ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Computer tomografie (CT-scan)

Een Computer Tomografie (CT-scan) laat doorsneden van het lichaam zien, die met behulp van röntgenstraling zijn gemaakt. Op die manier kunnen met de CT-scan verschillende onderdelen van het lichaam in allerlei richtingen worden afgebeeld.

Binnenkort wordt u verwacht op de afdeling Radiologie (röntgenafdeling) voor een CT-scan van:

O neusbijholten
O wervelkolom
O hersenen
O schedel
O skelet
O longen
O nieren.

Wanneer mag u geen CT-onderzoek doen?

Er zijn bepaalde situaties waarin het verstandiger is om een CT-onderzoek niet te laten plaatsvinden. Deze situaties worden contra-indicaties genoemd.

  • Als u zwanger bent of denkt het te zijn, neem dan contact op met uw behandelend arts. Vanwege de gebruikte röntgenstraling kan een CT-onderzoek schadelijk zijn voor een ongeboren kind.

Voorbereiding op het onderzoek

Voor dit onderzoek geldt geen voorbereiding. U kunt voorafgaand aan het onderzoek gewoon eten en drinken.

Verloop van het onderzoek

U gaat voor het onderzoek op een beweegbare tafel liggen. De radiologisch laborant (medewerker van de röntgenafdeling) laat deze tafel automatisch in een ring schuiven in het midden van het CT-apparaat. In deze ring bevindt zich een ronddraaiende bron, die röntgenstraling uitzendt. Met behulp van een computer kunnen zo doorsneden van het lichaam worden weergegeven.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer vijftien minuten.

Na het onderzoek

Na het onderzoek kunt u weer naar huis.

Uitslag van het onderzoek

De uitslag van het onderzoek hoort u van uw behandelend arts.

Verhinderd?

Als u bent verhinderd bent, wilt u dan zo spoedig mogelijk uw afspraak afzeggen of verzetten? In uw plaats kunnen we dan een andere patiënt helpen.

Voorlichtingsfilm CT-scan

In de voorlichtingsfilm kunt u zien hoe een CT-scan wordt gemaakt.

 

Tot slot

De informatie-uitwisseling tussen arts en patiënt is wettelijk geregeld in de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO). Dat betekent onder meer dat de zorgverlener – in dit geval dus de afdeling Radiologie – u in begrijpelijke taal moet informeren over de aard en het doel van een onderzoek, en over de gevolgen of de eventuele risico’s ervan. Mocht u behoefte hebben aan meer informatie, dan kunt u te allen tijde terecht bij de medewerkers van de afdeling Radiologie. De radioloog en/of laborant vertellen tijdens het onderzoek steeds wat er gaat gebeuren. U kunt aan hen ook vragen stellen, vooraf en na afloop.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u contact opnemen met het secretariaat van de afdeling Radiologie via telefoonnummer (038) 424 28 82. De afdeling is op werkdagen bereikbaar van 8.00 tot 17.00 uur.


2 februari 2018 5632 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht