ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Radiofrequente facetdenervatie

Radiofrequente facetdenervatie (denervatie = ontzenuwing) is een warmtebehandeling van de zenuwen die naar de steungewrichtjes (facetgewrichtjes) van de wervelkolom (facet) lopen. Deze behandeling kan plaatsvinden ter hoogte van de nek, borstkas of lage rug. Het kan zijn dat wordt besloten om meerdere gewrichtjes te behandelen. Hier geven wij u informatie over deze behandeling.

Voorbereiding

Als u (mogelijk) zwanger bent, geeft u dit dan vóór de behandeling door aan de behandelend anesthesioloog/pijnbehandelaar.

U hoeft niet nuchter te zijn, dus u mag gewoon eten en drinken zoals u gewend bent.
Na de behandeling mag u op die dag niet zelfstandig aan het verkeer deelnemen. Zorgt u er daarom voor dat er op de dag van de behandeling een begeleider beschikbaar is die u naar huis brengt.

Als u antistollingstabletten en/of NSAID’s zoals ibuprofen gebruikt, bespreekt uw behandelend anesthesioloog/pijnbehandelaar met u vanaf welke moment u hiermee tijdelijk moet stoppen.

Verloop van de behandeling

U wordt in de wachtkamer opgehaald en naar een behandelkamer gebracht. De anesthesioloog/pijnbehandelaar bespreekt met u wat hij gaat doen. Houd er rekening mee dat deze anesthesioloog/pijnbehandelaar een andere kan zijn dan degene die u tijdens uw eerste afspraak heeft gezien.

U gaat liggen op een behandeltafel, op de buik. U mag de kleren aanhouden; de onderrug zal gedeeltelijk ontbloot worden. De anesthesioloog/pijnbehandelaar plaatst één of meer naalden bij enkele zenuwen van de steungewrichtjes in uw wervelkolom. Dit gebeurt onder röntgendoorlichting zodat hij precies kan zien waar hij prikt.

Het prikken kan pijnlijk zijn. Daarna beoordeelt hij met behulp van een klein elektrisch stroompje of hij in het pijngebied zit. Als dit het geval is, spuit hij verdovingsvloeistof in het gebied. Vervolgens worden de naaldpunten verwarmd. Hierdoor worden de zenuwen beïnvloed, waardoor in veel gevallen een pijnvermindering zal optreden.

Duur van de behandeling

De behandeling duurt ongeveer 30 minuten.

Na de behandeling

Na afloop gaat u naar de rustkamer op onze afdeling. Daar krijgt u een kopje koffie of thee, in het bijzijn van uw begeleider.

Resultaat

Pas na zes tot acht weken is het zinvol om het (tussen)resultaat van de behandeling te beoordelen. U heeft dan een controleafspraak op de pijnpoli om te zien of de behandeling effect gehad heeft. Overigens kan het goed zijn dat u al eerder merkt dat de behandeling uw pijnklachten heeft verminderd. In een aantal gevallen zal een aanvullende behandeling noodzakelijk zijn.

Bijwerkingen en mogelijke complicaties

Na de behandeling kan napijn optreden. Deze napijn kan enkele weken aanhouden. Dit is echter altijd van tijdelijke aard. U kunt hiervoor eventueel een pijnstiller innemen, bijvoorbeeld paracetamol (gebruik volgens bijsluiter).

Als mogelijke complicatie van deze behandeling kan een tijdelijke gevoelsvermindering optreden in het huidgebied rondom de aangeprikte zenuw. Ook kan er tijdelijk een krachtsvermindering ontstaan in de armen (als hoog in de rug geprikt is) of benen (als laag in de rug geprikt is). Hoewel de behandeling zorgvuldig wordt uitgevoerd, bestaat er altijd een geringe kans op het optreden van deze complicaties.

Contact

Heeft u nog vragen of behoefte aan meer informatie, dan staat uw behandelend anesthesioloog/pijnbehandelaar u graag te woord. Ook kunt u contact opnemen met het Pijncentrum. Het is handig om uw vragen van tevoren op papier te zetten.

Het Pijncentrum is op werkdagen bereikbaar van 08.30 tot 17.00 uur via telefoonnummer (038) 424 26 98.

Bent u door uw (huis)arts of medisch specialist doorverwezen naar het Pijncentrum in Zwolle of Kampen? Of heeft u een vervolgafspraak? Dan bepaalt u voortaan zelf het best passende moment voor uw afspraak.

Heeft u binnenkort een afspraak bij het Pijncentrum in Meppel? Dan vindt u de tijd en plaats waar u wordt verwacht in uw afspraakbevestiging.


30 november 2016 5892 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht