ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Rectumzuigbiopt bij kinderen

Onderzoek van de endeldarm

Een rectumzuigbioptie is een onderzoek van het laatste deel van de endeldarm (het rectum). Een arts voert dit onderzoek uit. Hij/zij gebruikt daarvoor een tangetje dat een doorsnede heeft van een potlood. Aan het uiteinde van dit tangetje zit een klein mesje waarmee de arts een stukje weefsel (biopt) uit het slijmvlies kan knippen. Dit weefsel wordt vervolgens onderzocht, waarbij er met name gekeken wordt naar de zenuwvezeltjes.

Voorbereiding

Voor het onderzoek is het nodig dat de endeldarm redelijk leeg is. Als er langdurig geen ontlasting is geweest, is het nodig eerst een klysma toe te dienen.

Onderzoek

Tijdens het onderzoek ligt de patiënt op de rug op een onderzoekstafel. Het tangetje wordt via de anus voorzichtig naar binnen geschoven. Daarna wordt er een stukje slijmvlies voorbij het mesje gezogen, dat vervolgens wordt afgeknipt. Dit vindt op drie verschillende afstanden van de anus plaats. Het onderzoek duurt ongeveer tien minuten.

Na het onderzoek

Na het onderzoek moet het kind nog twee uur in het ziekenhuis blijven.

Mogelijke complicaties

Een rectumzuigbiopt is een veilig onderzoek. Toch kan er een enkele keer een complicatie optreden, bijvoorbeeld doordat bij het doorknippen van het stukje weefsel een wat groter bloedvat geraakt wordt waardoor er een bloeding optreedt. Daarom is het belangrijk om in de uren direct na het onderzoek in de gaten te houden of er veel bloedverlies optreedt. Enig bloedverlies via de anus is normaal.

Als er na het onderzoek klachten zijn of als er sprake is van veel bloedverlies, dan kun je contact opnemen met de arts die het onderzoek heeft verricht, telefoon (038) 424 50 50. Buiten kantooruren kun je contact opnemen met de dienstdoende kinderarts via de afdeling Spoedeisende Hulp, telefoon (038) 424 50 00.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Kindergeneeskunde: t (038) 424 50 50. Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 08.30 - 17.00 uur.

Is uw kind door de huisarts of een medisch specialist doorverwezen naar de polikliniek Kindergeneeskunde in Zwolle of Kampen? Of is er een vervolgafspraak? Dan bepaalt u voortaan zelf het best passende moment voor uw afspraak.

Heeft uw kind binnenkort een afspraak bij Kindergeneeskunde in Meppel of Steenwijk? Dan vindt u de tijd en plaats waar u wordt verwacht in uw afspraakbevestiging.


30 november 2016 5664 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht