ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Onzeker na een val

Wat de valpoli kan doen

Na een val kan een oudere zich onzeker gaan voelen en daardoor minder mobiel (beweeglijk) worden. Daarom biedt de valpoli een trainingsprogramma aan, zodat mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen functioneren.

Uitleg

Jaarlijks worden naar schatting 88.000 senioren na een valongeval behandeld op een afdeling Spoedeisende Hulp van een ziekenhuis.

Het gaat dan vooral om de zelfstandig wonende ouderen. Veel senioren lopen een botbreuk op na een val. Polsbreuken komen veel voor, maar ook heup- en bekkenbreuken. Na een val kan een oudere zich onzeker gaan voelen en daardoor minder mobiel (beweeglijk) worden. Daarom biedt de valpoli een trainingsprogramma aan, zodat u zo lang mogelijk zelfstandig kunt blijven functioneren.

Gang van zaken

Dag 1

U maakt kennis met:

  • de secretaresse: zij meet en weegt u en verzorgt de afspraken;
  • de verpleegkundige: zij neemt een aantal vragenlijsten met u door en doet een ogentest;
  • de internist ouderengeneeskunde: hij doet lichamelijk onderzoek bij u en spreekt af wat er verder zal gebeuren.

Afhankelijk van de uitkomsten van de eerste dag komt u wel of niet terug voor de tweede dag.

Dag 2

U maakt kennis met:

  • de fysiotherapeut: hij praat met u en kijkt hoe u loopt, hoe u eventueel gebruik maakt van een loophulpmiddel en wat voor schoenen u draagt. Ook kan hij een bewegingstest met u doen;
  • de ergotherapeut: zij stelt vragen over hoe u dingen thuis en bij uw persoonlijke verzorging aanpakt. Zij maakt een afspraak voor een huisbezoek.

Dag 3

Deze dag komt de ergotherapeut bij u thuis. Zij kijkt of er onveilige plaatsen zijn in uw huis, bijvoorbeeld een gladde vloer in de badkamer. Ook bekijkt zij hoe u thuis eenvoudige handelingen uitvoert, zoals koffiezetten.

Behandelplan

Na deze drie dagen bespreken de medewerkers van de valpoli de uitkomsten van de onderzoeken met elkaar en stellen zij een behandelplan op. Aan de hand van een behandelplan wordt u gedurende zes weken geholpen om te leren hoe u vallen kunt voorkomen.

Omdat ieder mens uniek is, is geen enkel behandelplan gelijk. In grote lijnen ziet het behandelplan er zo uit:

  • 2x per week fysiotherapie, waarbij u uw spieren, evenwicht en uithoudingsvermogen oefent (dit kan zowel bij de fysiotherapie in IJsselheem als bij u in de buurt);
  • advies over uw woonsituatie, eventuele woningaanpassing en gebruikt van hulpmiddelen;
  • advies over of aanpassing van medicijnen die u gebruikt.

Als het behandelplan is uitgevoerd, worden de resultaten bekeken en met u doorgesproken. Ook gaat er een brief met de uitkomsten naar uw huisarts.

Contact

Heeft u nog vragen over de gang van zaken op de valpoli, neemt u dan gerust contact op. Hieronder vindt u onze gegevens.

Valpoli
t (038) 424 63 42

Heeft u binnenkort een afspraak? Dan vindt u tijd en plaats waar u verwacht wordt in uw afspraakbevestiging.

Voor het schrijven van deze informatie heeft Isala gebruikgemaakt van voorlichtingsmateriaal van het kennisnetwerk valpreventie senioren (www.kennisnetwerkvalpreventie.nl).


26 mei 2015 5681 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht