ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Hematologische aandoening (PID): H2 Optionele bijlage Myelodysplastisch syndroom

Patiënten Informatie Dossier

​Bij het myelodysplastisch syndroom (MDS) is de aanmaak in het beenmerg van één of meerdere soorten bloedcellen verstoord, omdat de bloedstamcel ziek is. Hier vertellen wij u meer over deze aandoening en de eventuele behandeling daarvan.

Uitleg

Alle soorten bloedcellen worden aangemaakt in het beenmerg. Er zijn drie hoofdsoorten bloedcellen: rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes. Bij MDS functioneert de aanmaak van één of meerdere soorten bloedcellen niet meer goed. Patiënten kunnen bijvoorbeeld bloedarmoede hebben (een tekort aan rode bloedcellen). Ook is de combinatie mogelijk van bloedarmoede en snel ‘blauwe plekken’ krijgen (een tekort aan rode bloedcellen en bloedplaatjes). Zelfs alle drie bloedcelsoorten kunnen vrijwel afwezig zijn.

MDS is een verzamelnaam voor acht types met verschillende prognoses. Er zijn vormen van MDS met een relatief langzaam ziekteproces zoals bloedarmoede. Maar MDS kan ook nagenoeg dezelfde vorm aannemen als acute leukemie.

Verschijnselen

Bij MDS heeft u meestal het eerst last van vermoeidheid. Soms zijn patiënten ook gevoeliger voor infecties, krijgen ze snel blauwe plekken of neusbloedingen. MDS treedt meestal op oudere leeftijd (boven zestig jaar) op, maar kan ook op jongere leeftijd voorkomen.

Onderzoek

Om het juiste type MDS vast te stellen is – naast lichamelijk onderzoek en bloedonderzoek – ook beenmergonderzoek nodig. Bij een beenmergbiopsie wordt onder plaatselijke verdoving uit de bekkenkam wat beenmerg afgenomen en een heel klein stukje bot voor onderzoek. De beenmergcellen worden ook onderzocht op eventuele chromosomale afwijkingen. Dit is niet alleen van belang om de diagnose te stellen, maar ook om het type MDS en de bijbehorende behandeling te bepalen.

Behandeling

Het verloop en de behandeling van MDS zijn sterk wisselend.

Bij milde vormen van MDS is behandeling soms niet nodig, of een enkele keer is een bloedtransfusie al voldoende. Soms krijgt een patiënt Epo om de aanmaak van rode bloedcellen te stimuleren.

Als er meerdere soorten bloedcellen verstoord zijn of er te vaak een behoefte aan een bloedtransfusie is, kan de behandeling bestaan uit een cytostaticum (chemotherapie) of meerdere cytostatica (bij het beeld dat op acute leukemie lijkt). Ook een stamceltransplantatie is een mogelijke behandeling.

Tot slot

Over de behandeling die uw arts aan u heeft voorgesteld, kunt u meer lezen in het Patiënten Informatie Dossier (PID) Hematologische aandoening.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u terecht bij de regieverpleegkundigen Oncologie. Zij zijn bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 08.30 – 17.00 uur op telefoonnummer (038) 424 60 40.

Heeft u binnenkort een afspraak? Dan vindt u tijd en plaats waar u verwacht wordt in uw afspraakbevestiging.


20 mei 2014 5932 Nee Ja

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht