ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Endoscopische behandeling van een Zenkers divertikel

Een Zenkers divertikel is een uitstulping (divertikel) van de slokdarm. Deze uitstulping kan klachten geven zoals hoesten, kokhalzen, lastige voedselpassage, opgeven van slijm en/of herhaaldelijke luchtweginfecties. Tijdens een endoscopische behandeling wordt de weefselbrug tussen de uitstulping en de slokdarm weggenomen.

De behandeling wordt uitgevoerd door een maag-, darm- en leverarts, met behulp van een endoscoop. Een endoscoop is een flexibele slang met een doorsnede van ruim een halve centimeter, met aan het uiteinde een heel kleine camera. Het beeld van de camera wordt op een monitor weergegeven.

Voorbereiding

 • Twee dagen vóór de behandeling mag u alleen nog maar vloeibare voedingsmiddelen eten zoals yoghurt, soep, pap en dergelijke. Dit is om te voorkomen dat de uitstulping gevuld raakt met voedsel.
 • Twaalf uur voor de behandeling moet u een zogenoemd helder vloeibaar dieet volgen. Dat wil zeggen: niet eten, en alleen de volgende heldere dranken zijn toegestaan: thee, zwarte koffie, bouillon, limonade en appelsap.
 • Op de dag van de behandeling moet u nuchter zijn. Dit houdt in dat u de avond vóór de behandeling vanaf 24:00 uur tot na de behandeling niet mag eten of drinken.
 • Heeft u de behandeling in de middag dan mag u zeven uur ‘s ochtends alleen nog wat drinken, vervolgens moet u nuchter blijven.
 • Na de behandeling wordt u een dag opgenomen. Het is belangrijk dat u uw medicijnen voor 24 uur meeneemt naar het ziekenhuis.
 • Tijdens de behandeling krijgt u een slaapmiddel (sedatie) toegediend. Sedatie is niet hetzelfde als narcose. Wij raden u aan de folder over sedatie goed door te lezen.
Let op

Gebruikt u bloedverdunners?

 • Bij de meeste patiënten die voor een endoscopie komen moeten coumarinen (sintrom of marcoumar) een aantal dagen voor het onderzoek gestaakt worden. In het geval van sintrom drie dagen voor het onderzoek, in het geval van marcoumar vijf dagen voor het onderzoek. Of coumarinen voor het onderzoek gestaakt mogen worden moet altijd met de behandelende arts of met de arts die het onderzoek gaat doen overlegd worden. Soms is het nodig om tijdelijk fraxodie (heparine) spuitjes te gebruiken op de dagen dat de coumarinen gestaakt worden.
 • Bij patiënten die komen voor een endoscopie en ascal (acetylsalicylzuur) gebruiken is er geen verhoogd risico op bloedingen bij een endoscopie. De ascal kan gewoon door gebruikt worden.
 • Bij patiënten die Plavix of Persantin gebruiken of een combinatie van Ascal met Plavix of Persantin moet Plavix of Persantin vijf dagen voor de endoscopie sonde gestaakt worden. Of Plavix en Persantin gestaakt mogen worden moet altijd met de behandelende arts of met de arts die het onderzoek gaat doen overlegd worden.
 • Als u diabetespatiënt bent, moet u de medicatie in overleg met de arts in een aangepaste dosering innemen.

Melden

Voor elke afspraak in het ziekenhuis meldt u zich met uw identiteitsbewijs (ID, paspoort of rijbewijs) aan bij een aanmeldzuil. Als u de stappen van aanmelden heeft doorlopen, verschijnt op het scherm hoe laat en bij welke afdeling u moet zijn. Ook ziet u op het scherm of er een wachttijd is bij het spreekuur. Alle afspraakgegevens worden geprint op uw afsprakenticket.

U hoeft pas kort voor het tijdstip van uw afspraak op de polikliniek te zijn. Tot die tijd kunt u plaatsnemen in de centrale hal of in de passage. Als het tijdstip van uw afspraak nadert, gaat u naar de polikliniek waar u een afspraak heeft. Daar aangekomen houdt u uw afsprakenticket opnieuw voor een aanmeldzuil. Op het scherm verschijnt in welke wachtruimte u plaats kunt nemen.

Behandel methode

De verpleegkundigen van de afdeling brengen u op het afgesproken tijdstip naar de endoscopieafdeling. Tijdens de behandeling ligt u op uw linkerzij. Uw bloeddruk wordt gemeten en u krijgt een knijper aan uw vinger om tijdens de behandeling uw hartslag en het zuurstofgehalte in uw bloed te controleren. Via een infuusnaaldje krijgt u een slaapmiddel (sedatie) toegediend, waardoor u tijdens de behandeling slaperig en ontspannen bent.

Als u een gebitsprothese heeft, dan moet u die aan het begin van de behandeling uitdoen. U krijgt een keelverdoving tijdens het onderzoek, waardoor u de endoscoop minder voelt en u minder gaat kokhalzen.

U krijgt een bijtringetje in uw mond ter bescherming van de endoscoop. Vervolgens brengt de arts de endoscoop via uw mond in en vraagt u te slikken. Dit kan een vervelend gevoel geven.

De endoscoop wordt voorzichtig opgeschoven. U krijgt een tube tussen uw kaken/tanden en de arts plaatst deze op de juiste plek, tijdens de behandeling blijft deze zitten. Vervolgens kan de arts de uitstulping klieven (snijden).

Duur van de behandeling

De behandeling duurt ongeveer 30 minuten.

Na de behandeling

 • Na afloop wordt u teruggebracht naar de verpleegafdeling.
 • U mag na het onderzoek als u goed wakker bent beginnen met wat water, als dit goed gaat mag u over op vloeibaar dieet tot de volgende dag. Mits er geen complicaties zijn.
 • U moet oppassen met harde voeding (bijvoorbeeld korsten) gedurende de eerste week na de behandeling. Vervolgens kunt u het uitbreiden indien er geen complicaties zijn.
 • U krijgt rondom de ingreep tot 24 uur na de behandeling via het infuus antibiotica toegediend om eventuele infecties te vermijden.

Controle

De uitslag van de behandeling wordt opgestuurd naar de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Vaak is hiervoor al een controleafspraak gemaakt. Bij eventuele klachten kunt u contact opnemen met de arts die de behandeling heeft uitgevoerd.

Mogelijke complicaties

Complicaties als gevolg van deze behandeling treden gelukkig zelden op. Zes uur na de ingreep wordt gecontroleerd of u emfyseem (lucht) onder de huid in de hals heeft. Dit verdwijnt meestal vanzelf.

Daarnaast kan als complicatie een longontsteking optreden. Dit kan gebeuren als u zich zou verslikken in de maaginhoud. Daarom is het belangrijk om nuchter te komen. Ook kan een nabloeding optreden of een scheurtje in de slokdarm. In dat geval blijft u mogelijk in het ziekenhuis voor aanvullende behandeling.

Als u na de behandeling klachten krijgt, geeft u dit dan door aan de verpleegkundige. Mocht u thuis klachten krijgen van pijn achter het borstbeen of koorts, dan moet u tijdens kantooruren contact opnemen het secretariaat van de endoscopieafdeling; buiten kantooruren met de afdeling Spoedeisende Hulp of uw eigen huisarts.

Verhinderd?

Bent u verhinderd? Neemt u dan zo snel mogelijk contact op met de endoscopieafdeling. In uw plaats kan dan een andere patiënt geholpen worden.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen of wilt u meer weten, dan kunt contact opnemen met de endoscopieafdeling, t (038) 424 33 20. Het kan handig zijn om uw vragen van tevoren op papier te zetten.

Heeft u binnenkort een afspraak? Dan vindt u tijd en plaats waar u verwacht wordt in uw afspraakbevestiging.

Isala
Endoscopieafdeling
Dr. van Heesweg 2
8025 AB Zwolle
t (038) 424 33 20 (tijdens kantooruren van 8.30 tot 17.00 uur))
t (038) 424 50 00 (buiten kantooruren)​


11 februari 2015 5925 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht