ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Radiofrequente behandeling van zenuwtakje ramus communicans

Bij pijn rond de tussenwervelschijf kan een warmtebehandeling van het zenuwtakje (ramus communicans) helpen. Hier leest u meer over de werkwijze bij de behandeling.

Uitleg

Radiofrequente ramus communicans-denervatie (de-nervatie = ont-zenuwing) is een warmtebehandeling van een zenuwtakje (ramus communicans) dat afkomstig is van een tussenwervelschijf.

Voorbereiding

 • Als u (mogelijk) zwanger bent, geeft u dit dan vóór de behandeling door aan uw behandelend anesthesioloog/pijnbehandelaar.
 • U hoeft niet nuchter te zijn, dus u mag gewoon eten en drinken zoals u gewend bent.
 • Na de behandeling mag u op die dag niet zelfstandig aan het verkeer deelnemen. Zorgt u er daarom voor dat er op de dag van de behandeling een begeleider beschikbaar is die u naar huis brengt.
 • Als u antistollingstabletten en/of NSAID’s zoals ibuprofen gebruikt, bespreekt uw behandelend anesthesioloog/pijnbehandelaar met u vanaf welke moment u hiermee tijdelijk moet stoppen.

De behandeling

De behandeling duurt ongeveer 30 minuten.

 • U wordt in de wachtkamer opgehaald en naar een behandelkamer gebracht.
 • De anesthesioloog/pijnbehandelaar bespreekt met u wat hij gaat doen. Houdt u er rekening mee dat deze anesthesioloog/pijnbehandelaar een andere kan zijn dan degene die u tijdens uw eerste afspraak heeft gezien.
 • U gaat liggen op een behandeltafel, op de buik. U mag de kleren aanhouden; de onderrug zal gedeeltelijk ontbloot worden.
 • De anesthesioloog/pijnbehandelaar plaatst een naald bij het zenuwtakje dat afkomstig is van een tussenwervelschijf. Dit gebeurt onder röntgendoorlichting zodat hij precies kan zien waar hij prikt. Het prikken kan pijnlijk zijn.
 • Daarna spuit hij via de naald(en) contrastvloeistof in, zodat hij kan zien of hij precies op de goede plek zit.
 • Als dit het geval is, spuit hij verdovingsvloeistof in het gebied.
 • Vervolgens worden de naaldpunten verwarmd. Hierdoor wordt de zenuw beïnvloed, waardoor in veel gevallen een pijnvermindering zal optreden. Soms is het noodzakelijk dit
 • zenuwtakje op meerdere wervelniveaus te behandelen.

Na de behandeling

Na afloop gaat u naar de rustkamer op onze afdeling. Daar krijgt u een kopje koffie of thee, in het bijzijn van uw begeleider.

Resultaat

Pas na zes tot acht weken is het zinvol om het (tussen)resultaat van de behandeling te beoordelen. U heeft dan een controleafspraak in het pijncentrum om te zien of de behandeling effect gehad heeft. Overigens kan het goed zijn dat u al eerder merkt dat de behandeling uw pijnklachten heeft verminderd. In een aantal gevallen zal een aanvullende behandeling noodzakelijk zijn.

Bijwerking

Na de behandeling kan napijn optreden. Deze napijn kan enkele weken aanhouden. Dit is echter altijd van tijdelijke aard. U kunt hiervoor eventueel een pijnstiller innemen, bijvoorbeeld paracetamol (gebruik volgens bijsluiter).

Complicaties

Als mogelijke complicatie van deze behandeling kunt u tijdelijk last hebben van een warm been aan de behandelde zijde. Ook kan er, vaak tijdelijk, een lichte kracht- en/of gevoelsvermindering van het been ontstaan. Hoewel de behandeling zorgvuldig wordt uitgevoerd, bestaat er altijd een geringe kans op het optreden van deze complicaties.

Contact

Heeft u nog vragen of behoefte aan meer informatie, dan kunt u die stellen aan uw behandelend anesthesioloog/pijnbehandelaar. Ook kunt u contact opnemen met het secretariaat van het pijncentrum. Het is handig om uw vragen van tevoren op papier te zetten.

Het Pijncentrum is op werkdagen bereikbaar van 08.30 tot 17.00 uur via telefoonnummer (038) 424 26 98.

Bent u door uw (huis)arts of medisch specialist doorverwezen naar het Pijncentrum in Zwolle of Kampen? Of heeft u een vervolgafspraak? Dan bepaalt u voortaan zelf het best passende moment voor uw afspraak.

Heeft u binnenkort een afspraak bij het Pijncentrum in Meppel? Dan vindt u de tijd en plaats waar u wordt verwacht in uw afspraakbevestiging.

Als u verhinderd bent om uw afspraak na te komen, wilt u dit dan zo spoedig mogelijk telefonisch doorgeven? In uw plaats kunnen we een andere patiënt helpen.


30 november 2016 5894 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht