ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Gastroscopie bij kinderen

Onderzoek van maag, slokdarm en twaalfvingerige darm

Een gastroscopie is een onderzoek van de slokdarm, de maag en de twaalfvingerige darm. Een arts voert dit onderzoek uit met behulp van een endoscoop.

Dat is een flexibele slang met een door snede van ruim een halve centimeter. Aan het uiteinde zit een kleine camera. Het beeld ervan wordt op een monitor weergegeven. Ook kunnen bij een gastroscopie stukjes weefsel uit het slijmvlies worden weggenomen voor verder onderzoek. Meestal kiest de arts ervoor om dit onderzoek (jonge) kinderen onder narcose (algehele verdoving) uit te voeren.

Voorbereiding

Voor het onderzoek is het nodig dat je ‘nuchter’ bent. Dit houdt in dat je vanaf zes uur vóór het onderzoek tot na het onderzoek niet mag eten of drinken. Als je medicijnen gebruikt, kun je deze met een klein beetje water innemen.

Onderzoek

Bij kinderen vindt het onderzoek meestal onder narcose plaats. Je krijgt de narcose op de operatieafdeling. Eén van je ouders mag aanwezig zijn bij het in slaap brengen (dat heet: de inleiding van de narcose).

Het geheel (inclusief het in slaap brengen) neemt ongeveer een half uur in beslag. Het onderzoek zelf duurt ongeveer vijf minuten.

Op je zij

Tijdens het onderzoek lig je op je linkerzij op een onderzoektafel. De endoscoop wordt met een speciale gelei ingesmeerd. De arts brengt de endoscoop via je mond in.
Zo nu en dan wordt er wat lucht in de maag geblazen. Hierdoor ontplooit de maag zich, waardoor de arts de binnenkant van je maag goed kan bekijken. Ook kan hij/zij via de endoscoop vocht en lucht wegzuigen. Waarschijnlijk moet je hiervan na het onderzoek nog boeren en eventueel winden laten. Dit is normaal, dus niet iets om je voor te schamen.

Na het onderzoek

Na het onderzoek mag je weer normaal eten en drinken, tenzij de arts anders met je afspreekt. Na afloop van het onderzoek krijg je een voorlopige uitslag van de arts te horen. Vervolgens worden er verdere afspraken gemaakt om de definitieve uitslagen te bespreken.

Mogelijke complicaties

Een gastroscopie is een veilig onderzoek. Toch kan er een enkele keer een complicatie optreden, bijvoorbeeld een longontsteking. Dit kan gebeuren als je je verslikt in de maaginhoud. Daarom is het belangrijk om nuchter te komen.

Als je na het onderzoek klachten hebt, kun je contact opnemen met de arts die het onderzoek heeft verricht, telefoon (038) 424 50 50. Buiten kantooruren kun je contact opnemen met de dienstdoende kinderarts via de afdeling Spoedeisende Hulp, telefoon (038) 424 50 00.

Contact

Als je na het lezen van deze informatie vragen hebt over het onderzoek, kun je tijdens kantooruren gerust bellen met de polikliniek Kindergeneeskunde. Bel ook even als je verhinderd bent om naar de afspraak te komen, telefoon (038) 424 50 50. Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 08.30 - 17.00 uur.

Ben je door de huisarts of een medisch specialist doorverwezen naar de polikliniek Kindergeneeskunde in Zwolle of Kampen? Of is er een vervolgafspraak? Dan bepaal je voortaan zelf het best passende moment voor de afspraak.

Heb je binnenkort een afspraak bij Kindergeneeskunde in Meppel of Steenwijk? Dan vindt je de tijd en plaats waar je wordt verwacht in uw afspraakbevestiging.


30 november 2016 5663 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht