ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Wat kan de longverpleegkundige voor u betekenen?

Longziekten kunnen veel vragen oproepen en de behandeling is meer dan medische zorg alleen. Als u een longziekte heeft en hiervoor wordt behandeld in Isala dan helpt de longverpleegkundige u graag.

Een longziekte kan grote lichamelijke en psychische gevolgen hebben. U kunt zich hierover angstig en onzeker voelen. De ervaring is dat thuis vaak allerlei vragen en soms ook problemen ontstaan die te maken hebben met uw longziekte. Hier vindt u informatie over hoe de longverpleegkundige u daarbij kan helpen.

Wat is een longverpleegkundige?

Een longverpleegkundige is een verpleegkundige die zich gespecialiseerd heeft in longziekten en de begeleiding van patiënten en zijn directe naasten. Een longverpleegkundige werkt nauw samen met de longartsen en verpleegkundig specialisten.

Wat kan de longverpleegkundige u bieden?

Het spreekuur met de longverpleegkundige vindt plaats op de polikliniek Longgeneeskunde. U kunt op het spreekuur terecht met al uw vragen en problemen die te maken hebben met uw longziekte. Aangezien de behandeling en/of leefregels bij astma en COPD soms ingrijpend kunnen zijn, kan steun voor u belangrijk zijn.

De longverpleegkundige kan u deze steun geven in de vorm van informatie, begeleiding, advies, instructie van inhalatie, medicatie en praktische tips. Zij gaat in op de problemen die u kunt ervaren in het omgaan met astma en COPD in het dagelijks leven.

Zonodig kan longverpleegkundige overleggen met andere deskundigen, zoals de longarts, Verpleegkundig specialist, fysiotherapeut, diëtist, maatschappelijk werker en psycholoog. Zij kan u ook doorverwijzen naar een van deze deskundigen, bijvoorbeeld naar een diëtist als u problemen met uw voedingspatroon of gewicht heeft. De longverpleegkundige informeert uw huisarts over uw bezoek aan het spreekuur.

Welke onderwerpen worden zoal besproken?

Tijdens uw gesprek met de longverpleegkundige kunnen de volgende onderwerpen aan de orde komen:

  • kennis en inzicht in het ziektebeeld
  • begeleiding bij het stoppen met roken
  • aanmelding voor longrevalidatie
  • uitleg, advies en instructie van medicatie
  • instructie over vernevelapparatuur.

Hoe verloopt uw bezoek aan de longverpleegkundige?

Als u voor het eerst komt, inventariseert de longverpleegkundige samen met u welke problemen u heeft.

De longverpleegkundige geeft, afhankelijk van de geïnventariseerde problemen, praktische adviezen hoe u de leefregels in de thuissituatie kunt toepassen. Eventueel komt u terug voor een vervolgafspraak. De longverpleegkundige kan u ook advies geven welke hulpverlener of welk revalidatieprogramma u de beste hulp biedt bij uw situatie.

Wilt u bij het bezoek aan de longverpleegkundige altijd uw medicatie meebrengen, inclusief alle bijbehorende hulpmiddelen zoals een voorzetkamer?

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen of wilt u meer weten, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Longgeneeskunde Isala Zwolle, via telefoonnummer (038) 424 24 56 of polikliniek Longgeneeskunde Isala Diaconessenhuis, via telefoonnummer (0522) 23 38 60.
Het kan handig zijn om uw vragen van tevoren op papier te zetten.


10 april 2017 5613 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht