ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Cursussen rondom zwangerschap, bevalling en borstvoeding

In de regio Zwolle worden vele cursussen gegeven op het gebied van zwangerschap, bevalling en borstvoeding. Hier geven wij u een overzicht.

Zwangerschapscursussen

Een zwangerschapscursus bereidt u voor op de bevalling en de kraamperiode. De keuze voor het wel of niet volgen van een zwangerschapscursus, alleen of met uw partner, is persoonlijk. Er zijn verschillende cursussen beschikbaar. Bij de meeste cursussen komt de partner één of twee keer mee, sommige cursussen kunt u in hun geheel samen met uw partner volgen.

Onderdelen van vrijwel alle cursussen zijn:

  • bekkenbodemoefeningen,
  • ademhalingstechnieken,
  • houdingsadviezen,
  • informatie over wat er precies gebeurt tijdens de bevalling.

Hieronder staan (in alfabetische volgorde) de cursussen die u in de regio Zwolle kunt volgen.

9-maandenprogramma

Een aangepast fitnessprogramma in groepsverband voor tijdens de zwangerschap en na de bevalling. Ook worden er adviezen gegeven over gezondheid en leefstijl in deze periode.

Haptonomie

Haptonomie is de leer van de tast en het gevoel. De cursus wordt bij voorkeur aan beide ouders gegeven. Er wordt geprobeerd contact te leggen met het ongeboren kindje. Ook wordt aandacht besteed aan ademhalingsoefeningen.

Individuele zwangerschapsbegeleiding

De doelstelling van deze cursus is u een optimale voorbereiding op de bevalling te geven. Kennis van zwangerschap en bevalling kunnen helpen te vertrouwen op eigen lichaam en het verminderen angsten.

Mensendieck

Oefentherapie Mensendieck is een therapie die mensen bewust maakt van hun houding en manier van bewegen. Deze therapie kan een adequate remedie zijn bij klachten die voortvloeien uit een belastende houding of manier van bewegen.

Postnatale begeleiding

Bij deze cursus ligt de nadruk op het herstel van het lichaam na de zwangerschap en bevalling.

Samen bevallen

Deze cursus wordt gegeven voor zwangeren en hun partners. U wordt samen voorbereid op de bevalling en de eerste periode daarna, door middel van praktische informatie en technieken die u bij de bevalling kunt toepassen. Er is een uitgebreid aanbod aan zwangerschapscursussen in groepsverband of privé. Deze zijn zowel Nederlands- als Engelstalig. Voor meer informatie en aanmelden: www.samenbevallen.nl

Zwangerfit / Moederfit

Eigentijdse zwangerschapsbegeleiding rondom een individueel aangepast fitnessprogramma. Praktijk voor Fysiotherapie Holtenbroek, Zwolle www.zwangerfitmoederfit.nl.

  • Emmy Luning-Winters, bekkenfysiotherapeut
  • Els Boskers, fysiotherapeut

Zwangerschapscursus
Via de thuiszorgorganisatie kunt u deelnemen aan zwangerschapsgymnastiek, zwangerschapsyoga en voorlichtingsavonden voor aanstaande ouders over de eerste weken met uw baby. Tevens mogelijkheid tot individuele begeleiding.

Zwangerschapsyoga

De nadruk van deze cursus ligt vooral op de ontspanningsoefeningen, ademhalingstechnieken, bewustwording en lichaamshoudingoefeningen. U leert zich bewust te worden van de veranderingen in uw lichaam, zich voor te bereiden op uw nieuwe levensfase en contact te maken met uw kindje.

Zwangerschapszwemmen

In de regio zijn diverse zwembaden die zwangerschapszwemmen organiseren waarbij de nadruk ligt op ontspannen bewegen. Informeer ook bij het zwembad bij u in de buurt.

Borstvoedingscursussen

In de regio Zwolle worden verschillende cursussen over borstvoeding gegeven.

Vereniging Borstvoeding Natuurlijk

Borstvoedingscentrum Zwolle

Borstvoeding en Kolf

Lactatiekundige Praktijk Samen Groeien

Icare

Informatie over borstvoeding

Tijdens uw verblijf in het ziekenhuis wordt u door de verpleegkundige of kraamverzorgende begeleid bij het geven van borstvoeding. In Isala zijn meerdere lactatiekundigen werkzaam: deskundigen op het gebied van borstvoeding (lactatie). Bij vragen over of problemen met het geven van borstvoeding kunt u bij een van hen terecht.

Wanneer u weer thuis bent, kunt u terecht bij de volgende organisaties en lactatiekundigen:

Vereniging Borstvoeding Natuurlijk

Postbus 119
3960 BC Wijk bij Duurstede
www.borstvoedingnatuurlijk.nl

Contactpersonen regio Zwolle:
Marjan Horst, (038) 452 63 41
Anneke Kuiper, (0858) 77 46 12
Ria Steentjes, (038) 444 70 08

Borstvoedingorganisatie La Leche League

Postbus 212
4300 AE Zierikzee 
(0111) 413 189
www.lalecheleague.nl
Contactpersonen regio Zwolle:

  • Joke Kamp, (038) 466 20 52
  • Leontien Preuter, (038) 422 26 49

Borstvoedingscentrum Zwolle

Assendorperstraat 236
8012 CH Zwolle
(038) 452 70 72
www.bvcz.nl
Contactpersoon: Karin Kodden

Borstvoeding en Kolf

(038) 447 73 30
www.borstvoedingenkolf.nl
info@borstvoedingenkolf.nl
Contactpersoon: Diana Lutjes

Lactatiekundige Praktijk Samen Groeien

(06) - 11 07 53 63 (regio Zwartewaterland)
www.praktijksamengroeien.nl
info@praktijksamengroeien.nl
Contactpersoon: Willeke Ritsema 

De Kraamvogel / Icare

De Kraamvogel voor kraamzorg beschikt over lactatiekundigen. Wanneer u via de Kraamvogel kraamzorg ontvangt, kunt u tot veertien dagen na de bevalling bellen met De Kraamvogel om een lactatiekundige te spreken: (0900) 515 15 75, www.dekraamvogel.nl

Na deze periode kunt u (na een verwijzing van de kraamverzorgende, JGZ-verpleegkundige, consultatiebureauarts, huisarts of verloskundige) via de zorgcentrale van Icare een afspraak maken voor het borstvoedingsspreekuur. Dit spreekuur is iedere werkdag tussen 9.00 en 12.00 uur. Als u (of uw partner) vóór 12.00 uur belt, wordt u dezelfde dag teruggebeld. Telefoonnummer (0900)-8833, www.icarejgz.nl

Naviva Kraamzorg

Naviva Kraamzorg heeft lactatiekundigen in dienst. Deze zijn bereikbaar op werkdagen van 9.00 tot 15.00 uur en in de weekenden van 9.00 tot 12.00 uur via telefoonnummer (088) 777 76 80, www.naviva.nl

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stelt u die dan gerust aan de verpleegkundigen van het Verpleegkundig Spreekuur Obstetrie (VSO) via telefoonnummer (038) 424 79 24 of neem contact op met de polikliniek Verloskunde via (038) 424 35 55. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om websites van borstvoedingsorganisaties te raadplegen.

Samenwerkende Borstvoedingsorganisaties
www.borstvoeding.nl

Kenniscentrum Borstvoeding
www.borstvoeding.com

Een afspraak voor het VSO maakt u via telefoonnummer (038) 424 35 55.

Heeft u binnenkort een afspraak? Dan vindt u tijd en plaats waar u verwacht wordt in uw afspraakbevestiging.​


21 juni 2018 5739 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht