ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Video interactie begeleiding bij pasgeborenen

Op de afdeling Kindergeneeskunde besteden we veel aandacht aan de eerste kennismaking en het 'eerste' contact tussen ouders en baby. Hierbij kan als extra hulpmiddel een video-opname worden gemaakt. Hier leggen we uit wat hiervan de achtergrond is en hoe het maken van een video-opname in zijn werk gaat.

Uitleg

Het krijgen van een kind is een van de indrukwekkendste gebeurtenissen in uw leven. De kraamtijd is een periode waarin u moet wennen aan het leven met een pasgeboren kind en waarin u elkaar gaat leren kennen. Direct na de geboorte geven baby's al met verschillende houdingen en bewegingen signalen af wat ze prettig vinden. Dit is de lichaamstaal van de baby. Misschien hebt u al signalen herkend van uw baby. In dit ziekenhuis besteden we veel aandacht aan die eerste kennismaking en het 'eerste' contact tussen ouders en baby. Hierbij kunnen we als extra hulpmiddel een video-opname laten maken.

Werkwijze

De methode van de Video interactie begeleiding (VIB) bestaat eruit dat een korte video-opname (ongeveer tien minuten) wordt gemaakt van u en uw baby, bijvoorbeeld tijdens een badje, luier verschonen, buidelen of een ander contactmoment. Dit gebeurt door een daartoe opgeleide Video interactie begeleider, de VIB'er.

Op een later moment kijkt u samen met de VIB'er de video-opname terug. Ze laat aan de hand van de beelden zien welke signalen uw baby geeft om in contact te komen of te blijven. De initiatieven van pasgeboren baby's zijn vaak nog vluchtig, maar door tijdens het terugkijken de beelden regelmatig stop te zetten, worden deze momenten als het ware vergroot en zijn daardoor duidelijker te zien. U ziet dan bijvoorbeeld welke signalen uw baby geeft, en hoe u daarop als ouder reageert.

Ook ziet u hoe uw baby reageert op uw stem, aanraking en oogcontact.

Op die manier wordt u zich bewust van de lichaamstaal van uw baby en leert u hoe u hem of haar kunt geruststellen. Zo wordt het mogelijk al in een vroeg stadium uw baby te begrijpen.

Voor wie?

De behandelend kinderarts, verpleegkundige of pedagogisch medewerker kan VIB aan u voorstellen:

  • als uw baby te vroeg geboren is
  • als u niet in staat bent bij uw kind te zijn, bijvoorbeeld door ziekte
  • als het team van de kinderafdeling denkt dat VIB kan helpen in het contact met uw baby.

Toestemming

U beslist als ouders of u van deze extra begeleiding gebruik wilt maken. Na uw schriftelijke toestemming maakt de VIB'er een afspraak wanneer er gefilmd zal worden en op welk moment er teruggekeken wordt.

Contact

Als u na het lezen van de folder nog vragen heeft, kunt u deze stellen aan een van de VIB'ers of andere medewerkers van de afdeling. De VIB'ers zijn:

  • Liseth Broer
  • Melissa Leerling
  • Marjo den Bleker
  • Maaike Diemel
  • Hermien Beltman

telefoon (038) 424 14 35

Heeft u binnenkort een afspraak? Dan vindt u tijd en plaats waar u verwacht wordt in uw afspraakbevestiging.


2 augustus 2017 5846 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht