ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Hartfalenpolikliniek

​De hartfalenpolikliniek is speciaal opgezet voor mensen met hartfalen. Hier kunt u daar meer over lezen.

Gevolgen van hartfalen

Hartfalen kan gevolgen hebben voor u en uw partner en/of familie. Zo moet u uw eetgewoonten en/of lichamelijke activiteiten aanpassen. Ook krijgt u medicatie voorgeschreven. Deze gevolgen kunnen per persoon verschillen.

De cardioloog heeft u wellicht aangemeld bij de hartfalenpolikliniek. Bij de zorg voor patiënten met hartfalen kunnen meer zorgverleners betrokken zijn. Op het spreekuur van de hartfalenpolikliniek heeft u te maken met een verpleegkundig specialist cardiologie.

Wat is een verpleegkundig specialist cardiologie?

Een verpleegkundig specialist cardiologie die zich heeft gespecialiseerd in hartziekten, met name in de begeleiding en behandeling van patiënten met hartfalen. De verpleegkundig specialist werkt volgens de Europese richtlijnen bij hartfalen en is bevoegd om recepten uit te schrijven. Zij spreek regelmatig met de cardioloog over beleid.

Wat kan de hartfalenpolikliniek voor u betekenen?

Alle zaken rondom de behandeling bij hartfalen komen aan bod tijdens uw bezoek aan de hartfalenpolikliniek. De cardioloog is hoofdbehandelaar, bepaalt het behandelplan en blijft bij uw behandeling betrokken.

Bij de specialistisch verpleegkundige cardiologie heeft u regelmatig een afspraak. Die bespreekt samen met u uw situatie. Ook informeert en begeleidt de verpleegkundige u bij het omgaan met hartfalen. Verder verricht hij/zij lichamelijk onderzoek en past zo nodig uw medicatie aan.

Bovendien kunt u bij haar terecht met vragen en praktische problemen. U kunt hierbij denken aan:

  • wat betekent het om met hartfalen te leven
  • het belang van een aangepast eet- en drinkpatroon
  • uw leefgewoonten
  • uw medicijngebruik
  • hoe u klachten herkent en wat te doen bij toename van uw klachten
  • aanmelden voor revalidatie.

Daarnaast beschikt de specialistisch verpleegkundige over allerlei voorlichtingsmateriaal.

Hoe werkt de hartfalenpolikliniek?

Patiënten die binnen een straal van dertig kilometer rond Zwolle wonen, ontvangen een week na ontslag thuis bezoek van een specialistisch verpleegkundige cardiologie. De verpleegkundige van de afdeling waar u opgenomen bent geweest maakt de afspraak.

De specialistisch verpleegkundige informeert naar uw gezondheid en controleert uw medicijngebruik. Ook maakt hij/zij een elektrocardiogram (hartfilmpje) en neemt zij bloed af. Dit thuisbezoek vindt in principe ’s ochtends plaats.

Twee weken na ontslag heeft u een afspraak met de verpleegkundig specialist cardiologie op de hartfalenpolikliniek. Dit eerste consult duurt een half uur. Ook de eventuele vervolgconsulten duren een half uur. Vóór de controles op de hartfalenpolikliniek laat u uw bloed prikken. Een laboratoriumaanvraag hiervoor heeft u meegekregen bij ontslag op de verpleegafdeling. Soms krijgt u bij het eerste bezoek aan de hartfalenpoli een labaanvraag mee voor het volgende bezoek. De bloedaanvraag kan ook opgestuurd worden. Het is altijd van belang voor het bezoek aan de hartfalenpoli bloedcontrole te laten doen.

Let op
Neemt u bij elk bezoek aan de hartfalenpolikliniek uw medicijnlijst mee?

Waar vindt u de hartfalenpolikliniek?

Het spreekuur van de hartfalenpolikliniek vindt plaats in Isala Harthuis, gebouw L.
U maakt eerst een hartfilmpje.

Voor het maken of afzeggen van een afspraak op de hartfalenpolikliniek kunt u contact opnemen met de polikliniek Cardiologie, t (038) 424 23 74.

Voor uw afspraak bij het Harthuis meldt u zich op de eerste verdieping bij het secretariaat met uw identiteitsbewijs (ID, paspoort of rijbewijs). U kunt daar plaatsnemen in de wachtruimte.

Contact

De verpleegkundig specialisten cardiologie van de hartfalenpolikliniek zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur via t (038) 424 57 21.

U kunt ook met hen contact opnemen als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft of meer wilt weten. Het kan handig zijn om uw vragen van tevoren op papier te zetten.


26 oktober 2017 5715 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht