ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Dubbelballon-enteroscopie via de mond

Bij een dubbelballon-enteroscopie via de mond wordt de dunne darm met behulp van een endoscoop onderzocht. Een endoscoop is een flexibele slang met een doorsnede van ruim een halve centimeter, met aan het uiteinde een heel kleine camera. Bij de dubbelballon-enteroscopie maken we gebruik van een speciale scoop, die met behulp van twee ballonnetjes verder in de darm kan komen dan een gewone scoop. De maag-, darm- en leverarts, die het onderzoek uitvoert, kan beeld van de camera op een monitor zien.

Tijdens het kijkonderzoek kan de arts afwijkingen opsporen en hapjes weefsel (biopten) wegnemen voor verder onderzoek onder de microscoop. Ook kan de arts kleine ingrepen verrichten, zoals poliepen verwijderen en bloedingen stelpen. Op deze pagina leest u wat dit onderzoek inhoudt en hoe u zich erop voorbereidt.

Voorbereiding

 • Na het onderzoek wordt u meestal een nacht opgenomen. Het is belangrijk dat u uw medicijnen voor 24 uur meeneemt naar het ziekenhuis.
 • Omdat u tijdens het onderzoek een slaapmiddel en/of pijnstiller (sedatie) krijgt, is het belangrijk dat u de informatie over sedatie, onderaan deze pagina, goed doorleest.
 • Vanaf één week vóór het onderzoek mag u geen ijzertabletten (ferrofumeraat, ferrogradumet) meer gebruiken.
 • Om ervoor te zorgen dat er geen voedsel meer in uw dunne darm aanwezig is, moet u vóór het onderzoek een laxeermiddel gebruiken. Hiervoor moet u twee liter Kleanprep (laxeermiddel) drinken op de avond vóór het onderzoek tussen 18.00 en 20.00 uur. U krijgt hiervoor een recept mee. Dit middel werkt laxerend. Blijft u dus in de buurt van het toilet.
 • Het is belangrijk dat u, naast de laxerende vloeistof, ook nog andere heldere vloeistoffen drinkt zoals:
  • thee
  • appelsap
  • heldere gezeefde bouillon (voor wat extra zout).
 • U mag geen vast voedsel gebruiken.
 • Tijdens het onderzoek is het belangrijk dat u ‘nuchter’ bent. Dit houdt in dat u de avond vóór het onderzoek vanaf 24.00 uur tot na het onderzoek niet mag eten of drinken.
 • Tot twee uur vóór het onderzoek mag u noodzakelijke medicijnen wel met een slokje water innemen.
Let op
Gebruikt u bloedverdunners, neem dan minimaal 5 dagen vóór het onderzoek contact op met de arts die deze medicijnen heeft voorgeschreven. Deze spreekt met u af, wanneer u met deze medicijnen moet stoppen als voorbereiding op het onderzoek.

Als u diabetespatiënt bent, dan moet u vóór het onderzoek contact opnemen met de arts die uw medicijnen heeft voorgeschreven. Deze spreekt met u af, hoe u uw medicijnen moet innemen ter voorbereiding op dit onderzoek.

Heeft u een kunstmatige hartklep, neem dan vóór het onderzoek contact op met de arts die het onderzoek aangevraagd heeft.

Door de diarree kan de werking van de anticonceptiepil minder zijn. Aanvullende maatregelen zijn dan nodig als u een zwangerschap wilt voorkomen.

Verhinderd?

Als u verhinderd bent uw afspraak na te komen, neemt u dan zo snel mogelijk contact op met de endoscopieafdeling. In uw plaats kan een andere patiënt geholpen worden.

Onderzoek 

Uw bloeddruk wordt gemeten en u krijgt een knijper aan uw vinger om tijdens het onderzoek uw hartslag en het zuurstofgehalte in uw bloed te controleren. Via een infuusnaaldje krijgt u een slaapmiddel (sedatie) en/of pijnstiller toegediend, waardoor u tijdens de behandeling slaperig en ontspannen bent. Door de snelle werking kan het onderzoek vrijwel direct plaatsvinden.

Als u een gebitsprothese heeft, dan moet u die aan het begin van het onderzoek uitdoen. U krijgt een bijtring tussen uw tanden (kaken) ter bescherming van de endoscoop. De arts brengt de endoscoop via uw mond in en vraagt u te slikken. Dit kan een vervelend gevoel geven.

Vervolgens wordt na passage van de slokdarm en maag, de dunne darm onderzocht. Eventueel worden er stukjes slijmvlies weggenomen voor nader laboratoriumonderzoek, of kan er een behandeling plaatsvinden. Hier voelt u overigens niets van.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 45-90 minuten. Gedurende het onderzoek bent u slaperig.

Na het onderzoek

Na het onderzoek gaat u nog ongeveer een uur naar de Dagverpleging. Als u goed wakker bent, kunt u meestal weer gewoon eten en drinken, tenzij de arts anders afspreekt. Vervolgens wordt u naar de verpleegafdeling gebracht waar u nog een nacht ter observatie blijft. In principe kunt u de volgende dag in de ochtend weer naar huis.

Uitslag en controle

De arts die het onderzoek heeft aangevraagd ontvangt de uitslag van het onderzoek. Bij eventuele klachten kunt u contact met hem/haar opnemen. Vaak is er al een controleafspraak gemaakt.

Mogelijke complicaties

Een dubbelballon-enteroscopie is een veilig onderzoek. Toch kan er een enkele keer een complicatie optreden, bijvoorbeeld een longontsteking. Dit kan gebeuren als u zich zou verslikken in de maaginhoud. Daarom is het belangrijk om nuchter te komen.
Ook kan tijdens het onderzoek een scheurtje in de darmwand optreden. De kans hierop is groter als de darm ernstig ontstoken is of als er verklevingen in de buik na eerdere buikoperaties zijn. Het verwijderen van een poliep kan een bloeding tot gevolg hebben. Soms kan er een ontsteking van de alvleesklier optreden.

Bij aanzienlijk bloedverlies, koorts of heftige pijn moet u tijdens kantooruren contact opnemen met de endoscopieafdeling, t (038) 424 33 20 en buiten kantooruren met de dienstdoende maag-, darm- en leverarts via de receptie t (038) 424 50 00.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen of wilt u meer weten, dan staat een medewerker van de endoscopieafdeling u graag te woord. Ook kunt u telefonisch contact opnemen, t (038) 424 33 20 tijdens kantooruren van 8.30 tot 17.00 uur. Het kan handig zijn om uw vragen van tevoren op papier te zetten.

Heeft u binnenkort een afspraak? Dan vindt u tijd en plaats waar u verwacht wordt in uw afspraakbevestiging


11 februari 2015 5944 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht