ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Radiofrequente behandeling van het SI-gewricht

Van het sacro-iliacaal gewricht

Bij pijn rond het SI-gewricht in de lage rug kan een warmtebehandeling helpen. Hier leest u meer over de werkwijze bij de behandeling.

Uitleg

Het sacro-iliacaal gewricht (ook wel SI-gewricht) is het gewricht tussen heiligbeen en heupbeen. Deze behandeling vindt plaats ter hoogte van de lage rug.

Radiofrequente denervatie (de-nervatie = ontzenuwing) is een warmtebehandeling

Voorbereiding

 • Als u (mogelijk) zwanger bent, geeft u dit dan vóór de behandeling door aan de behandelend anesthesioloog/pijnbehandelaar.
 • U hoeft niet nuchter te zijn, dus u mag gewoon eten en drinken zoals u gewend bent.
 • Na de behandeling mag u op die dag niet zelfstandig aan het verkeer deelnemen. Zorgt u er daarom voor dat er op de dag van de behandeling een begeleider beschikbaar is die u naar huis brengt.
 • Als u antistollingstabletten en/of NSAID’s zoals ibuprofen gebruikt, bespreekt uw behandelend anesthesioloog/pijnbehandelaar met u vanaf welke moment u hiermee tijdelijk moet stoppen.

De behandeling

De behandeling duurt ongeveer een 30 minuten.

 • U wordt in de wachtkamer opgehaald en naar een behandelkamer gebracht.
 • De anesthesioloog/pijnbehandelaar bespreekt met u wat hij gaat doen. Houdt u er rekening mee dat deze anesthesioloog/pijnbehandelaar een andere kan zijn dan degene die u tijdens uw eerste afspraak heeft gezien.
 • U gaat liggen op een behandeltafel, op de buik.
 • U mag de kleren aanhouden; de onderrug zal gedeeltelijk worden ontbloot.
 • De anesthesioloog/pijnbehandelaar plaatst één of meer naalden bij de zenuwen ter hoogte van de lage rug rond het SI-gewricht. Dit gebeurt onder röntgendoorlichting zodat hij precies kan zien waar hij prikt. Het prikken kan pijnlijk zijn.
 • Daarna beoordeelt hij met behulp van een klein elektrisch stroompje of hij in het pijngebied zit.
 • Als dit het geval is, spuit hij verdovingsvloeistof in het gebied.
 • Vervolgens worden de naaldpunten verwarmd.
 • Hierdoor worden de zenuwen rondom het SI-gewricht beïnvloed, waardoor in veel gevallen een pijnvermindering zal optreden.

Na de behandeling

Na afloop gaat u naar de rustkamer op onze afdeling. Daar krijgt u een kopje koffie of thee, in het bijzijn van uw begeleider.

Resultaat

Pas na zes tot acht weken is het zinvol om het (tussen)resultaat van de behandeling te beoordelen. U heeft dan een controleafspraak op de pijnpoli om te zien of de behandeling effect gehad heeft. Overigens kan het goed zijn dat u al eerder merkt dat de behandeling uw pijnklachten heeft verminderd. In een aantal gevallen zal een aanvullende behandeling noodzakelijk zijn.

Bijwerkingen

Na de behandeling kan napijn optreden. Deze napijn kan enkele weken aanhouden. Dit is echter altijd van tijdelijke aard. U kunt hiervoor eventueel een pijnstiller innemen, bijvoorbeeld paracetamol (gebruik volgens bijsluiter).

Complicatie

Als mogelijke complicatie van deze behandeling kan een tijdelijke gevoelsvermindering optreden in het huidgebied rondom de aangeprikte zenuwwortel. Ook kan er tijdelijk een krachtsvermindering ontstaan in het been. Hoewel de behandeling zorgvuldig wordt uitgevoerd, bestaat er altijd een geringe kans op het optreden van deze complicaties.

Contact

Heeft u nog vragen of behoefte aan meer informatie, dan kunt u die stellen aan uw behandelend anesthesioloog/pijnbehandelaar. Ook kunt u contact opnemen met het secretariaat van het pijncentrum. Het is handig om uw vragen van tevoren op papier te zetten.

Het Pijncentrum is op werkdagen bereikbaar van 08.30 tot 17.00 uur via telefoonnummer (038) 424 26 98.

Bent u door uw (huis)arts of medisch specialist doorverwezen naar het Pijncentrum in Zwolle of Kampen? Of heeft u een vervolgafspraak? Dan bepaalt u voortaan zelf het best passende moment voor uw afspraak.

Heeft u binnenkort een afspraak bij het Pijncentrum in Meppel? Dan vindt u de tijd en plaats waar u wordt verwacht in uw afspraakbevestiging.

Als u verhinderd bent om uw afspraak na te komen, wilt u dit dan zo spoedig mogelijk telefonisch doorgeven? In uw plaats kunnen we een andere patiënt helpen.


30 november 2016 5893 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht