ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Drink- en plasadviezen

​Drink- en plasadviezen voor kinderen.

Om droog te worden is het belangrijk dat je leert op een goede manier te plassen. Je moet leren:

1. Hoeveel je moet drinken
2. Hoe je moet plassen
3. Wanneer je moet plassen
4. En hoe vaak je moet plassen

Hoeveel moet je drinken?

Om genoeg te kunnen plassen, moet je goed drinken: 1 tot 1.5 liter per dag (7 à 8 bekers per dag). Je drinken goed verdelen over de dag is belangrijk om goed te kunnen plassen. Het helpt om op vaste momenten tijdens de dag te drinken. 

Een goed drinkschema is: 

1. Ontbijt2 bekers drinken
2. Pauze school1 grote beker drinken
​3. Middagpauze​2 bekers drinken
4. Na school​2 bekers drinken
​5. Avondeten​1 beker drinken
6. Voor het slapen​​Naar wens

 Hoe moet ik plassen?

1. Ga rustig op de wc zitten. Zorg ervoor dat je voeten plat op de grond staan. Als je met je voeten niet bij de grond kunt, gebruik dan een krukje of plankje.
2. Neem de tijd. Luister of je plas in één keer komt.
3. Let op dat je niet perst tijdens het plassen. Je buik moet slap zijn. Dit lukt het best wanneer je tijdens het plassen zachtjes neuriet of uitblaast.​


 

Wanneer moet ik plassen?

1. Let goed op of je moet plassen én let steeds op dat je broek droog blijft. Veel kinderen vinden opletten tijdens het spelen, tv kijken, computeren en school extra moeilijk. Doe hierbij superhard je best! Een trilhorloge, kan ook een prima steuntje in de rug zijn. Ze zijn te bestellen via internet.
2. Let op de seintjes van je blaas. Als je voelt dat je moet plassen, ga dan direct naar de wc. Denk bij jezelf: “Ik kan maar beter naar de wc gaan, zodat ik niet nat word."
3. Als je de seintjes van je blaas niet goed voelt, probeer dan regelmatig te bedenken hoe lang het geleden is dat je geplast hebt. Als het langer dan twee uur geleden is, probeer het dan gewoon even!​

Hoe vaak moet ik plassen?

1. Het is belangrijk dat je regelmatig naar de wc gaat. Minimaal zeven keer per dag; vaker mag, minder
niet! 
2. Als je wakker wordt, moet je meteen naar de wc gaan. Ook als je kleine pauze op school hebt, bij het middageten en als je uit school komt, rond 16.00 uur. Maar ook bij het avondeten en voor het slapen. Sommige kinderen moeten leren om vaker te plassen en andere kinderen moeten leren om minder vaak te plassen.
​3. Om voldoende te kunnen plassen, moet je goed drinken: 1 tot 1,5 liter per dag (7 à 8 bekers).

 

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Kindergeneeskunde: t (038) 424 50 50. Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 08.30 - 17.00 uur.

Is uw kind door de huisarts of een medisch specialist doorverwezen naar de polikliniek Kindergeneeskunde in Zwolle of Kampen? Of is er een vervolgafspraak? Dan bepaalt u voortaan zelf het best passende moment voor uw afspraak.

Heeft uw kind binnenkort een afspraak bij Kindergeneeskunde in Meppel of Steenwijk? Dan vindt u de tijd en plaats waar u wordt verwacht in uw afspraakbevestiging.

Verantwoording tekst

Deze tekst is samengesteld door het team van de Plaspoli met dank aan UMC Utrecht, divisie Kinderen en het AMC Amsterdam, afdeling Gastro-enterologie voor het gebruik van hun materiaal.


30 november 2016 5797 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht