ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Cystistat®-blaasspoeling

Cystistat® herstelt de beschermlaag van de blaas. Blaasspoelingen met dit medicijn verminderen (pijn)klachten in de onderbuik en blaas. U heeft van uw behandelend uroloog gehoord dat u gaat starten met Cystistat®-blaasspoelingen. Hier leest u er meer over.

Voorbereiding

Wij raden u aan om vanaf twee uur voor de spoeling, en ook tijdens het ophouden van de spoeling, zo min mogelijk te drinken (bijvoorbeeld alleen wat water om uw medicijnen in te nemen). Als u drinkt, kunt u uw plas minder goed ophouden omdat de blaas sneller volloopt, en het medicijn wordt vermengd met urine waardoor het minder werkzaam is. Bij gebruik van diuretica/plastabletten: neem diuretica na het uitplassen van de spoeling en niet ervoor.

Behandeling

De behandeling bestaat uit vier spoelingen; één keer per week één spoeling. Daarna gaat u over op één spoeling per maand tot de klachten verdwenen zijn of om te voorkomen dat ze terugkeren. De spoelingen vinden poliklinisch plaats. U krijgt een afspraakschema mee voor de blaasspoelingen.

Tijdens de behandeling ligt u op een onderzoekstafel. U hoeft alleen de onderkleding naar beneden te doen. De verpleegkundige reinigt de uitwendige opening van uw plasbuis. Vervolgens brengt zij een dun slangetje (katheter) via de plasbuis in de blaas waarmee zij de blaas eerst helemaal leeg laat lopen. Het inbrengen van de katheter kan een onaangenaam gevoel veroorzaken.

Via de katheter laat de verpleegkundige een geringe hoeveelheid van de vloeistof Cystistat® in de blaas lopen (50 milliliter). Het is de bedoeling dat u probeert de spoeling minimaal één uur (en maximaal vier uur) in de blaas te houden. De verpleegkundige biedt u een inlegkruisje aan.

Duur van een spoeling

Het inbrengen van de katheter en het laten inlopen van de vloeistof duurt bij elkaar ongeveer vijf minuten.

Nazorg

Na het inbrengen van de vloeistof kunt u weer naar huis. Het ophouden van de vloeistof en de urine kan onprettig aanvoelen. Dit onaangename gevoel verdwijnt na het uitplassen. De eerste plas kan een branderig gevoel geven. Als u probeert veel te drinken nadat u de vloeistof heeft uitgeplast, dan verdwijnt het branderige gevoel bij het plassen eerder.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Urologie op telefoonnummer (038) 424 27 40 (bereikbaar op werkdagen van 08.30 - 17.00 uur).

Bent u verhinderd? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op om een nieuwe afspraak te maken.


19 maart 2017 5831 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht