ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Vaccinaties bij hiv-geïnfecteerden

​Voor mensen die met hiv zijn geïnfecteerd wordt een aantal vaccinaties aanbevolen. Hier zetten we op een rijtje.

Pneumokokken (Streptococcus pneumoniae)

Een longontsteking met een pneumokokkenbacterie komt vaker voor bij hiv-geïnfecteerden. Vooral een laag CD4-aantal vergroot het risico op een dergelijke ontsteking. Een vaccinatie, met een revaccinatie na 5 jaar, wordt daarom aanbevolen bij een CD4-aantal hoger dan 200 per mm3.

Deze vaccinatie wordt volledig vergoed door uw zorgverzekering. U kunt de vaccinatie aanvragen bij het HIV-behandelcentrum.

Griep (influenza)

Een griepinfectie (influenza) kan ernstiger verlopen bij hiv-geïnfecteerden. Daarom wordt er vaccinatie (de griepprik) geadviseerd. Het is belangrijk om jaarlijks te kijken of een griepprik in uw geval zinvol is, omdat het aantal CD4-cellen zich boven de 100, maar beter nog, boven 200 cellen per mm3 moet bevinden.

Normaal gesproken zal uw huisarts u elk jaar oproepen voor de vaccinatie. Ons advies is om hieraan gehoor te geven.

Hepatitis

Hepatitis is een ontsteking van de lever, die door een virus veroorzaakt kan worden. De meest voorkomende vormen van virale hepatitis zijn A, B, en C. Medewerkers van ons HIV-behandelcentrum kunnen u zeggen of een vaccinatie voor u zinvol kan zijn.

Hepatitis A

U kunt besmet raken met het hepatitis A-virus door eten of drinken dat verontreinigd is met ontlasting waarin het virus zich bevindt. Ook kan het virus zich verspreiden door seksueel contact, met name door anaal contact. Besmetting kan ziekteverschijnselen veroorzaken die enkele maanden aanhouden.

Tegen het hepatitis A-virus kunt u zich laten vaccineren bij onder meer de GGD en uw huisarts.

Hepatitis B

Het hepatitis B-virus komt voor in bloed, sperma, voorvocht en vaginaal vocht. Het virus wordt door bloedcontact en door seksueel contact overgedragen. Wanneer u nog nooit in aanraking bent geweest met het hepatitis B-virus, kunt u zich laten vaccineren tegen het virus bij onder meer de GGD en uw huisarts. Bij de GGD is de vaccinatie in veel gevallen kosteloos.

Hepatitis C

Hepatitis wordt overgedragen door bloedcontact en door seksueel contact waarbij waarschijnlijk bloed vrijkomt.

Tegen het hepatitis C-virus bestaat helaas geen vaccin.

Contact

Heeft u nog vragen, neemt u dan tijdens kantooruren gerust contact op met het HIV-behandelcentrum. Hierachter staan onze gegevens.

HIV-behandelcentrum
t (038) 424 44 79

Heeft u binnenkort een afspraak? Dan vindt u tijd en plaats waar u verwacht wordt in uw afspraakbevestiging.


4 juli 2013 5717 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht