ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Echogeleide pleurapunctie

Onderzoek naar vocht tussen de longvliezen

Bij een echogeleide pleurapunctie gaat de longarts met behulp van een echoapparaat na of er vocht tussen de longvliezen (pleurabladen) zit en van welke aard dit is. Vochtophoping tussen de pleurabladen kan de long in verdrukking brengen en daardoor benauwdheid veroorzaken.

Voorbereiding *

U hoeft niet nuchter te zijn. Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, meldt u dit dan voorafgaand aan het onderzoek aan de arts die het onderzoek gaat uitvoeren. Afhankelijk van hoe 'dun' uw bloed is kan het onderzoek doorgang vinden. Het kan voorkomen dat het onderzoek door een andere longarts dan uw eigen longarts wordt uitgevoerd.

Verhinderd? *

Als u niet op de afgesproken dag kunt komen, wilt u dit dan tijdig melden en een nieuwe afspraak maken? Wij kunnen dan in uw plaats een andere patiënt helpen.

Onderzoek

U trekt de bovenkleding uit. Het onderzoek vindt plaats in zittende houding.
Om de juiste punctieplaats te bepalen zal er gebruik gemaakt worden van echografie.
Uw huid wordt gedesinfecteerd. De longarts brengt een naald tussen twee ribben, tot in de holte tussen de twee longbladen. Hierdoor kan een hoestprikkel ontstaan. Op de punctienaald zit een spuit, waarmee het vocht kan worden opgezogen. Het vocht wordt voor onderzoek opgestuurd. Het wondje wordt afgedekt met een pleister.

Verdoving

Voor dit onderzoek is gekozen geen verdoving te geven. De injectie voor de verdoving voelt namelijk hetzelfde als de injectie om de naald tussen de longvliezen te brengen.
Het kan voorkomen dat de longarts besluit een drain achter te laten om overtollig pleuravocht af te voeren. In dat geval zal er wel verdoofd worden.

Duur van het onderzoek

In totaal duurt de procedure ongeveer 20 minuten.

Na het onderzoek

Wij raden u aan om na het onderzoek een half uur rustig aan te doen.

Complicaties

Een pleurapunctie is over het algemeen een veilig onderzoek. Er is een zeer kleine kans  op een klaplong. Meestal is deze klein van aard en behoeft geen verdere behandeling.

Uitslag

Wanneer een gedeelte van het vocht is opgestuurd voor onderzoek, krijgt uw behandelend arts de uitslag meestal vijf werkdagen na het onderzoek. U krijgt hiervoor een afspraak.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen of wilt u meer weten? Dan kunt u tijdens kantooruren van 8.30 tot 17.00 uur contact opnemen met de polikliniek Longgeneeskunde.

  • Locatie Zwolle: via telefoonnummer (038) 424 24 56.
  • Locatie Meppel: via telefoonnummer (0522) 23 38 60.

Het kan handig zijn uw vragen van tevoren op papier te zetten.

* Geldt alleen voor een poliklinische afspraak.


20 maart 2017 5601 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht