ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Neusendoscopie (kijken in de neus)

Voorbereiding en behandeling

Bij een neusendoscopie (kijken in de neus) inspecteert de KNO-arts met dunne kijkbuisjes de gehele inwendige neus. Binnenkort verwachten wij u op onze polikliniek voor dit kijkonderzoek, dat in totaal ongeveer twintig tot dertig minuten zal duren. Hier informeren wij u over het verloop van het onderzoek.

Voorbereiding

Het onderzoek vindt plaats onder lokale verdoving. De KNO-arts brengt aan beide kanten of - indien anders met u afgesproken - aan één zijde van de neus neuswatten in. Deze watten bevatten een slijmvliesontzwellende en verdovende vloeistof. Het inbrengen van de watjes doet geen pijn, maar kan een kriebelig, vreemd gevoel en een vieze smaak geven.

Soms loopt de verdovingsvloeistof via de neus in de keel, zodat ook uw keel enigszins verdoofd wordt. Dit geeft een dik gevoel in de keel. U kunt in dat geval echter normaal slikken en ademen; de keel voelt alleen dik aan, maar is niet werkelijk gezwollen. Vaak zijn ook de boventanden en het gehemelte een tijdje gevoelloos.

Met de watten in de neus neemt u meestal weer plaats in de wachtkamer. Het duurt ongeveer tien tot vijftien minuten voordat de slijmvliesontzwellende en verdovende vloeistof werkt.

Onderzoek

Vervolgens wordt het kijkonderzoek verricht. U voelt het wel, maar het doet zelden pijn. Het is de bedoeling dat u uw hoofd tijdens het onderzoek recht en zo stil mogelijk houdt. Het onderzoek, dat ongeveer één minuut duurt, gaat als volgt:

  • Eerst worden de watjes uit de verdoofde neus gehaald.
  • Daarna inspecteert de KNO-arts met dunne kijkbuisjes de gehele inwendige neus. Als de arts dat van tevoren met u besproken heeft, kan ook de kaakholte onderzocht worden.

Na het onderzoek

De KNO-arts bespreekt het resultaat van het onderzoek direct met u. Daarna kunt u weer gewoon met het openbaar vervoer of eigen vervoer huiswaarts keren. De verdoving is na maximaal twee uur uitgewerkt. In deze tijd kunt u beter niets drinken of eten omdat het risico bestaat dat u zich verslikt.

Contact

Heeft u nog vragen of wilt u meer informatie, dan zal de KNO-arts u tijdens het spreekuur graag te woord staan. Het kan handig zijn uw vragen van tevoren op papier te zetten. U kunt ons ook bellen. De polikliniek KNO is te bereiken op telefoonnummer (038) 424 23 84.

Daarnaast bestaat de mogelijkheid om de website van de Nederlandse Vereniging voor Keel-, Neus- en Oorheelkunde te raadplegen via www.kno.nl rubriek 'voorlichting'.

Bent u door de huisarts doorverwezen naar de polikliniek KNO of heeft u een vervolgafspraak? Dan bepaalt u voortaan zelf het best passende moment voor de afspraak. Zie ook: zelf afspraak maken.


11 april 2016 5760 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht