ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Videocapsule-onderzoek bij kinderen

​Met een videocapsule-onderzoek is het mogelijk om het slijmvlies van je dunne darm in beeld te brengen. Hier lees je wat het onderzoek inhoudt.

Uitleg

Om te zien of er afwijkingen zijn in het slijmvlies van de dunne darm, moeten er foto's worden gemaakt van de dunne darm. Dit gebeurt via een videocapsule-onderzoek. Daarbij is een hele kleine camera in een capsule gestopt. Deze capsule is ongeveer zo groot als een vitaminepil of antibiotica-capsule.

Nadat je deze hebt doorgeslikt, gaat de capsule via de normale route door je slokdarm, maag en dunne darm naar je dikke darm en verlaat uiteindelijk via de ontlasting je lichaam. Hiervan merk je helemaal niets. Ondertussen maakt de capsule foto's van het slijmvlies van je dunne darm.

De fotocamera maakt twee foto's per seconde. Deze foto's worden direct naar een ontvangertje gezonden. Je krijgt bij dit onderzoek een aantal plakkers (sensoren) op je buik geplakt, die met kabeltjes worden verbonden met deze ontvanger. De ontvanger draag je met een riem om je middel.

Voorbereiding

Je wordt vriendelijk verzocht onderstaande aanwijzingen op te volgen:

 • Als je ijzertabletten (Ferrofumaraat, Ferrogradumet) gebruikt, moet je hiermee een week vóór het onderzoek stoppen.
 • Ook middelen die de darmwerking vertragen (Arestal, Imodium, Loperamide), mag je vanaf een week vóór het onderzoek niet meer gebruiken.
 • Op de dag vóór het onderzoek mag je na de lunch alleen nog heldere vloeibare voedingsmiddelen drinken, zoals thee zonder suiker, bouillon en water.
 • De avond voorafgaand aan het onderzoek drink je het laxeermiddel, dat je op recept hebt gekregen.
 • Vanaf 22.00 uur op de avond vóór het onderzoek mag je niets meer eten of drinken. Wel mag je noodzakelijke medicijnen met een slokje water innemen, tot maximaal 2 uur voor het onderzoek.

Onderzoek

Op de dag van het onderzoek meld je je zoals aangegeven op je afspraakbevestiging. Je wordt opgenomen op de kinderafdeling.

 • Een verpleegkundige bevestigt de ontvanger om je middel met behulp van een draagriem.
 • De plakkers worden op je buik geplakt en via kabeltjes met de ontvanger verbonden.
 • Vervolgens neem je de videocapsule in met een beetje water.
 • Je mag daarna gewoon rondlopen.
 • Ongeveer acht uur later is het onderzoek klaar.
 • De verpleegkundige koppelt de ontvanger af en haalt de plakkers van je buik. Daarna kun je weer naar huis.

Na het onderzoek

 • Het is belangrijk dat je na elke stoelgang kijkt of de capsule mee naar buiten gekomen is.
 • Normaal gesproken gebeurt dit binnen drie dagen. Als dat niet is gebeurd, moet je contact
 • (laten) opnemen met de kinderarts.
 • Er is een kleine kans dat je na het onderzoek buikpijn krijgt. Mocht dat gebeuren, zeg het dan tegen je ouders of de kinderarts. De meeste mensen hebben echter geen enkele last van het onderzoek.

Uitslag

De foto's die door de capsule zijn gemaakt, worden door een deskundige bekeken. De uitkomsten hiervan krijg je van de kinderarts, telefonisch of tijdens je volgende polikliniekbezoek.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Kindergeneeskunde: t (038) 424 50 50. Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 08.30 - 17.00 uur.

Is uw kind door de huisarts of een medisch specialist doorverwezen naar de polikliniek Kindergeneeskunde in Zwolle of Kampen? Of is er een vervolgafspraak? Dan bepaalt u voortaan zelf het best passende moment voor uw afspraak.

Heeft uw kind binnenkort een afspraak bij Kindergeneeskunde in Meppel of Steenwijk? Dan vindt u de tijd en plaats waar u wordt verwacht in uw afspraakbevestiging. 


30 november 2016 5711 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht