter te komen.
 • Tijdens het oprekken kan er een scheurtje in de slokdarm ontstaan. De belangrijkste klacht die hierbij optreedt, is pijn en koorts.
 • Ook is het mogelijk dat een (geringe) bloeding ontstaat.

In deze gevallen moet u contact opnemen met het ziekenhuis.

Contact

Mocht u naar aanleiding van deze informatie nog vragen hebben, dan kunt u uiteraard contact met ons opnemen.

Endoscopieafdeling
t (038) 424 33 20 (tijdens kantooruren van 8.30 tot 17.00 uur)
t (038) 424 50 00 (buiten kantooruren)

Heeft u binnenkort een afspraak? Dan vindt u tijd en plaats waar u verwacht wordt in uw afspraakbevestiging.

Als u verhinderd bent uw afspraak na te komen, neemt u dan zo snel mogelijk contact op met de endoscopieafdeling. In uw plaats kan dan een andere patiënt geholpen worden. ​


11 februari 2015 5592 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht