ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Onderzoek van de borst: Echogeleid mammabiopt

Een mammabiopsie is een onderzoek van de borst (‘mamma’ is het Latijnse woord voor borst) waarbij het te onderzoeken plekje met behulp van een echoapparaat wordt opgezocht. Uit de borst worden meerdere stukjes weefsel weggenomen die onder een microscoop nader worden bestudeerd. Hier leest u hoe een mammabiopsie onder echogeleiding verloopt.

Voorbereiding

Het is van belang om op de dag van het onderzoek een stevige, goedzittende bh te dragen. Op die manier krijgt de borst na het onderzoek genoeg stevigheid.

Het is goed om iemand mee te nemen naar het onderzoek voor vervoer naar en in het ziekenhuis. Deze persoon kan niet bij het onderzoek aanwezig zijn.

Verloop van het onderzoek

Een medewerker van de afdeling (laborant) roept u op uit de wachtkamer en brengt u naar de onderzoekskamer. Eerst maakt de laborant een echografie van de borst om het gebied te bepalen (lokaliseren) waaruit een stukje weefsel (biopt) genomen gaat worden. Vervolgens verdooft de radioloog (medisch specialist van de afdeling Radiologie) de plek in de borst door middel van een injectie. Daarna maakt hij een klein sneetje in de huid en neemt vervolgens meestal twee maal een biopt uit de afwijking in de borst.

Na het onderzoek

  • Na het onderzoek trekt u een stevige bh aan. Eventueel kunt u deze ook ’s nachts aanhouden.
  • Het is verstandig om na het onderzoek rustig aan te doen. Om de wond te ontzien moet u de eerste 24 uur overmatige inspanningen vermijden.
  • Als de wond pijnklachten geeft, kunt u een pijnstiller nemen, bijvoorbeeld paracetamol. We raden u aan geen aspirine te nemen, omdat hierdoor een grotere kans op bloedingen ontstaat.
  • De borst kan blauwe plekken vertonen en wat opzwellen. Wanneer er in de loop van de dag of avond een grote zwelling ontstaat, moet u contact opnemen met uw huisarts.
  • Als de wond bloedt, oefent u dan eerst tien tot vijftien minuten druk uit op de wond. Blijft de wond bloeden, neem dan contact op met uw huisarts.
  • Als u binnen vier uur na het onderzoek acute ademhalingsproblemen krijgt, moet u onmiddellijk contact opnemen met uw huisarts.
  • Voelt de borst na twee tot drie dagen rood en warm aan op de plek waar de borst is aangeprikt en krijgt u koorts, neem dan contact op met uw huisarts.

Uitslag van het onderzoek

De uitslag van dit onderzoek krijgt u via uw behandelend arts.

Contact

Mocht u behoefte hebben aan meer informatie, dan kunt u contact opnemen met het secretariaat van de afdeling Radiologie via telefoonnummer (038) 424 28 82. De afdeling is op werkdagen bereikbaar van 08.00 tot 17.00 uur.

Heeft u binnenkort een afspraak? Dan vindt u tijd en plaats waar u verwacht wordt in uw afspraakbevestiging.

Een aantal onderzoeken kent risico's en mogelijke bijwerkingen. Die heeft uw arts met u besproken. Deze risico's zijn afhankelijk van het type onderzoek.

Verhinderd

Bent u verhinderd? Belt u dan zo spoedig mogelijk met ons secretariaat om uw afspraak af te zeggen. U kunt dan meteen een nieuwe afspraak maken en wij kunnen in uw plaats een andere patiënt helpen.


30 juni 2016 5713 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht